
Základem většiny českých pomazánek bývá tvaroh. Tvaroh můj kámoš zrovna není a to hlavně proto, že pochází z mléka a taky je moc kyselý. Pro ty z vás, kteří trpíte intolerancí na laktózu a nebo vám tvaroh "nevoní", jsem sepsala 3 pomazánky, které jsou chutné a nenáročné! Poměry surovin schválně neuvádím, protože jsem si jistá, že každá si ráda podle své chuti upraví
tato původně arabská pochoutka u nás tak zdomácněla, že už asi nikdo si nesplete humus s hummusem Jistě je oblíbená díky své snadné přípravě ze zdravé cizrny a kvalitního sezamového oleje (nebo sezamové pasty - tahini).
Konzervovanou cizrnu slijeme a suchou musíme alespoň přes noc namočit (lepší je na 24 hodin a aspoň jednou vyměnit vodu) a uvařit. Čím déle budete cizrnu namáčet, tím dříve se uvaří. Pak už jen cizrnu, česnek, trochu tahini a nebo sezamového oleje dáme do mixéru a mixujeme do hladka. Pokud je cizrna dost suchá, přidáme ještě olivový olej. Dochutíme solí, pepřem, bylinkami a nebo kořením dle libosti - ideálně nějaké pikantní.
O prospěšnosti pohanky na náš organismus ani nemůže být sporu, doporučuje se jí konzumovat 3x týdně a naše žíly budou pružné a zdravé. Takto upravená pohanka chutná i těm, co jí zrovna díky její výrazné chuti nevyhledávají.
Uvaříme lámanku (dva díly vody dáme vařit a pak vsypeme jeden díl lámanky, vypneme sporák a asi 20 minut necháme dojít pod pokličkou). Až pohanka vychladne, přimícháme na jemno nasekanou cibulku, vajíčko a okurku. Pak dochutíme hořčicí, solí a pepřem.
Klasika je rybičková pomazánka ze sardinek v oleji, ale tato, červená, tomatová, je mírně nasládlá a dětem moc chutná.
Vše dáme do mixéru a podle chuti a vkusu rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Solí, pepřem a citronem doladíme chuť.
A co vy? Jaké pomazánky máte rádi?
K.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Tak jsem to právě vyrobila a musím říci, že je to chuťovka výborná. Manžel bude mít do práce na svačinu a já na snídani...Fakt překvapilo mě, jak je to dobré - díky moc za recept!!!
Tak to mě moc těší. Ano, i mě zprvu překvapil výsledek Díky
Ta pohanková bude hned tenhle týden na stole
Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak chutnala
včera jsme koupili pohanku, tak brzy udělám tu falešnou škvarkovou pomazánku -)
Určitě vyzkoušejte a nějakou pohanku si schovejte, příští týden chystám na toto téma článek
jj, máme dvě balení
pomazánky mám ráda
pro mě good, ale co by řekly děti
je třeba to vyzkoušet můj mladší, ten to jí s radostí, ale ten starší, chce být "jako tatínek", takže vše nestandartní odmítá