Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Bez černý

Petruse Bartysová
Petruse Bartysová
Vloženo 12. 2. 2021
Líbí se mi
Bez černý

Bez černý

Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky; sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí.

Říká se mu také Bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez.

POZOR

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů.[6] Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek.[7] Odvar z listů hubí hmyz.[8] Listy a kůra jsou v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit vnitřní užívání listů a kůry. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, ošklivostí a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití syrových plodů ve větším množství.[9] V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.

  • V potravinářství se používají především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
  • V domácí kuchyni – květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda. Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.
  • Ve farmacii – moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.
  • V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

 V minulosti se bezem léčilo snad téměř vše. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

  • Mystické užití. Pro jeho léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku svatebním darem.

Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor.

  • Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavěčervenou barvu.

 

 

KVĚT

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku.

PLOD

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Proto se doporučuje natrhaná plodenství nechat den, dva dozrát rozložená v tenké vrstvě. Projímavý účinek se vařením ztrácí. Ztrácejí se rovněž, avšak jen částečně, léčivé látky.

 

 

LIST A KŮRA

Historicky byly listy používány k úlevě od bolesti, otoku, zánětu, ke stimulaci produkce moči a k vyvolání pocení. Kůra byla používána jako diuretikum, projímadlo a k vyvolání zvracení. Kůra a listy rostliny jsou také známé jako jedovaté a způsobují žaludeční potíže. Toxické látky, které se nachází v bobulích, lze snadno odstranit vařením, ale větve, kůra nebo listy by se při vaření ani odšťavňování používat neměly.

Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám.

 

Recepty z černého bezu 

  • Limonáda z černého bezu -  na 4 litry vody potřebujete zhruba 8 čerstvých květů bezu, 50 g cukru a jeden citron nakrájený na plátky. Svařte vodu s cukrem, slijte do sklenice a přidejte zbylé přísady. Limonádu přikryjte plátýnkem a nechte asi týden odpočívat v teple, ale ne na přímém slunci. Potom limonádu přeceďte, vychlaďte a podávejte. V letním horku je skutečně osvěžující. 

  • Sirup z černého bezu – potřebujete 20 květů bezu černého, jeden citron na plátky, 1,5 kg cukru krupice, 2 lžičky kyseliny citronové a 1,2 l vodu. Nejprve svařte vodu s cukrem, potom přidejte květy, citron a kyselinu citronovou. Na chladném místě nechte nálev louhovat asi 5 dní, dvakrát denně ho promíchejte. Po pěti dnech sceďte přes plátýnko a uložte do lednice. 

  • Bezové víno - 2 litry bezinek povařte ve 4 litrech vody, přidejte 1,5 kg cukru, 3 hřebíčky a vařte 10 minut. Do vlažného nálevu pak přidejte 5 dkg kvasnic a nechte 24 hodin odpočívat. Poté promíchejte a znovu nechte kvasit celý den. Sceďte a uložte do tepla, než ho budete podávat. 

  • Kosmatice neboli smažené květy bezu černého jsou skutečnou delikatesou. Ze 2 lžic mléka, 3 lžic hladké mouky, 2 vajec, špetky kypřicího prášku udělejte těsto. V těstě potom namáčejte květy bezu a zhruba tři minuty smažte dozlatova.  

 

 

Ráda bych Vám doporučila :

Džem Bezinkový extra Méně sladký

Obsah ovocné složky 65 %, je velmi chutný, protože není moc sladký. Obsahuje i zrníčka někdo to nemá rád..)

https://www.gresik.cz/vyrobky-z-ovoce-a-zeleniny/dzemy-catni/1898-dzem-bezinkovy-extra-mene-sladky/

 

Bez černý květ ve varných sáčcích

Velmi lahodný čaj který je sám od sebe trošku nasládlý a opravdu velmi chutný.

Působí příznivě na obranyschopnost, dýchací systém a zlepšuje vylučování vody z organismu.

https://www.gresik.cz/byliny/byliny-porcovane/1545-bez-cerny-kvet/

 

Na stránkách Grešík najdete i samotné sušené květy, listy i plod.

Vyzkoušejte také například velmi oblíbený a chutný bezový sirup 

https://www.gresik.cz/vyrobky-z-ovoce-a-zeleniny/ovocne-a-bylinne-napoje/sirupy-z-cerstvych-bylin-a-ovoce/1380-bezovy/

 

 

 napsala: Bartáčková Petra

ve spolupráci s firmou Grešík

IG https:www.instagram.com/petrusebartysova

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 13. 2. 2021

Super

Odpovědět
Petruse Bartysová
Petruse Bartysová 15. 2. 2021

sipeji
sipeji 13. 2. 2021

Každý rok dělám sirup jak z květů tak z plodů černého bezu.

Odpovědět
Petruse Bartysová
Petruse Bartysová 15. 2. 2021

Ano, miluji ho od mojí babičky

lemur
lemur 13. 2. 2021

Květy č. bezu přidávám do čajových směsí. Smažené kosmatice také dělávám.

Odpovědět
Petruse Bartysová
Petruse Bartysová 15. 2. 2021

supeeer

Kahomar
Kahomar 12. 2. 2021

černý bez mám ve formě džemu moc ráda

Odpovědět
Petruse Bartysová
Petruse Bartysová 15. 2. 2021

ano byla jsem velmi překvapená

hudlenka
hudlenka 12. 2. 2021

bez je velmi zdravá pochutina

Odpovědět
Petruse Bartysová
Petruse Bartysová 15. 2. 2021

anoo

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 481
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.