První leden je přeci jen více než obyčejné „pondělí“ a tak se (zase) pouštíme s plnou vervou do hubnutí či ozdravení jídelníčku.
Proč nám to ale tak často nevychází? V čem pořád chybujeme?
Deset let v oboru mě utvrzuje v tom, co je pro úspěch při hubnutí nejdůležitější. Možná budete překvapeni, protože to není žádná věda.

Jíme stále málo zeleniny

Moc dobře víme, že musíme jíst zeleninu, protože je prostě zdravá a mnohé z obsažených látek, obzvláště z řad fytonutrientů, v jiných potravinách ani nenajdeme.
Ještě jednou, prosím.
Některé z obsažených ochranných látek v jiných potravin nenajdeme!
Přestože to víme, jíme zeleniny žalostně málo. Denně máme sníst 400 – 500 g zeleniny, ale v praxi vidím sotva polovinu. To potvrzuje i ČSÚ, který uvádí, že Češi jedí průměrně 232 g zeleniny na osobu a den.

    Nebuďte líní si zeleninu nakoupit, umýt, oloupat, nakrájet, nastrouhat atd.
    Buďte kreativní. Nikdo vás v zimě nenutí do rajčat či okurek. Nakupte si zelí, mrkev, řepu, dýni, květák, brokolici a další druhy.
    Zeleninu nemusíte chroupat jen studenou. Užívejte si ji i v teplé kuchyni nebo ji naložte, jako to dělaly naše babičky.  
  • Nepravidelné jedení

    Můj poznatek z praxe je, že si všichni během redukce srovnají svůj stravovací režim a dají jedení řád.
    Tělu to při správném složení maximálně vyhovuje a odměnou jsou nejen ubývající kilogramy, ale i úprava zažívacích potíží, ztráta chuti na sladké nebo odeznívající pocity únavy.
    I přes všechny tyto významné benefity, se spousta lidí po skončení hubnoucího období plíživě vrací k nepravidelnosti.

      Pravidelné jedení je naprosto klíčové pro redukci i udržení si stabilní hmotnosti. Žádná práce by neměla být tak důležitá, abyste kvůli ní přestali jíst a pít a jídlo v rychlosti a bezmyšlenkovitě hltali.
      Nebuďte proto líní a vždy si připravte či alespoň rozmyslete jídlo na celý následující den!
  • Mnoho cukru v jídelníčku

    Maximální dávka přidaného cukru dle WHO je 50 g na den. V jídelníčcích však vidím i několikanásobně vyšší množství.  
    Otázka hladu a bažení po sladkém souvisí s hladinou cukru v krvi. Pokud je příliš nízká, dostanete nezvladatelné chutě na sladké a jen těžko vyhrajete silou vůle.
    Prevencí chutí na sladké je již zmíněné pravidelné jedení a zařazení potravin s nízkým glykemickým indexem do jídelníčku.
    Sladkosti konzumujeme také proto, že jsme si vytvořili návyk je konzumovat v nejrůznější situacích. Sladká tečka po jídle, odkládání práce na později, odměna po náročném dni, zlepšení nálady atd.

      Zlozvyky je třeba se odnaučit, bezbolestnější radu stále neznám.
      Chce to přípravu a nápaditost, abyste si namísto mlsání vymysleli jinou, příjemnou aktivitu a vhodnější jídlo.
      A také trpělivost a disciplinovanost, než se zlozvyku odnaučíte.
  • Nedostatek pohybu

    Zde platí to stejné, co u zeleniny. Všichni víme, že bychom měli, ale neděláme to!
    Hubnoucí často cvičí i 7x týdně, ale po čase se vrátí opět na nulu. Není divu.  
    Tohle je bolestivé nejen po fyzické stránce, ale i po té psychické. Každodenní cvičení se fakt těžko šroubuje na už tak nabitý každodenní harmonogram.
    Věřte, že nemusíte cvičit každý den!
    Je efektivnější cvičit 3x týdně po celý život než 7x týdně nárazově v hubnoucích fázích života.
    Čím dřív si tento návyk upevníte, tím více ovoce vám ke stáru přinese!
    U starších klientů, seniorů, pozoruji vyšší vitalitu a radost ze života, pokud mají vybudovány pohybové návyky.

  • Víme toho hodně, ale nakonec jen málo děláme

    …nebo „to“ dlouhodobě nevydržíme
    Protože nás prostě melou ty každodenní povinnosti, starosti, úkoly, odkládáme naše odhodlání být lepší na zítra, pozítří, na pondělí, až bude klid, až budou děti větší, až dodělám tuhle práci a tak dále.
    Nejraději bychom udělali tlustou čáru a byli jiným člověkem ze dne na den. Ale to prostě nejde!
    Se STOBem dlouhé roky neúnavně hlásíme POMALU, POSTUPNĚ a NATRVALO! Nezní to ale tolik líbivě jako rychle, hned a bez práce!
    Nezáleží však na tom, co velkého uděláme jen občas, ale záleží na tom, co malého děláme každý den!
    Chcete-li letos své hubnutí či úpravu stravovacích a pohybových návyků zrealizovat skutečně chytře, systematicky a s nutnou dávkou trpělivosti, srdečně vás zvu do internetového projektu výzva 52 , který je zdarma a startuje 7.1.2019 nebo buďte aktivní a připojte do kurzů zdravého hubnutí pod mým velením. V Brně začínáme 16.1.2019!
    Další kurzy probíhají i v Praze a dalších městech ČR. 
    PS: Použitá fotografie je opravdu má klientka, která dokázala v loňském roce zhubnout 35 kg. Žádná koláž…:-) 

  • 0 Komentářů

    Napište komentář

    ©2024 Ženy s.r.o.

    nebo

    Přihlášení

    nebo    

    Zapomenuté heslo

    nebo

    Create Account