Až Vám koledníci přinesou kupu natvrdo uvařených vajíček, určitě se Vám bude hodit kulinární inspirace.
Protože jsme 4členná rodina, recepty jsou uvedeny většinou v množství pro 4 osoby.
A protože vařím až příliš často, nerada stojím u plotny dlouhé hodiny. Klasické recepty ráda měním (např. bez smetany, hroudy másla, bílé mouky apod.) aby byly rychle připravené a nutričně kvalitní. Páni Gurmáni mi snad odpustí. Ale věřím, že u ŽEN pochopení jistě najdu. 

1. Chléb s máslem, vejcem a k tomu nějaká zeleninka

Nevím jak u Vás, ale u nás je tahle nejobyčejnější kombinace nejoblíbenější. Mňam! Pokud potřebujete odlehčit od tuků, namísto másla je skvělý tvaroh nebo čerstvý sýr typu lučina.

2. Sendvič s vejcem a tuňákem

Tohle je opravdu skvělá svačina!
Oblíbená a chutná kombinace, ideálně s celozrnným chlebem, který lze potřít lehce hořčicí. A nezapomeňte  opět na zeleninku…:-)
Variant je ale nespočet a domácí příprava se s kupovanými variantami sendvičů a baget opravdu nedá srovnávat. 

3. Vaječná pomazánka

Věřím, že každá rodina má tu svou oblíbenou…  
Recept je jednoduchý, vejce natvrdo nakrájíme a smícháme s „něčím“. To „něco“ může být tvaroh, čerstvý sýr (žervé apod.), odkapaný jogurt či zakysaná smetana apod.
Recept na jednu takovou pomazánku najdete zde http://www.stobklub.cz/recept/103399/s/
Pokud je základem vašich pomazánek máslo, pomazánkové máslo nebo majonéza doporučuji odlehčit od množství tuku. Nemusíte se bát, pomazánky jsou i přesto vynikající. Ochutit lžičkou majonézy je povoleno, ale vejce by v majonéze plavat opravdu neměla.
Do pomazánky lze pro obměnu přidat např. cibuli, jarní cibulku, medvědí česnek, pažitku, nastrouhanou mrkev, ředkvičku, tuňáka atd. Dochutit lze solí, pepřem, lžičkou hořčice nebo již zmíněnou majolkou.

Vyzkoušet můžete i variantu vaječné pomazánky s koprem. Tuhle báječnou pomazánku donesla na ochutnávku jedna z klientek do kurzu STOB. Kopr udělá z obyčejné vajíčkovky delikatesu.
Můj oblíbený recept: 1 velké balení lučiny, 1 – 2 lžíce jogurtu, 1 lžíce majonézy, 6 vajec a nakrájený, čerstvý kopr. Dochuťte solí a pepřem dle chuti.

4. Pomazánka z vajec a cizrny

Tahle kombinace mě naprosto uchvátila. Skrze dceřinu alergii na bílkovinu kravského mléka jsem musela naše oblíbené pomazánky přetvářet do bezmléčných podob a tenhle pokus u nás doma předčil i originál. 
Recept: 100 g uvařené cizrny rozmixujte se 4 vejci a lžící majonézy. Lze přidat i 2 lžíce bílého jogurtu, dochuťte solí a pepřem.

5. Skotská vejce

Ingredience
400 g mletého (libového) masa, 4 ks vajec, 1 syrové vejce, sůl, pepř, oblíbené koření
Postup
Mleté maso promíchejte se syrovým vejcem a vašim oblíbeným kořením. Natvrdo uvařená vejce oválejte v mouce (maso na nich bude lépe držet), obalte v masové směsi a upečte v troubě.
V originálním receptu se vejce v masové směsi ještě obalují ve strouhance a smaží či fritují. Tohle si ale odpouštíme a namísto smažení pečeme v troubě.
Na talíři podávejte rozpůlené, vypadá to moc hezky…:-)
A kdo by si chtěl vaření urychlit, pak nemusí balit každé vejce zvlášť, ale vytvoří jednoduše roládu. 

6. Salát NICE

Vejce se skvěle hodí i do zeleninových salátů, salát tak obohatíte o cenné bílkoviny. A tenhle recept Vás přenese k Azurovému pobřeží…:-)
Ingredience
Brambory 400 g, zelené fazolky 400 g, konzervovaný tuňák 200 g, zálivka, vejce 4 ks, ledový salát, černé olivy
Postup
Brambory uvařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na plátky a lehce posolte.
Mražené fazolky povařte pár minut ve slané vodě a poté propláchněte co nejvíce studenou vodou (zůstanou krásně zelené) a také nakrájejte na šikmé kousky. 
Připravte si zálivku ze 4 lžic panenského oleje, 2 lžic medu, 2 lžic francouzské hořčice a citrónové šťávy.
Salát natrhejte na malé kousky a dejte do velké mísy. Promíchejte s fazolkami, bramborami a zálivkou. Na talíři ozdobte svou porci kousky tuňáka, poklaďte vejcem a olivami. 

7. Španělský ptáček tak nějak jinak

Miluji tohle jídlo, ale jeho příprava je na mne zdlouhavá. Z originálního receptu jsem si ponechala suroviny, ale vařím rychleji a doma všem chutná!
Ingredience
Cibule, olej, sůl, pepř, hovězí zadní maso, nakládané okurky, kvalitní párky (ale ty lze vynechat), vejce natvrdo, plnotučná hořčice, rýže
Postup
Na oleji osmahněte cibuli a hovězí maso (dle nálady krájím na plátky nebo také na nudličky) a opečte, případně přidejte uzeninu. Přidejte vodu a poduste, dokud není maso měkké. Přidejte na kousky nakrájené okurky a vařená vejce, aby se v jídle ohřály. Namísto části vody přidávám i kyselý okurkový lák. 

8. Koláč se špenátem a vejci

Těsto
200 g celozrnné mouky (používám nejčastěji špaldovou), 50 ml oleje, 100 ml vody, půl lžičky soli
Špenátová náplň
Cibule, olej, česnek, mražený listový špenát 600 g, zakysaná smetana 200 g, natvrdo uvařená vejce 4 ks, vejce syrová 2 ks, sůl, pepř. 
Postup
Z mouky, oleje, vody a soli vypracujte těsto a nechejte 30 minut odpočívat. Poté jej vtlačte do dortové formy vyložené pečícím papírem.
Na troše oleje poduste na drobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte špenát, zakysanou smetanu, osolte, lehce opepřete a duste, až špenát povolí a odpaří ze z něj nějaká voda. Směs nechte vychladnout a poté do ní přimíchejte 2 syrová vejce. 
Část směsi nalijte na těsto, proložte vejci natvrdo uvařenými a rozkrojenými na ½ a schovejte pod zbytek směsi. Koláč lze příp. ozdobit i kousky zbylého těsta. Pečeme při 180°C asi 45 minut. 

9. Kuřecí polévka Ramen

V posledních letech velmi narostla obliba zahraničních kuchyní. Možná se i Vám již do cesty připletla vynikající japonská kuřecí polévka Ramen
Ingredience
2 ks kuřecí prso, 4 plodnice hlívy ústřičné, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 nakrájený pórek, 1 nakrájená mrkev
2 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nasekaného (použijte opravdu čerstvý, nikoliv sušený), 2 stroužky česneku, 2 lžíce kvalitní sójové omáčky (např. Tamari, Yamato Shoyu apod.), 160 g nudlí, 4 natvrdo uvařená vejce, 1 jarní cibulka, 1 l kuřecího vývaru, sůl a pepř

Postup
Připravte si kuřecí vývar.
Na pánvi osmahněte pórek a mrkev. Až pórek zesklovatí přidejte česnek a zázvor a opékejte ještě přibližně 2 minutky. Přidejte kuřecí vývar, sójovou omáčku, kuřecí prsa přepůlená na půl a hlívu. Vařte na mírném plameni tak dlouho, až budou kuřecí prsa uvařená a šťavnatá. Kuřecí maso a hlívu vyjměte a nakrájejte na tenké plátky.
Nudle uvařte zvlášť, nebo ve vývaru poté, co z něj vyjmete maso a hlívu.
Polévku servírujte. Do velké misky dejte nudle (pokud jste vařili odděleně), zalijte vývarem a poklaďte plátky kuřecího masa, hlívou a přepůleným vejcem natvrdo. Posypte jarní cibulkou.
Vejce se hodí i do dalších druhů polévek, můžete přidat například do pórkové, špenátové, hráškové nebo jiné zeleninové polévky. Opět tak do jídla dodáte potřebné bílkoviny a taková polévka vás opravdu zasytí.

10. Zlatá, chutná klasika

Netřeba psát recepty, každá rodina má již svou oblíbenou a vyladěnou recepturu. Ale za připomenutí určitě stojí!

    Brambory, špenát a vejce
    Koprová omáčka
    Kulajda
    Omáčka ze zelených fazolek atd.

Omáčky odlehčíte, když namísto šlehačky použijete 12 % smetanu na vaření nebo zakysanou smetanu.

A co děláte s vařenými vejci Vy? Rozšíříte náš seznam receptů?

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account