Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

10 super zdravých potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Baculatá
Baculatá
Vloženo 4. 10. 2018
Líbí se mi
10 super zdravých potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

10 super zdravých potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Špenát

Jedna z nejzdravějších potravin na světě, s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vitamínu A. Špenát je celoročně dostupný ať už v čerstvé, konzervované nebo mražené podobě. Připravit si z něj můžete například špenátový krém nebo omeletku. A jestli se počítá špenátová pizza? Pokud špenát nebude jen přízdobou, ale bude jím pizza bohatě posypána, tak se rozhodně počítá.

Černé fazole

Jsou plné super zdravých antioxidantů, vápníku, bílkovin a vláknin. Proto se skvěle hodí pro ty, kteří mají během dne problém utišit hlad. Fazole totiž trávíme pomaleji. Díky nim se budete cítit déle nasycení a méně často vás přepadne pocit hladu. Co je ale ještě lepší zpráva: skvěle chutnají! A dopřát si je mohou hlavně milovníci mexické kuchyně.

Vlašské ořechy

Mají více antioxidantů než kterékoliv jiné ořechy. Kromě toho se v nich ukrývá také velká porce vitamínu E, omega-3 mastných kyselin a zdravých tuků. Jejich pravidelnou konzumací prý výrazně snížíte hladinu špatného cholesterolu. Pokud vlašské ořechy milujete, mějte v tašce malou zásobu na cesty. Až vás příště začne honit mlsná, budou se hodit.

Řepa

Řepa je zdravá pro mozek a také snižuje krevní tlak. Přesto je často přehlížena a používá se pouze jako obloha na talíř. Lze z ní ale připravit tolik skvělých věcí! Například polévku, smoothie, pomazánku nebo salát. Pokud ji zařadíte do svého jídelníčku, budete mít k dispozici surovinu bohatou na foláty, hořčík a vitamín C.

Avokádo

Na avokádo nedá žádný zastánce zdravého stravování dopustit. A není se čemu divit. Konzumace jednoho až dvou avokád týdně vám zajistí dostatek mononenasycených tuků, vitamínu B6 a folátů. Pokud vám avokádo tak, jak ho příroda stvořila nechutná, lze ho dochutit například česnekem, chilli, pepřem a dalším kořením. Lze z něj připravit pomazánka, je ho možné zapéct se sýrem… Zkrátka s tímto ovocem může být každý pokrm jiný a vždy chutný.

Hořká čokoláda

Nedávné výzkumy prokázaly, že se v hořké čokoládě vyskytuje více antioxidantů než ve většině ovocných šťáv. Lepší zprávy si její milovníci snad ani nemohli přát! Hořká čokoláda chrání tělo před nemocemi a pomáhá předcházet srdečním onemocněním. A jako bonus navíc: zlepšuje náladu s každým kousnutím. Dva až čtyři čtverečky denně jsou prý zárukou dobré nálady a získání veškerých benefitů, které konzumace hořké čokolády nabízí.

Maliny

Stejně jako většina lesních plodů jsou i maliny plné antioxidantů, které pomáhají našemu zdraví a předcházení nemocím. Čerstvé i zmrazené plody poskytují tělu vitamín C, vápník a železo. Nejúčinnější budou ve smoothie spolu s dalšími superpotravinami, ale i hrst malin v jogurtu či na lívancích je zdraví prospěšná záležitost.

Česnek

Už po staletí byl česnek symbolem zdraví a lékaři jej doporučovali pro odvrácení řady chorob. Česnek totiž brání růstu bakterií, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, a hlavně má protizánětlivé účinky. Využití česneku je opravdu bohaté od různých omáček a dresingů až po polévky, a dokonce i saláty.

Citróny

Zatímco někteří lidé je vnímají jen jako dochucovadlo do čaje, jiní si citróny nemohou vynachválit. A to nejen pro jejich chuť, ale hlavně pro jejich pozitivní vliv na zdraví. Citróny mají silné protizánětlivé vlastnosti, a dokonce prý pomáhají zabránit růstu rakovinných buněk! Možná na tom něco bude, když mají stejný obsah vitamínu C jako pomeranče. Pokud chcete čerpat z výhod citrónů i vy, připravte si z nich citronádu do džbánu a popíjejte celý den. Někdy se také doporučuje nastartovat den sklenicí vody s citrónem.

Čočka

Čočka by neměla být jen novoroční tradicí pro ty, kteří k sobě chtějí přilákat peníze. Je totiž bohatá na vlákninu a bílkoviny, a proto byste ji měli zahrnovat do jídelníčku po celý rok. Mnoho veganů a vegetariánů používá čočku místo masa v tradičních receptech. Vy se ale masa vzdát nemusíte, pokud nechcete. Čočku stačí přidat do salátu nebo polévky.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
sasidlo
sasidlo 2. 7. 2020

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 2. 6. 2020

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 28. 3. 2020

Odpovědět
lemur
lemur 6. 10. 2018

Dobré tipy.

Odpovědět
sisinkaj
sisinkaj 5. 10. 2018

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
94 781
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.