Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

LucieZlín
LucieZlín
Vloženo 30. 6. 2016
Líbí se mi

10 přírodních sladidel pod drobnohledem

LucieZlín
LucieZlín
Vloženo 30. 6. 2016
Líbí se mi
10 přírodních sladidel pod drobnohledem

10 přírodních sladidel pod drobnohledem

Kdo by si nechtěl osladit život ZDRAVĚJI? Přírodní sladidla jsou skvělou alternativou k bílému cukru, není to s nimi ale tak jednoduché, jak se může zdát. Které se hodí/nehodí do diety, jaké jsou jejich zdravotní benefity, kalorická hodnota a glykemický index?

TŘTINOVÝ CUKR

je cukr jednoduchý (sacharóza), skládá se z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Vyrábí se krystalizací třtinové šťávy, ale na rozdíl od cukru bílého, poté neprochází chemickým procesem rafinace a bělením. Díky tomu v něm najdeme zbytkové množství melasy, vitamíny B, vápník, hořčík, draslík, železo. Nejde však o nijak závratné množství, kvůli kterému by bylo výhodné jej zařazovat do svého jídelníčku. 1lžička= 26kcal, glykemický index (70) je vysoký, rychle zvyšuje hladinu krevního cukru.

MELASA

je vedlejším produktem vznikající při výrobě cukru z cukrové třtiny. Dá se říct odpad, ale za to skvělý!! Již od pradávna je součástí přírodní medicíny, neboť je cenným zdrojem minerálních látek: Vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, sodík, zinek, měď, chrom a vitamíny skupiny B a nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje navíc 3% bílkovin. 1lžička= 16kcal, glykemický index (60) střední.

MED

složení medu závisí na druhu. V průměru jej tvoří 40% fruktóza, 30% glukóza, 1% sacharózy a 20% vody. Účínky medu jsou na lidské zdraví blahodárné. Obsahuje řadu minerálů (draslík, hořčík, sodík, vápník) vitamíny B a vitamíny C. Je vynikajícím přírodním lékem, působí protizánětlivě, podporuje imunitu, upravuje vysoký krevní tlak, zlepšuje trávení a spánek. Glykemický idex má ale bohužel vysoký (85) a proto rychle zvedá hladinu krevního cukru. 1lžička= 18kcal

JAVOROVÝ SIRUP

se získává z mízy cukrového javoru a obsahuje cca 70% jednoduchým cukrů (sacharózy) v menší množství glukózu a fruktózu. Bývá klasifikován do 4 tříd (A, B, C, D), přičemž platí, že nejkvalitnější je třída A. Obsahuje antioxidanty, minerální látky, vitamíny B, aminokyseliny a organické kyseliny. Glykemický index má nízký (54), pomalu zvyšuje krevní cukr. 1lžička= 19kcal

AGÁVE SIRUP

je sirup z mexické rostliny agáve a tvoří ho dva jednoduché cukry (56% fruktózy a 20% glukózy). Jde o vysoce zpracovaný produkt, podobně jako bílý cukr, proto je jeho (NE)prospěšnost lidskému zdraví neustále diskutována. Jeho výhoda je, že má velmi nízký glykemický index (30). 1lžička= 19kcal

RÝŽOVÝ SIRUP

se vyrábí hydrolýzou rýžového škrobu za působení přirozených enzymů. Je tvořen převážně maltózou (45%), glukózou a polysacharidy. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a fosfor. Výhodou je že neobsahuje fruktózu, ale bohužel jeho nevýhodou je velmi vysoký glykemický index (98). Dokonce vyšší než má cukr bilý (70)!! Je skvělý do pečení. 1lžička= 23kcal

SIRUP Z JAKONU

tento sirup se vyrábí odpařováním šťáv vylisovaných z jakonových hlíz při nízkých teplotách. Je tvořen fruktooligosacharidy (složitými cukry), které mají nízkou kalorickou hodnotu a nezvyšují krevní cukr. Právem bývá označován jako superpotravina! Oligosacharidy jsou navíc významným prebiotikem, upravuje střevní mikroflóru, pomáhá proti nadýmání, zlepšuje vstřebávání vitamínů, reguluje cholesterol a upravuje krevní tlak. Glykemický index má minimální (1). Nezvyšuje hladinu krevního cukru. 1lžička= 9kcal

KOKOSOVÝ CUKR

se vyrábí z nektaru, který pochází z květů kokosových palem. Je tvořen ze 70-79% sacharózou a ze 3-9% glukózou a fruktózou. Odchylky jsou způsobeny zpracováním, druhem a stářím kokosové palmy. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů, antioxidanty a aminokyseliny. Glykemický index má nízky (35), 1lžička= 24kcal

STÉVIE

tato rostlina má sladkou chuť díky látce steviosid, kterou obsahují její listy. Je až 300x sladší než bílý cukr, nepřispívá k tvorbě zubního kazu, nezvyšuje hladinu krevního cukru a má nízkou kalorickou hodnotu 1lžička= 9kcal. Stévie je bohatá na vitamín A a C a minerální látky. Tuto rostlinku můžete pěstovat i doma. Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Glykemický idex má nulový.

XYLITOL

se vyrábí z xylanu obsaženého v rostlinách, ovoci a zelenině. Problém je jeho nízká koncentrace (například jeden šálek malin obsahuje méně jak gram xylitolu), proto je nejčastěji průmyslově vyráběn z březové kůry nebo kukuřice. Patří do skupiny cukerných alkoholů (polyolů), je stejně sladký jako sacharóza (cukr), ale má o 40% méně kalorií. Pomáhá proti zubnímu kazu a plaku, působí antibakteriálně, upravuje střevní mikroflóru a pomáhá stabilozovat hladinu inzulínu v krvi. Glykemický index (8) velmi nízký. 1lžička= 14kcal

FRUKTÓZA je nejběžnější cukr v ovoci. Na rozdíl od GLUKÓZY (hroznový cukr/krevní cukr) nepotřebuje ke svému metabolismu hormon inzulin. Proto byla po mnohá léta doporučovaná jako zdravá alternativa pro diabetiky. Což byl omyl moderní medicíny. Nadměrný příjem fruktózy podporuje vznik diabetu (cukrovky) a navíc může vést k rozvoji obezity a srdečně cévních onemocnění. Glukózu používají k zisku energie všechny naše tělesné orgány, ale fruktóza se výhradně metabolizuje v játrech. Tento proces může vést k nadměrné tvorbě tuků (ztukovatění jater), zvyšovat kyselinu močovou a podporovat rozvoj cukrovky.

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Lottie
Lottie 1. 7. 2016

Ja mam nejradsi trtinovy cukr a med,klasicky bily cukr pouzivam uz jen vyjimecne...pekny clanek

Odpovědět
Petra H.
Petra H. 1. 7. 2016

Moc prima a užitečný článek. Díky Bílý cukr už nekupuji vůbec, do pečení dávám třtinový nebo med. Kávu a čaje nesladíme a jinak do dresinků a kde je třeba používám sirupy (agáve, javorový ...) Stévii pro její "pachuťů nemohu. Sirup z jakonu mě zaujal, po tom kouknu, kde se dá sehnat.

Odpovědět
sipeji
sipeji 1. 7. 2016

velmi zajímavý článek, děkuji

Odpovědět
Moni82
Moni82 30. 6. 2016

Já používám stevii do čaje, jinak cukr

Odpovědět
Moni82
Moni82 30. 6. 2016

Já používám stevii do čaje, jinak cukr

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 029
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.