Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ETIKETA: Návštěva – jak být dobrým hostitelem, ale i hostem

Iva/KUCHAŘI DO DOMU.cz
Iva/KUCHAŘI DO DOMU.cz
Vloženo 18. 2. 2017
Líbí se mi
ETIKETA: Návštěva – jak být dobrým hostitelem, ale i hostem

ETIKETA: Návštěva – jak být dobrým hostitelem, ale i hostem

Návštěva je jednou z příležitostí, při které máme možnost, setkat se s přáteli, známými, ale i s kolegy ze zaměstnání. Samozřejmě záleží, ke komu ze zmíněných skupin se právě chystáme. Je rozdíl, pozve-li nás na návštěvu rodina přátel, které známe delší dobu nebo nadřízený ze zaměstnání se kterým se známe pouze formálně. V každém případě je nevhodné, pozvání na návštěvu odmítnou. Jediným řešením je návštěvu odložit na později.

Stejně tak oblečení volíme dle, situace. Formálnější návštěva si žádá oblek, krátké šaty, nebo kostým. Pokud jdeme pouze ″na kávu″ není nutné mít kravatu, ale sako ano. Na návštěvě u přátel oblek být nemusí.

Aby hostitelé stihli připravit vše, co mají v plánu, přicházíme na návštěvu cca o 10 minut později. Je naprosto nevhodné, chodit na návštěvu dříve.

Při příchodu vítá hosty jako první hostitelka, nabízí ruku partnerce hosta, pak hostu. Současně partnerka hosta nabídne ruku hostiteli a na závěr si ruce podávají muži. Našim zvykem je se na návštěvě zouvat, důstojnější je však zůstat ve společenské obuvi.

Samozřejmostí by měl být dárek pro hostitele. Pro ženu je vhodná květina, pro muže například víno. Je-li hostitel sběratel nějakých předmětů, je možné přinést přírůstek do sbírky. Květinu vyndáme z papíru ještě přede dveřmi hostitele, víno zůstává zabalené. Hostitelka má očekávat, že dostane květinu, proto by měla mít po ruce připravenou vázu s vodou. Mají-li hostitelé malé děti, je vhodné i jim přinést maličkost. Pokud to předem není domluvené, své děti sebou hosté neberou.
Dárky od návštěvy by se měly rozbalovat okamžitě a je-li to možné, také hned využit např. v případě zmíněného vína.

Další z věcí, kterou bychom neměli opomenout je pochvala a vyzdvižení vkusu hostitelů např. obrazu v místnosti, nábytku, či hezky prostřeného stolu.

Nyní přichází na řadu občerstvení. Ke stolu si sedá první hostitelka, poté příchozí žena, muž a na závěr hostitel. Pokud některý z hostů odmítá občerstvení, není vhodné jej ke konzumaci nutit. Na druhou stranu, pozvaní hosté by se neměli nechat pobízet, měli by očekávat, že pro ně budou mít hostitelé připravené občerstvení a jistě je potěší, pokud hosté dají najevo, že jim chutná.

Na návštěvu mohou přicházet další hosté, které je nutno také představit. Nepřijde-li na návštěvu ten, na němž nám nejvíce záleželo, nedáváme to před hosty nijak najevo, aby si nepřipadali méně důležití. Téma konverzace bychom měli volit také dle složení hostů, jsme- li s lidmi, které příliš neznáme, vyhýbáme se tématům jako je např. současná vláda, nemoci, intimní záležitosti.

Hostitelka by se měla plně věnovat svým hostům. Není příliš vhodné, aby stále odbíhala do kuchyně, proto je možné hostit svou návštěvu formou bufetu (hosté se obsluhují sami podobně jako na rautu).
Pokud jsme na návštěvě u přátel, může žena host, pomáhat hostitelce.

Občerstvení může být podáváno na příručním stolku. Neměly by na něm chybět dezertní talířky, příbory, sklenice a ubrousky.

Servírujeme-li hostům jídla ze společné mísy nebo na talíři, obsloužíme nejdříve hosta, nebo nejváženější osobu, poté ženy, muže a nakonec hostitele. Vezme-li hostitelka do ruky příbor, značí tím začátek stolování.

Doporučená teplota podávaných nápojů
Sekt by měl být chladný  0-5 °C, bílé víno má správnou teplotu 8-10 °C. Červené víno se podává při pokojové teplotě 16-18 °C, je-li tedy, dárkem od hostů právě víno červené, můžeme ho nabídnout ihned. Lihoviny musí být také studené cca 0-5 °C.

Pamatovat bychom měli, že hezky strávené chvíle s hosty není jen o hojnosti jídla, ale o celkové přátelské atmosféře. Ukončení návštěvy není na hostiteli, ale na hostu. Ten by měl odhadnout, kdy je čas odejít.

Zdroj: Ladislav Špaček, Nová velká kniha etikety
Autor: Katka K.

TIP: Vaši rodinnou oslavu nebo posezení s přáteli, garden párty připraví kompletně osobní profesionální kuchař neboli kuchař do domu. Nakoupí, navaří podle přání, naservíruje, uklidí po sobě kuchyni a odjíždí. Po domluvě přiveze veškerý inventář nebo předvede kulinářské show, kurz vaření u Vás. Gurmánské zážitky potěší Vaše hosty. Vaše oslava bez starostí a bez práce. Služba je cenově dostupná a mnohdy se vyplatí.
Už jste objevili největší seznam osobních kuchařů a cateringových služeb - Kuchaři do domu.cz?

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
matejm
matejm 18. 2. 2017

Myslím,že důležité informace,spíše platné pro formálnější návštěvy

Odpovědět
Iva/KUCHAŘI DO DOMU.cz

Na společenské chování na návštěvě se často zapomíná. Lidé ho vůbec neznají a všem záleží na tom, aby se návštěva nebo oslava vydařila, co nejlépe.

gustawka
gustawka 18. 2. 2017

Velice užitečné

Odpovědět
Iva/KUCHAŘI DO DOMU.cz

Amanda
Amanda 18. 2. 2017

Jasně

Odpovědět
TerezaZlin
TerezaZlin 18. 2. 2017

V běžném živote je to trošku jinak, myslím tím při každodenních běžných návštěvách

Odpovědět
Iva/KUCHAŘI DO DOMU.cz

Určitě, máte pravdu. Je dobré vědět, jak se máme chovat...vlídné a příjemné chování hostitelů i hostů podle etikety zpříjemní atmosféru.

hudlenka
hudlenka 18. 2. 2017

zajímavé...člověk to dělá tak nějak automaticky....a ani neví, zda správně

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 170
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.