S novým rokem přichází i nové předsevzetí, cíle, naděje a plány. Roky 2016 a 2017 byly pro mě docela zlomové. Sáhla jsem si na své emoční dno, porodila jsem druhého krásného chlapečka, stala se ze mě šílená Mamsterka, díky čemu jsem ale rozjela tento blog a dokonce se mi jakoby zázrakem povedlo otevřít herničku pro maminky a děti, u nás na vesnici.

cíle

101 cílů

Takhle ve zkratce bych shrnula minulý rok. Opravdu velkou zásluhu za mé úspěchy přikládám jednomu diáři. Jednou jsem ho zmínila v mém článku, je to I Can Diář, za který vděčím mé drahé sestře. Musím se přiznat, že v průběhu roku jsem se nechala zlákat úkoly, které jsem si sama nastavila a tak jsem s ním nepracovala celý rok. To ale nic nemění na faktu, že mi byl nesmírnou oporou a opravdu mi ukázal nový směr. Bylo tam totiž jedno, pro mě opravdu důležité cvičení. Napiš si seznam 101 cílů…
Vřele doporučuji každé z vás sednout si s tužkou a papírem a tento úkol vypracovat.
Toto cvičení mi opravdu otevřelo nové dveře, ukázalo nový pohled na svět a zjistila jsem o sobě věci, o kterých jsem neměla tušení. Jakmile jsem se dostala přes ten blok, „Co asi tak ještě chci? Už fakt nevím!“, začaly na povrch vyplouvat opravdové sny a tužby mé duše a srdce. Takže ještě jednou, běž a začni psát.
Mě to letos také teprve čeká a moc se těším, až objevím, co se schovává pod povrchem, protože si namyšlené ego myslí, že to není možné.

Lepší a cyklické já

Letos jsem to pojala ještě hlouběji a odhodlaněji. Pořídila jsem si diářů hned několik, plus nějaké knížky pro osobní rozvoj, apod. Takže letos mám, samozřejmě od mé sestry, I Can Diář 2018, od stejné firmy mám diář Srdce Ženy a pak diář Cyklické Ženy. To znamená, že si budu dopřávat poznávaní a práci na sebe nejen z „klasického“ hlediska, ale hodně se můžu zaměřit na věci ženské. Na to se opravdu těším, už dlouho flirtuji s cykličností a teď přišel správný čas opravdu se do sebe zamilovat se vším všudy. Už první cvičení přináší do mého života překvapivé novinky.

Svět bez stížností

Pokud mě už chvíli sleduješ, tak víš, že jednou z mých vášní a cílů, je být spokojená a vděčná za to, co mám. Nestěžovat si a myslet pozitivně. Vděčnost je pro mě ohromě důležitá a snažím se ji vnést do každodenního života. Ruka v ruce s vděčností jde i nestěžování si. Když se stěžujeme, nemůžeme být pozitivní a také opadá i naše nadšení a vděčnost. Proto jsem si pořídila knížku Svět bez stížností. Zatím jsem přečetla jen pár stránek, ale už teď jsem hodně namotivovaná. A opravdu stačilo jen těch pár stránek k tomu, abych si začala uvědomovat, jak velkou část dne tvoří stěžovaní se.

cíle

Přítomný okamžik

Neumím ani popsat, jak moc je tento bod důležitý. No, opravdu nemám slov. Proto jsem si pořídila takovou cvičebnici od firmy Kreativ, Luxus Přítomného Okamžiku. V dnešní době je někdy opravdu těžké žít vědomě, žít pro okamžik a opravdu si jej vychutnat, tak jak to dělají děti. Proto je pro mě opravdu důležité se to znovu naučit. Chci být schopná vytěžit co nejvíc z chvil, které trávím s mými dětmi, mojim mylím, kamarádkami a lidmi, kteří mě obklopují. Chci se od nich naučit co nejvíc a také jím předat co nejvíc. A jedno je jisté – abych toho byla schopna, nemůžou mé myšlenky pořád opouštět místnost, ve které se momentálně nacházím. Musím být přítomna jak tělem, tak i myslí. Tak uvidíme jak mi to půjde.
Takže abych to shrnula, moje cíle pro tento rok jsou:
+ vědomé bytí – žít v přítomném okamžiku
+ poznat své pravé já a svoji cykličnost
+ být vděčná, být šťastná a nestěžovat si
Pak je tady záležitost ekologická a ekonomická. Čím dál tím víc mě začíná trápit problematika chování lidstva vůči naší matce Zemi. Vadí mi, kolik produkujeme odpadu a jak se k ní chováme. Vadí mi, kolik peněz plýtváme na úplné zbytečnosti, zatímco v jiných koutech světa lidé nemají co do úst. Vadí mi, když kape kohoutek a vadí mi, když někdo vhodí papírek na chodník. Vždy mi to vadilo a s věkem to asi bude jen horší.
Proto jsem se rozhodla udělat letos dvě věci. No, asi to jsou dvě věci (poskládané z vícero bodů).
Letos nebudu zbytečně nakupovat, budu produkovat co nejméně odpadu a budu opravdu poctivě recyklovat.

Zbytečné nakupování

Nedá se říct, že by mě nakupování nějak zvlášť bavilo. Popravdě, oblečení téměř nenakupuji. Dnes se mi téměř nic nelíbí, tak to je fakt těžké. Ale mám problém, když přijde řeč na kreativní pomůcky. Protože ráda vyrábím a tvořím a i v Pastelce (herna) dělám aktivity vyžadující různé tvoření, tak nakupuji co najdu. Je pravda, že nakonec vždy pro danou věc najdu použití, ale někdy to trvá i několik let. Tady se nabízí otázka, „Je opravdu nutné pořizovat si věci do skříně?“.
Další „blbiny“, které jsou zbytečné, jsou maličkosti pro kluky, zmrzlina každý den, nebo kafe v kavárně, když to doma je stejně nejlepší. Určitě rozvedu mé nenakupování v nějakém článku. Jsme moc zvědavá, co všechno vyřadím a jak mi to půjde.

cíleOdpad a recyklace

Dnes už recyklace nestačí. Ano, samozřejmě je skvělá a hodně pomáhá, ale myslím, že se dostáváme do bodu, kdy je i toho recyklovatelného odpadu tolik, že to začíná být neúnosné. Takže co s tím? Nabízí se bezobalové nakupování, ale při poslední návštěvě supermarketu, jsem přišla na to, že je to téměř nemožné. Všechno, ale tím myslím úplně všechno je zabalené. Ještě i brokolice je zabalena v metru potravinářské folie! K čemu to je?
Nepatřím mezi lidi, kteří zbožňují luštěniny a semínka každý den, což je momentálně jediné zboží, které se dá nakupovat bez obalu, alespoň u nás, v nejbližším městě. Takže zatím můj první krok bude ušít si pytlíčky na ovoce, zeleninu a pečivo, a pak se uvidí.
Dobře. Tak to bychom měly. To je můj (skoro) plán pro rok 2018. A jaký je ten tvůj? Ráda bych ho slyšela.
Máš nějaké tipy na bezobalový a bezodpadový život? Sem s tím. Opravdu s tím budu potřebovat pomoct! Předem moc děkuji.
Těším se na tebe na mých FB stránkách.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account