Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

PRO-AKTIV
PRO-AKTIV
Vloženo 3. 5. 2018
Líbí se mi

V hlavní roli chřest: Jak ho připravit a nic nepokazit

PRO-AKTIV
PRO-AKTIV
Vloženo 3. 5. 2018
Líbí se mi
V hlavní roli chřest: Jak ho připravit a nic nepokazit

V hlavní roli chřest: Jak ho připravit a nic nepokazit

Chřest je přísně sezónní záležitost a jen v květnu ho dostanete zaručeně čerstvý. 

Krátká sezóna chřestu je tedy v plném proudu a je potřeba si ji náležitě užít, protože chřest je úžasná mňamka, která blahodárně působí nejen na naše zdraví, ale také na krásu .

Čerstvý a křupavý chřest se objevuje na jídelních lístcích vyhlášených i méně vyhlášených restaurací, stačí jen vyrazit a pochutnat si na něm. K dostání je ale také na trzích a v obchodech, tak si letos uvařte chřest doma, mám pro Vás pár typů, jak si s přípravou poradit! Chřest totiž dovede pěkně potrápit, když nevíte, co od něj čekat, nebo nemáte spolehlivý recept a pár praktických vychytávek .

JAK HO PŘIPRAVIT A NIC NEPOKAZIT

Začněme pěkně od začátku, tedy nákupem. Nezáleží na velikosti ani barvě chřestu, ale především na jeho čerstvosti. Kupujte zásadně pevné, nezavadlé stonky s čistým rovným řezem na konci. Když už jsem se zmínila o barvě, tak odborníci pochopitelně tvrdí, že bílý chřest chutná jinak než zelený a ten zase úplně jinak než ten fialový a že dokonce poznají místo, odkud daný svazek pochází . Já se přiznám, že mě na barvě skutečně nezáleží, chutná mi bílý, zelený i fialový, a když mám možnost, koupím všechny, protože pak si při konečné úpravě jídla můžu s barvami pohrát.  

Dalším důležitým krokem ke spokojenosti při přípravě chřestu je jeho skladování, respektive úprava před tím, než dáte chřest do lednice! Odměnou je nejen delší trvanlivost beze změny chutě, ale i velice snadná a rychlá příprava jakéhokoli receptu a navíc to nejpracnější budete mít za sebou! Tak tedy – nejdříve odříznu zdřevnatělé konce stonků, může to být až 1/3 stonku, a odříznutou část očistím. Potom následuje loupání té části s hlavičkou. Pro mě činnost, která nepatří k mým oblíbeným, ale škrabka na zeleninu práci velice usnadní. Loupat začínám vždy směrem dolů 2-3 cm pod hlavičkou.

Máme očištěno, oloupáno a následuje další důležitý krok a sice blanšírování. Co, že to je? Všechen očištěný a oloupaný chřest, včetně odkrojených dřevnatých konců (proto jsem je také pečlivě očistila) krátce povařím v osolené vroucí vodě (cca 2 minuty), kterou ochutím bílým vínem a máslem. Následně chřest zprudka ochladím, aby se přerušil proces vaření a pro zachování svěží barvy. Tímto zpracováním získám 2 výhody:

  1. Tekutinu z blanšírování jako chuťově dokonalý základ k přípravě chřestové krémové polévky

  2. Ochlazený a dobře osušený chřest zabalím do papírové utěrky a uložím do lednice, kde vydrží třeba i týden bez zhořknutí a je okamžitě k dispozici pro další úpravu.

V této fázi většinou připravím první chřestová jídla sezóny a sice KRÉMOVOU CHŘESTOVOU POLÉVKU a CHŘEST S KUKUŘIČNOU STROUHANKOU A PARMEZÁNEM. Recepty najdete v sekci Recepty-polévka a Recepty – hlavní jídlo.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
PRO-AKTIV
PRO-AKTIV 15. 5. 2019

Odpovědět
beata0063
beata0063 30. 4. 2019

Vďaka za rady

Odpovědět
hašlerka1
hašlerka1 9. 5. 2018

Chřest miluju, škoda, že je jeho sezóna jen tak krátce.

Odpovědět
sipeji
sipeji 8. 5. 2018

skvělé, včera jsem si o nakoupila, tak se mi tyto typy moc hodí

Odpovědět
many
many 6. 5. 2018

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 975
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.