
Pokud přemýšlíte, jak si zpestřit silvestrovské radovánky a jak pozvednout rozlučku s tímto rokem na gastronomický zážitek, máme pro vás 3 inspirativní tipy. Navíc vše zvládnete s minimálním úsilím. Stačí ke kvalitním sýrům vybrat správné doplňky jako ovoce, marmelády či ořechy a vhodně je kombinovat s vínem. Budete tak mít jistotu, že letošní Silvestr bude opravdu neodolatelný.
3 tipy, čím pozvednout kombinace se sýry na gastronomický zážitek, nám prozradil Vladimír Vaněk, head sommelier projektu www.ocenenavina.cz.
Přidejte oříšky - nemůžete udělat chybu
Ať už vlašské, pekanové, lískové, piniové, pistácie, či mandle - oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury. Hodí se v podstatě ke všem druhům sýra a je na vašem experimentování, jaká kombinace vám bude nejvíce vyhovovat. V roli hostitele je dobré se ale informovat, zda někdo z hostů netrpí alergií na ořechy.
Ovoce a sušené plody - oživí váš sýrový talíř
Můžete použít čerstvé ovoce jako jablko, kuličky hroznů, hrušku, která se hodí k měkkým a čerstvým sýrům, fíky jsou ideální se sýry s ušlechtilou plísní na povrchu. K těm se hodí i sušené ovoce jako brusinky, švestky, meruňky. U sýrů s modrou plísní můžeme volit i více exotické datle a fíky. Hledáme spíše nedoslazované sušené ovoce, abychom je mohli kombinovat i se suchým vínem a víno nám pak kvůli sladkosti ovoce nepřipadalo kyselé.
Marmelády, čatní a povidla – instantní sýrové dezerty
Ideální především k sýrům s ušlechtilou plísní na povrchu. Skvěle sedí také k sýrům s modrou plísní v kombinaci s vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Doporučujeme především povidla, cibulové čatní, fíkovou či meruňkovou marmeládu.
Silvestrovská inspirace 1: Sýrové menu párované se šumivým vínem a 2 bílými víny
1. Čerstvý měkký sýr ideálně kozí + sušená meruňka a pekanový ořech + svěží suchý Sauvignon Blanc 2014, Domaine Francois Cartier, Touraine, Loira, Francie
2. Jemný sýr typu camembert, brie nebo český hermelín Krémový + sušená brusinka a blanšírované mandle + plné máslově oříškové Chardonnay, např. Bourgogne Chardonnay les Dressoles 2013, André Goichot
3. Slavnostní přípitek s Parmigiano Reggiano + balzamiková redukce a cherry rajčátko + šumivé víno Cava Brut, Grimau nebo pravé Champagne, Legras Brut.
Silvestrovská inspirace 2: Sýrové menu párované se šumivým vínem a 2 červenými víny
1. Regionální kombinace španělského sýra Manchego + černé olivy + červené víno Rioja Reserva 2005 Bodegas Escudero ze Španělska
2. Tvrdý sýr, vyzrálá Gouda + pražená mandle + plný a ovocně koncentrovaný Cabernet Sauvignon La Villette z Francie
3. Slavnostní přípitek s Parmigiano Reggiano + balzamiková redukce a cherry rajčátko + šumivé víno Cava Brut, Grimau nebo pravé Champagne, Legras Brut.
Přejeme vám vše nejlepší do nového roku a skvělé zážitky se snoubením vína a sýra.
Jste-li milovníci vína, určitě by vás mohlo zajímat i Víno a sýr: Podlehněte kouzlu jejich společné chuti! a další zajímavé tipy v naší Labužnici.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
sýry miluji
Dobre rady.jak ozivit snadne pochoutky pro navstevy..