Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sasidlo
sasidlo
Vloženo 9. 4. 2021
Líbí se mi

Z čeho a odkud pochází MARCIPÁN?

sasidlo
sasidlo
Vloženo 9. 4. 2021
Líbí se mi
Z čeho a odkud pochází MARCIPÁN?

Z čeho a odkud pochází MARCIPÁN?

Pravý marcipán vydrží i rok. Milujeme kvalitu a tradice, fantazii při tvorbě se však meze nekladou, říká tvůrkyně vyhlášeného vyškovského marcipánu

ilustrační foto
 
 
 
 
Pravý marcipán vydrží i rok. Milujeme kvalitu a tradice, fantazii při tvorbě se však meze nekladou, říká tvůrkyně vyhlášeného vyškovského marcipánu

 

Jsou tak roztomilé, až je škoda je jíst. Ve chvíli, kdy se do nich člověk zakousne, přestane okamžitě litovat. Legendární cukrovinku z mandlí a cukru si dříve dopřávali pouze ti nejbohatší. Dnes je však dostupná všem. A pokud člověk ví, kde ji koupit, tak i v té nejvyšší kvalitě. Řeč je o marcipánu a na jižní Moravě je jeho výrobou vyhlášena rodina Šmídova. O tom, jak se pozná kvalitní marcipán, jsme si popovídali s majitelkou firmy Frischmann Janou Šmídovou.

Její život je úzce spojený s marcipánem. Jana Šmídová recepturu marcipánu vymazluje už více než dvacet let. Vše začalo pracovním výletem do Německa, kam se Jana vydala jako čerstvě vyučená cukrářka.

„V Německu je marcipán tradiční cukrovinka a tlak na jeho kvalitu je tam obrovský. Německý zákazník chce jen kvalitní pravý mandlový marcipán a nespokojí se s nějakou náhražkou, kterých byl tehdy český trh bohužel plný,” vypráví cukrářka. „Nicméně od té doby se priority českých zákazníků naštěstí změnily a i u nás se začíná preferovat kvalita,” pochvaluje si.

Od luxusního zboží přes léčivo až po oblíbený dezert

Ačkoliv je v Německu marcipán vyhlášenou pochoutkou, jeho historie sahá daleko za hranice Evropy. Cukrovinka z mandlí pochází původně z Orientu, odkud se díky obchodním trasám dostal ve středověku do Španělska, Portugalska a dál do celé Evropy. Na stůl se přitom marcipán dostal pouze těm nejbohatším. 

„Dříve to byla pochoutka jen pro bohaté. Později se prodávala v lékárnách, lidé totiž věřili v léčivé účinky marcipánu. Po zavedení průmyslové výroby cukru zcela zlidověl,” popisuje stručně historii marcipánu Jana.

Falešný marcipán tvrdne během několika dní, kvalitní vydrží rok

Marcipán z rodinné dílny Šmídů snese nejvyšší měřítka kvality. Důvod je prostý. „Miluji kvalitu a tradice. Stejně jako preferuji pravou čokoládu, tak mám ráda i kvalitní pravý marcipán s vysokým podílem mandlí. Není přeslazený jako různé náhražky, které marcipán připomínají jen vzhledem,” říká Jana.

Hmota pravého marcipánu má obsahovat pouze mandle a cukr. Rozdíl mezi kvalitním a ošizeným marcipánem pak zákazník pozná velmi snadno. „Nekvalitní rychle tvrdne už po pár dnech. Marcipán od nás má trvanlivost rok od data výroby,” vysvětluje cukrářka.

Výsledný tvar je pak dílem šikovnosti tvůrce. Důležitá je zručnost stejně jako trpělivost. Posledním krokem je pak dobarvení. „Potravinářské barvy stříkáme jen po povrchu a používáme především přírodní barviva, která jsou vhodná i pro děti,” dodává Jana.

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 9. 4. 2021

Marcipán a výrobky z něj jsou krásné, ale na mě příliš, přespříliš sladké...kdysi jsem to měla i ráda, ale dnes už bych to asi do pusy nevzala....

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena

Takové MOZARTKUGELN...s marcipánem...

hudlenka
hudlenka 9. 4. 2021

jooo, to jsem taky ráda mlsala, ale nesmím, počkej, až se jednou sejdeme!

sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

Kahomar
Kahomar 9. 4. 2021

Marcipán mám ráda, ale stačí ho jen malý kousínek, je to hodně sladké...postavičky krásné, děti jistě ocení

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 9. 4. 2021

Já ho nesnáším

lemur
lemur 9. 4. 2021

Krásné postavičky.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 9. 4. 2021

Také se mi líbí

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.