V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina
Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.
Z výsledků průzkumu je na první pohled jasné, že se v Česku vedle vegetariánství a veganství rozrůstá i trend tzv. flexitariánství. Lidé, kteří se takhle stravují konzumují maso nebo ryby pouze příležitostně a celkově cíleně snižují svoji spotřebu všech produktů živočišného původu. Vyloženě za flexitariány se v průzkumu označilo 21 % respondentů. Lidé maso nejčastěji omezují ze zdravotních důvodů (68 %), z obav o životní prostředí (59 %), obav o dobré životní podmínky zvířat (42 %). 22 % dotazovaných maso v jídelníčku vynechává kvůli ceně, která je pro ně příliš vysoká.
„Flexitariánství a reduktariánství je novým trendem, u kterého lidé konzumují maso a živočišné produkty jen příležitostně nebo jejich spotřebu cíleně omezují z nejrůznějších důvodů, často kvůli vlastnímu zdraví, ekologickému aspektu, novým chutím či právům zvířat. Tento trend rozhodně vítáme a je skvělé, že omezování masa a dalších živočišných produktů deklaruje celá čtvrtina populace České republiky,” říká předseda České veganské společnosti, Martin Ranninger. „Naším hlavním cílem je snížit spotřebu masa a dalších živočišných produktů o 50 % do roku 2040 a právě flexitariáni nám v tom mohou výrazně pomoci,” dodává předseda České veganské společnosti Martin Ranninger.
Neméně zajímavá je skutečnost, že téměř pětina těch, kteří uvedli, že maso či ryby konzumují maximálně jednou za čas, ho v posledním roce přestala jíst úplně. 60 % z této skupiny se pak jeho konzumaci snažila alespoň snížit. Rostlinné alternativy masa do svého jídelníčku zařazuje každý pátý Čech. Nejčastěji lidé sahají po rostlinných alternativách masa proto, že jsou zdravější (73 %), důvěryhodnější (62 %), lepší pro životní prostředí, (69 %) a lépe se tráví (32 %). Z příchutí rostlinných alternativ masa vede masová (76 %), houbová (57 %) a tofu (39 %). Někteří konzumenti ale vyhledávají i exotičtější chutě: jackfruit (27 %) a chipotle (24 %).
Spotřebitelé mají zájem také o rostlinné alternativy mléčných produktů. Tyto produkty vyhledávají především proto, že jsou lepší pro životní prostředí (72 %), chutnají lépe než běžné mléčné výrobky (71 %), jsou zdravější (65 %) nebo rádi zkouší nové věci (41 %). Při jejich výběru je pro 50 % konzumentů rostlinných alternativ mléčných produktů důležité především to, aby chutnaly podobně jako jejich tradiční živočišné protějšky.
„Můžeme si také všimnout vzrůstající motivace ekologické, tedy toho, že čím dál více lidí vynechává maso a další živočišné produkty ze svého jídelníčku kvůli zdraví naší planety. Jde o jednoduchý a snadno představitelný krok, který může udělat opravdu každý, a to hned několikrát denně. Ať už zvolíte rostlinné pondělky, vyzkoušíte veganské obědy nebo rostlinnou stravu o víkendech, vliv na vaší osobní ekologickou stopu bude značný. Už jen výměna jednoho hovězího burgeru za sójový ušetří tolik vody, jako kdybyste se 4 měsíce nesprchovali,” říká Martin Ranninger.
V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina
-
Horoskop na prosinec 2021 pro znamení Kozoroh až Ryby
KláraŠeblová||-, Osobní rozvoj a podnikání
Kozorozi, zřejmě za sebou již máte dlouhou cestu, překonali jste mnoho překážek a nabrali jste spoustu životních zkušeností, v...
-
1+2+3 A TAK DÁLE, POHYBUJ SE VYTRVALE
Kateřina Knotková||Osobní rozvoj a podnikání
Svět zvláštním místem zdá se, lidé chtějí učit nás vzdávat se. Jít s dobou, plakat nad hrobem, dokud sami nezahynem....
-
Jak najít svůj způsob života díky odpovědím z podvědomí
IvetaSvětlá||Osobní rozvoj a podnikání
Vaše podvědomá mysl má odpovědi na to, jak zrovna vy máte žít svůj vlastní život. Je to váš nejlepší...
-
Jak poznat, že to, co žiju, opravdu jsem.
TáňaHavlíčková||Osobní rozvoj a podnikání
Čteme různé časopisy Žena a život, Vlasta, Květy, Blesk, iDnes, Hospodářské noviny, Elle, Harpers bazar, Psychologie, Meduňka, Regenerace….v každém...
-
„Peníze pro mě nic neznamenají. Jasně, vydělal jsem jich dost, ale chci žít život a nestresovat se tím, abych jich měl na kontě ještě víc.“
KamilaKřivčíková||Osobní rozvoj a podnikání
Keanu Reeves Datum narození: 2. září 1964 Keanu Charles Reeves je americký rockový baskytarista a herec. „Nemohu se...
-
Recenze knihy Jak chytit krtka
Denisa Šimíčková||Osobní rozvoj a podnikání
Knižní debut Marca Hamera Jak chytit krtka je působivým autobiografickým dílem o životě profesionálního chytače krtků a znalce jejich životního cyklu...
-
Zážitky z live streamu
AlžbětaBublanová||Osobní rozvoj a podnikání
Doba je rychlá, pryč jsou ty dny, kdy si člověk s velkou slávou zřídil Facebook a pak spokojeně sledoval počet...
-
5. fáze: Ach, mozku, mozku
Lenka Spurná (Krones)||Osobní rozvoj a podnikání
Tahle fáze mě hodně baví, protože si vzpomínám sama na sebe, jaká jsem byla, než mi došlo, že cokoliv se mi...