Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Kateřina Kateřina
Vloženo 14. 5. 2020
Líbí se mi

Superpotravina Avokádo!

avatar
Kateřina Kateřina
Vloženo 14. 5. 2020
Líbí se mi
Superpotravina Avokádo!

Superpotravina Avokádo!

Odkud se avokádo vzalo?

Málokdo by řekl, že avokádo pochází z období 10 tisíc let před naším letopočtem. Údajně se prvně pěstovalo v oblasti Mexika. A dnes se pěstuje především v Chille, Dominikánské republice a stále také v původním Mexiku

Co vše avokádo obsahuje?

Avokádo se skládá především z tuků. Jsou to však tuky, které vašemu tělu nijak neublíží. Naopak jsou pro tělo velmi přínosné a jsou pro tělo mnohem lepší než sacharidy. Dále obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin a jen zhruba 10 % polynenasycených kyselin. Dále obsahuje vitamin K1, B9, C, B5, B6, E, hořčík a mangan. Důležité je i zmínit 30 % vlákniny.

Jak poznat zralé avokádo?

Základním znakem nezralého avokáda je jeho hořká chuť a jeho problematické oloupání. Nedá se však řídit podle zbarvení ovoce, protože každý druh avokáda má barvu jinou. Zralé avokádo by se mělo dát lehce zmáčknout a neklást velký odpor. Je však na vás, jestli si v obchodě koupíte zralé či nezralé. Je tady totiž i možnost, že si jej můžete nechat dozrát až doma.

 
 Zkuste gril!

K tomu, abyste si na avokádu pochutnala, není potřeba žádná velká věda. Klidně stačí sůl a čerstvě mletý pepř, případně kapka citrónu. Ale když budete mít přece jen chuť na něco neobvyklého, vyzkoušejte avokádo na grilu. V kombinaci např. s rybou je to kulinářský zážitek! Potřete nakrájené plátky avokáda lehce olejem a nechte z každé strany grilovat 30 sekund. Příště zkuste avokádo zase fritovat, obalte nejprve v mouce, pak v rozmíchaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Tahle křupavá krusta dodá avokádu zcela nový rozměr.


4. Nezůstávejte jen u jedné chuťové variace
Avokáda jsou bohatá na zdravé tuky, a to z nich dělá ideální doplněk salátů nebo dipů. Kombinace s lehkými, kyselými chutěmi je osvědčená: limetková či citrónová šťáva či nastrouhaná kůra, to je klasika. Ani jemný ocet avokádo nijak neurazí. Ale nebojte se experimentovat, ochutnejte avokádo s čerstvým koriandrem, s červenou cibulí nebo s chilli. Nebo s čímkoli jiným - jemná chuť avokáda dává vaší fantazii prostor!

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 18. 5. 2020

Odpovědět
lemur
lemur 15. 5. 2020

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 14. 5. 2020

ještě jsem ho nikdy nejedla a za ty peníze, co se nyní prodává, to ať si ho klidně nechají - spolu s květákem

Odpovědět
gustawka
gustawka 14. 5. 2020

To můžu jíst ve velkém

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 14. 5. 2020

Avokádo miluju

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 264
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.