Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sasidlo
sasidlo
Vloženo 9. 4. 2021
Líbí se mi

Proč má EMENTÁL oka?

sasidlo
sasidlo
Vloženo 9. 4. 2021
Líbí se mi
Proč má EMENTÁL oka?

Proč má EMENTÁL oka?

Sýr ementál: děrovaná pochoutka ze švýcarských Alp

Ementál je slavný děrovaný sýr, který je vyráběn ve tvaru velká kola. Jedná se o tradiční pochoutku ze Švýcarska, které se dočkala celosvětové obliby nejen mezi milovníky dobrého sýra.

Ementál se zrodil ve Švýcarsku

 

Sýry „doprovází“ člověka po tisíce let. Ementál se v tomto kontextu objevil poměrně pozdě, přesto se jeho historie začala psát  ve 13. století. Zrodil se přitom v rozlehlém švýcarském údolí řeky Emme, které se jmenuje Emmental a nachází se východně od Bernu na úpatí Alp. Tento zemědělský kraj se vyplatí navštívit i dnes, protože díky malebné idylické krajině je někdy označován za „nejšvýcarštější Švýcarsko“. Buď jak buď, v současné době se ementál nevyrábí pouze v této oblasti, ale také na dalších místech, a to nejen v této alpské zemi.

Kde můžeme ementál ochutnat?

Děrovaný ementál patří mezi běžně dostupné zboží, takže není žádný problém jej sehnat v mnoha klasických i specializovaných obchodech. Na druhou stranu musíme zdůraznit, že název „ementál“ není chráněn ochranou známkou. Používán je tedy i pro sýry, které s ním nemají mnoho společného. Pokud si nicméně pořídíte ementál s označením Emmentaler AOC nebo Emmentaler Switzerland, budete mít jistotu – jedná se totiž o chráněné značky. Čerstvý ementál každopádně můžete ochutnat třeba při návštěvě Alp.

  • Pokud vás zajímá, proč jsou v ementálu slavné díry, institut Agroscope nedávno přišel s vysvětlením. Údajně za to mohou malé částice sena, jež padají během dojení krav do mléka. Ty pak během fermentace způsobují to, že se v sýru tvoří otvory.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
ohnivázenaMagdalena

Já bych to na seno neviděla Asi každý ví, že díry do sýrů ementálského typu nikdo nevrtá. Jak vznikají nám vysvětlil Miroslav Hrazdil, manažer kvality „Zjednodušeně lze říct, že oka v těchto sýrech vznikají během zrání, při kterém mléčné bakterie z rodu Propionibacterium přeměňují kyselinu mléčnou na další produkty, mimo jiné i na oxid uhličitý.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

Asi tak nějak

jitkakytka
jitkakytka 9. 4. 2021

taky u nás sýry mají své místo***

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

hudlenka
hudlenka 9. 4. 2021

díky, zase jsem se něco nového dozvěděla

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

lemur
lemur 9. 4. 2021

Sýry máme rádi.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

My také

Kahomar
Kahomar 9. 4. 2021

tedy vzhledem k velikosti ok by to seno muselo být sakra "silné", nicméně, ať je tomu tak či onak, ementál a podobné sýry mám hodně ráda

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena

U nás sýry všeho druhu, zrající, tavené, termizované....

sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 249
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.