Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sasidlo
sasidlo
Vloženo 10. 4. 2021
Líbí se mi

Proč jablka hnědnou?

sasidlo
sasidlo
Vloženo 10. 4. 2021
Líbí se mi
Proč jablka hnědnou?

Proč jablka hnědnou?

Proč nakrojené nebo nakousnuté jablko hnědne? 

Příčinou je chemická reakce některých chemických látek (např. žlutých barviv flavonoidů) se vzdušným kyslíkem. Když jablko rozřízneme nebo nakousneme, poškodíme buněčné stěny a obsah buněk se dostane do kontaktu se vzduchem. Sloučeniny vzniklé reakcí těchto látek s kyslíkem (oxidací) mají hnědou barvu. Také hnědnutí brambor nebo banánů má stejnou příčinu. Padaná a otlučená jablka hnědnou, i když nemají protrženou slupku. Nárazem se rozdrtily buňky a jejich obsah podlehl oxidaci, protože i přímo v jablku je mezi buňkami velké množství vzduchu. (Proto se jablka ve vodě nepotopí.) Ponoříš-li čerstvě nakrájená jablka do vody, ochráníš je před kyslíkem a tím i před zhnědnutím. Nebo je můžeš pokapat citronovou šťávou. Ta blokuje enzym, jenž za normálních okolností oxidaci urychluje; hnědnutí se proto výrazně zpomalí. Enzym se ničí i varem, proto např. vařené brambory na vzduchu nehnědnou.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lemur
lemur 11. 4. 2021

Zajímavé.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 10. 4. 2021

no vida....

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 10. 4. 2021

Ano,,,

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

Svata
Svata 10. 4. 2021

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

hudlenka
hudlenka 10. 4. 2021

nojo, je to tak

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 10. 4. 2021

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.