Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sasidlo
sasidlo
Vloženo 10. 4. 2021
Líbí se mi

Kdo vynalezl hranolky?

sasidlo
sasidlo
Vloženo 10. 4. 2021
Líbí se mi
Kdo vynalezl hranolky?

Kdo vynalezl hranolky?

Francie a Belgie se už léta přou o to, která země má právo tvrdit, že vynalezla jedno z nejoblíbenějších moderních jídel - smažené hranolky. A další kolo této gastronomické bitvy mezi Paříží a Bruselem dopadlo zase nerozhodně, i když se historici během nedávné debaty v rámci festivalu dobrého jídla Brusselicious přikláněli spíše k francouzským nárokům.

 

K vynálezu hranolků se vášnivě hlásí jak Francouzi, tak Belgičané. Ve Francii se traduje, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček. Napsal o tom britský deník The Independent.

 

"Belgičané hranolky milují, ale vážně míněný vědecký výzkum, který by se jich týkal, začal teprve nedávno," připustil během odborného kolokvia Pierre Leclerc, profesor univerzity v belgickém Lutychu.

 

 

Naopak Francouzi už svoje "nároky" mohou podpořit jednoznačnými daty. Francouzská historička Madeleine Ferriereová, která se zabývá dějinami jídla, vypátrala, že hranolky se ve stáncích na pařížském mostě Pont Neuf prodávaly krátce po roce 1789.

 

Ať už hranolkový spor nakonec dopadne jakkoli, náklonnost obou národů ke smaženým kouskům brambor to nijak neovlivní. Belgičané se ovšem snaží bitvu ve svůj prospěch zvrátit ze všech sil a přesvědčit svět, že jsou jednoznačnou hranolkovou velmocí.

 

 

 

"My Belgičané jsme z hranolek udělali noblesní jídlo," tvrdí autor "hranolkové" kuchařky Albert Verdeyen. A jeho kolega Roel Jacobs zase upozorňuje na jinou věc. "Francie a Belgie jdou každý svou vlastní cestou.

Pro jedny jsou hranolky přílohou k masu, Belgičané je ale často jedí samotné, jen s omáčkou." Faktem je, že na prodejny hranolek narazí turista v Belgii na každém druhém rohu. A lásku k tomuto jídlu svorně sdílejí obyvatelé francouzskojazyčného Valonska s Vlámy: "Zajít si do hranolkárny je prostě vrchol Belgičanství," soudí Philippe Ratzel, vlastník jednoho z nejoblíbenějších bruselských podniků.

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 11. 4. 2021

Mám raději americké brambory, než hranolky

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 11. 4. 2021

Ať je to, jak je, hranolky mám ráda, ale opět, naše domácí, pečené na pečícím papíru v troubě s použití minima olivového oleje...

Odpovědět
sipeji
sipeji 11. 4. 2021

Tak to jsme netušila že hranolky pocházejí z Belgie.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 11. 4. 2021

Já také ne a asi jsem o tom ani nepřemýšlel

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 11. 4. 2021

O tom že se dohaduje Francie s Belgií o původ jsem četla. Mám je ráda...a sem tam si je dopřeji.

lemur
lemur 11. 4. 2021

Hranolky máme rádi. Občas si je doma uděláme.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 11. 4. 2021

Já si dělám sám a pečeme je v troubě

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.