Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sasidlo
sasidlo
Vloženo 10. 4. 2021
Líbí se mi

Jak vznikly chipsy?

sasidlo
sasidlo
Vloženo 10. 4. 2021
Líbí se mi
Jak vznikly chipsy?

Jak vznikly chipsy?

Jak vznikly chipsy? Pomsta naštvaného kuchaře přerostla v celosvětový hit

Bramborové chipsy jsou starší, než si možná myslíte. Za téměř 170 let si tahle solená křupavá dobrota podmanila celý svět a většina z nás neodolá, aby si je alespoň občas nekoupila. Jejich vznik navíc provází humorná legenda...

Chipsy - slané potěšení

Asi je vlastně milujeme všichni, i když někteří z nás se snaží tvářit, že by takto nezdravé jídlo nevzali do úst. Jsou slané, jsou mastné, jsou smažené a rozhodně nejsou základem zdravé výživy… ale jsou to jednoduše chipsy, kterým odolá opravdu jen málokdo. Napadlo vás ale někdy nad miskou smažených brambůrků, kdo a proč je vlastně vymyslel?

Bramborové chipsy bychom možná vůbec neměli, nebýt jednoho protivného hosta, který v roce 1853 navštívil restauraci luxusního hotelu Moon’s Lake House ve státě New York, v níž vařil kuchař George Crum. Jeden z početných hostů vyhlášené restaurace si zde objednal docela obyčejné jídlo - opečené brambory. Neměl ale pravdědopodobě právě svůj den, a tak donesené jídlo několikrát nechal po číšníkovi poslat zpět do kuchyně s komentářem, že jsou brambory nakrájené na příliš silné plátky. George Crum s hostem po chvíli ztratil trpělivost a rozhodl se, že se mu pokusí dokázat, jak je jeho chování pošetilé.

Kuchařova pomsta

Kuchař nabrousil nůž a další brambory nakrájel na tak tenoučké plátky, jak jen se to mohlo podařit. Jenže takové brambory nebylo možné opéct, proto je usmažil ve vrstvě oleje. A aby byla jeho pomsta nepříjemnému hostovi ještě větší, rozhodl se mu porci přesolit. Určitě si dovedeme představit, co se dělo dál. Poslal jídlo ke stolu a z povzdálí zvědavě sledoval, jak se bude strávník chovat, až ochutná to, co určitě nečekal.

Jenomže když host do té doby neviděné jídlo ochutnal, kuchař se podivil. Nepřišla totiž vlna nevole - dokonce naopak. Dříve nespokojený návštěvník byl takovou úpravou brambor nadšený a s ním i další lidé u stolu. I když se kuchaři nesplnila jeho touha po pomstě, přinesla mu tato škodolibost něco mnohem lepšího, a to slávu a úspěch na další roky.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 11. 4. 2021

Domů je nekupujeme, osobně na tom nic dobrého nevidím, jen tak 1x za rok, když byl člověk na pouti, či nějakém festivalu, jsme si dali ty brutálně předražené, mastné, bramborové spirálky na tyčce.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 11. 4. 2021

Dobrá pomsta...., my tedy chipsy domů nekupujeme, ale jednou za čas, když zbydou brambory ve slupce, tak je na pánvi upeču do zlatova. Nepřesoluji, jen mírně osolím. Ale to se mi povede tak 1 x do roka je vyrobit

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 11. 4. 2021

To už je, když vezmu lupínek chipsu do úst...

sipeji
sipeji 11. 4. 2021

Tento příběh jsem už slyšela a opět to potvrzuje, že některé dobré věc vznikají nechtěně třeba máslo a podobně.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 11. 4. 2021

Ano a u některých věcí je to ku prospěchu

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.