Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 28. 9. 2020
Líbí se mi

Jablka - co o nich víme a nevíme

hudlenka
hudlenka
Vloženo 28. 9. 2020
Líbí se mi
Jablka - co o nich víme a nevíme

Jablka - co o nich víme a nevíme

Jablko

  • Kromě toho, že je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje také velké množství cenných látek. Od vitaminů (C, K, A, E, B1, B2 a B6) přes minerály (draslík, mangan, měď, železo, zinek, hořčík, křemík) až po antioxidanty. Ale pozor, jablka neloupejte. Slupka je nejhodnotnější.

  • Na jadérka si nechte zajít chuť, obsahují jedovatý kyanid. Musela byste jich ale spořádat velké množství, abyste měla obtíže.

  • Důležitými antioxidanty obsaženými v jablkách jsou polyfenoly. Právě ty by měly být podle některých studií skvělými bojovníky proti kardiovaskulárním onemocněním a dokonce i rakovině. Vděčí za to antioxidačním a protizánětlivým účinkům.

  • Obsahují pětaosmdesát procent vody, a ne přemrštěné množství cukru (kolem 11 g/100 g), takže tolik neohrozí vaši dietu. Navíc stabilizují hladinu cukru v krvi, takže jsou skvělou pochoutkou i pro diabetiky. Zároveň působí i jako prevence proti cukrovce 2. typu.

  • Zbavují naše tělo škodlivých látek. Vděčíme za to velkému množství pektinu, který obsahují. Ten v žaludku bobtná a váže na sebe přebytek tekutin spolu s toxiny.

  • Ve střevech se podílí na růstu našemu tělu prospěšných bakterií a fungují proti zácpě.

  • Prospívají astmatikům a alergikům, působí i jako prevence těchto onemocnění. Stará se o to flavonoid quercetin.

  • Jsou blahodárná také pro zdraví našich kostí a mozku.

  • Zklidňují a zlepšují spánek, protože zabrání rychlému poklesu hladiny cukru v krvi.

  • Pravidelná konzumace jablek by měla omezit vaši touhu po cigaretě.

  • Celá jablka včetně slupek pomáhají mechanicky čistit zuby od plaku. Ale pozor! Kyselina a cukry v jablku obsažené zubům naopak škodí. Takže se bez kartáčku neobejdete.

  • Jablko, které vyndáte z lednice, nebo koupíte v supermarketu, nevoní? Aroma ztratilo kvůli chladu a nedostatku kyslíku. Stačí mu dát tři dny v pokojové teplotě, aby se mu vůně vrátila.

  • Pokud jsou jablka sklizena ještě před dozráním, obsahují více škrobu na úkor cukru. Proto jsou kyselá.

  • Na vodě plavou jen čerstvá jablka. Obsahují totiž velké množství vzduchu.

  • Zralá jablka uvolňují velké množství plynu ethénu, který pomáhá dozrát ovoci uskladněnému spolu s ním.

  • Sama se přiznám, že jsem úplně všechno nevěděla, jen něco.

  • Hudlenka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 3. 10. 2020

jablka miluji

Odpovědět
jitkakytka
jitkakytka 3. 10. 2020

Leni u nás bez jablek to nejde// letos mám zdroj levnějších u paní, co jsem vloni brala i ořechy*** no a dneska budu dělat , hlavně pro berušky, křížaly z jablek co nám rostou u domu./musím je loupat, mají ošklivou slupku, ale jinak jsou ok.

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 2. 10. 2020

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 1. 10. 2020

no vzhledem k tomu, že na jablka mám alergii, tak jich za syrova moc nesním, bohužel...již po prvním kousnutí citím, jak mi otéká jazyk...

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 1. 10. 2020

a to je škoda, ani v koláči nebo v buchtách ho nemůžeš?

lemur
lemur 1. 10. 2020

Z jablek i jiného ovoce dělám saláty.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 1. 10. 2020

když jsou jablka, sním každý večer jedno kolem té sedmé až osmé hodiny. Ale nyní jsou předražená

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 970
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.