Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sasidlo
sasidlo
Vloženo 7. 4. 2021
Líbí se mi

Co je to sabráž?

sasidlo
sasidlo
Vloženo 7. 4. 2021
Líbí se mi
Co je to sabráž?

Co je to sabráž?

 

Sabráž – elegantní a zároveň nebezpečný způsob otevírání šampaňského.

 

Nejčastěji se s  otevíráním šampaňského technikou zvanou sabráž (či sabrage) setkáme při slavnostních příležitostech. Jde o způsob prudce elegantnítrochu nebezpečný a podle některých trochu snobský. I přesto a možná právě proto je sabráž tak oblíbená. Dokonce tak, že se pořádají mistrovství v sekání láhví či se překonávají rekordy v počtu najednou provedených sabráží.

Jak správně provést sabráž

Je-li láhev připravená, můžete se pustit do samotné sabráže. Nejprve odstraňte staniol a poté i drátěný košíček (tzv. agrafu). Pozor, už v tento okamžik může korková zátka vyletět. Jednou rukou uchopte vespod láhev s šumivým vínem (palec můžete vložit do důlku na dně). Druhou ruku vyzbrojte šavlí, popřípadě mačetou či těžkým kuchyňským nožem. Láhev držte v úhlu kolem 45°. A můžete jít na to. Seknutí veďte po zmíněném sváru láhve tak, že bude šavle klouzat po hrdle láhve. Seknutí by mělo být rázné, ale nemusí být obzvlášť silné. Abyste nepoškodili ostří, můžete sabrážovat i tupou stranou šavle

 
 

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
boxAS
boxAS 8. 4. 2021

Nemusím všechno...

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena

Šampus by tu byl...mačeta možná taky...jen abych si nevypíchla oko...

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 8. 4. 2021

Tak raději ať tam ta mačeta zůstane

Kahomar
Kahomar 7. 4. 2021

Viděla jsem několikráte v televizi, tudíž vím, oč kráčí, ale v reálu jsem se s tím nesetkala, no ono není ani moc kde...v mém případě

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 8. 4. 2021

hudlenka
hudlenka 7. 4. 2021

Sabráž jsem viděla již několikrát v TV

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 8. 4. 2021

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.