Ve Švédsku je dnes den perníku, pepparkakor dag, k nim se pije glögg – silné svařené víno s kořením, rozinkami a mandlemi.
I na Slovensku jsou populární medovníky, třeba i v té inovované covid verzi 2020
Recept třeba tento
Suroviny
Na těsto
-
1 kg hladké mouky
450 g moučkového cukru
1 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
8 lžiček jedlé sody
5 vajec
100 g másla (nebo Hery)
150 g medu
1/2 lžičky soli
Na bílkovou polevu
-
1 bílek
100 – 120 g moučkového cukru
2 lžičky škrobu
1 lžička citronové šťávy
Recept
Ve vodní lázni si nechat povolit med, aby byl tekutější.
Ve větší míse nebo nejlépe v míse od robotu si promíchat sypké přísady a postupně přidat vejce, rozpuštěný vlažný med a povolené máslo (nebo Heru). V robotu vymíchat těsto. Pokud není robot, chce to opravdu důkladně zpracovat všechny ingredience do hladkého těsta. Připravit si vál nebo silikonovou podložku na válení a přendat na ni těsto. Pokud je těsto ještě lepivé, přidat mouku a ručně ji do těsta zapracovat. Těsto si rozdělit na 2 části a každou zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici odležet minimálně 5 hodin (nejlépe ale 10).
Těsto vyndat z lednice a nechat povolit. Vál posypat hladkou moukou. Z první části těsta na něm vyválet 2 – 3 mm silný plát. Pomocí vykrajovacích formiček vykrajovat tvary a přendat na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřát na 190 °C a každý plech péct 6 minut. Pozor, první plech nenechat bez dozoru a vychytat si teplotu i čas.
Medovníčky po upečení nechat vystydnout při pokojové teplotě a pak do uzavřené plechové krabice.