Ve Švédsku je dnes den perníku, pepparkakor dag, k nim se pije glögg – silné svařené víno s kořením, rozinkami a mandlemi.
 
I na Slovensku jsou populární medovníky, třeba i v té inovované covid verzi 2020

 
Recept třeba tento
 
 
Suroviny
Na těsto

    1 kg hladké mouky
    450 g moučkového cukru
    1 lžíce kakaa
    1 lžíce perníkového koření
    8 lžiček jedlé sody
    5 vajec
    100 g másla (nebo Hery)
    150 g medu
    1/2 lžičky soli

Na bílkovou polevu

    1 bílek
    100 – 120 g moučkového cukru
    2 lžičky škrobu
    1 lžička citronové šťávy

    Recept
    Ve vodní lázni si nechat povolit med, aby byl tekutější.
    Ve větší míse nebo nejlépe v míse od robotu si promíchat sypké přísady a postupně přidat vejce, rozpuštěný vlažný med a povolené máslo (nebo Heru). V robotu vymíchat těsto. Pokud není robot, chce to opravdu důkladně zpracovat všechny ingredience do hladkého těsta. Připravit si vál nebo silikonovou podložku na válení a přendat na ni těsto. Pokud je těsto ještě lepivé, přidat mouku a ručně ji do těsta zapracovat. Těsto si rozdělit na 2 části a každou zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici odležet minimálně 5 hodin (nejlépe ale 10).
    Těsto vyndat z lednice a nechat povolit. Vál posypat hladkou moukou. Z první části těsta na něm vyválet 2 – 3 mm silný plát. Pomocí vykrajovacích formiček vykrajovat tvary a přendat na plech vyložený pečicím papírem.

    Troubu předehřát na 190 °C a každý plech péct 6 minut. Pozor, první plech  nenechat bez dozoru a vychytat si teplotu i čas.
    Medovníčky po upečení nechat vystydnout při pokojové teplotě a pak do uzavřené plechové krabice.
     

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account