Zrovna dnes (16.9. 2013) byl v diskusi příspěvek o tom, zda žijeme zdravě. Reagovala jsem na něj v komentáři. Možná, že někoho napadne, že recept na pečený čaj bych mohla vložit do rubriky UVAŘ. Ale když já musím všechno strašně moc vždycky okomentovat 🙂 a navíc je tento recept velmi orientační, tak jsem zvolila rubriku POVÍDEJ.
Jistě jste už někdy viděly v regálu skleničku s pečeným čajem. Anebo ještě častěji jste se mohly setkat s tímto čajem v malých stáncích,třeba i s dárkovými předměty. Krásné balení a astronomické ceny. Mini lahvička cca 24 Kč a větší přes 100 Kč.
A teď prosím, ženy které jsou pracovně vytížené a se slušným platem, ať raději nečtou dál a klidně si ho koupí. Postup je náročný na přípravu a je to spíš pro ženy, které obracejí každou korunu a mají třeba volný čas. Mohou ho tedy smysluplně využít a připravit tento lahodný čaj pro svou rodinu a udělat tak něco pro zdraví své i svých blízkých a ještě přitom ušetřit. Já osobně jsem letos jeho výrobě úplně propadla. Vyrábím tento čaj od počátku sezóny z různých druhů ovoce a ve vyzdobených skleničkách jím obdarovávám své milé. Spokojenost je na obou stranách. Jim chutná a já mám radost.

A teď opravdu orientační recept, který si každá upraví dle své chuti. Asi 2 kg ovoce v těchto kombinacích:

–  rybíz, jahody, maliny, borůvky

– broskve, maliny, ostružiny, borůvky

– aronie(černý jeřáb), maliny, ostružiny, jablka

a na pozim: švestky, hrušky, jablka, možno připad broskve.

Určitě Vás napadne spoustu jiných kombinací. Očištěné ovoce vložíme do hlubokého pekáče, prosypeme cukrem (asi 30- 50 dkg)může být bílý a nebo ještě lepší přírodní třtinový. Přidáme malý kousek skořice a 3 hřebíčky. Kdo nemá rád, vynechá.Také můžeme přidat oloupaný a na plátky nakrájený citrón nebo limetku.

Vložíme přikryté do trouby na 200 st. Celsia a když se ovoce začne vařit, odkryjeme a ještě podusíme, občas promícháme. Mírně vychladlé plníme do menších skleniček a pro jistotu sterilizujeme tak jako kompot – t.j. 20 minut přo 85-90 st.Celsia.

Kdo má možnost připravit tento čaj z ovoce z vlastní sklizně nebo třeba z toho co dostal darem, má vynikající, levný ovocný čaj, který chutnám všem. Nejsou v něm žádná éčka a jiné přísady jako v kupovaných ovocných čajích z pytlíku.

Dávkování: 2 – 3 lžičky do šálku a zalít vroucí vodou.

A na závěr jedna vtipná poznámka od přítele mé dcery: Je to prý čaj, kterého se člověk i nají 😉

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account