Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 1. 10. 2016
Líbí se mi

Zdravé barevné polévky

hudlenka
hudlenka
Vloženo 1. 10. 2016
Líbí se mi
Zdravé barevné polévky

Zdravé barevné polévky

Milé čtenářky,

dneska jsem si pro vás připravila dvě naše oblíbené letní polévky. Jejich výhodou je, že jsou zdravé, pouze zeleninové a navíc se dají jíst i studené, což u nás vyzkoušel jako první manžel.

 

Polévka č. 1. - zelená cuketová

 

Ingredience:

2 menší domácí cukety

3 brambory (na zahuštění)

1 cibule

2 lžíce oleje

zeleninový (nebo jiný) vývar

bylinky a koření

šlehačka, příp. zakysaná smetana

 

Postup:

Cuketě ukrojíme oba konce, umyjeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme na tác, posolíme 

a necháme asi 30 min. odstát a vypotit. Potom každý kousek omyjeme od soli a nakrájíme na kostičky.

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.

Brambory rovněž očistíme a nakrájíme na kostičky.

Do hrnce dáme olej a po jeho rozpálení cibulku a necháme krátce osmažit. Přidáme cuketu a potom brambory, vše orestujeme. Nakonec zaijeme vývarem (jen tolik, aby byla zelenina ponořená). Přidáme bílý pepř a po snítce rozmarýnu

a tymiánu. Nebo bylinky dle Vašich chutí. Necháme vařit cca 15 - 20 minut, dokud není zelenina měkká. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké hmoty. Můžeme osolit a dokořenit. 

Když to máte rádi, můžete ještě zjemnit smetanou.

Manžel v těchto polévkách miluje opražená slunčenicová semínka, takže též můžeme přidat a nakonec snítku máty.

 

A podáváme. Pokud je polévka horká, přidáme lžíci zakysané smetany. Pokud jíme studenou, tak asi ne.

 

 

(zde je nahoře zbytek smetany, kterou jsem nedala do polévky, ale až na ozdobu)

 

Polévka č. 2. - červená dýňová s mrkví

 

Ingredience: 

 

1 dýně hokaidó

3 mrkve

3 brambory (na zahuštění)

1 cibule

2 - 3 rajčata nebo plechovka loupaných rajčat

4 stroužky česneku

2 lžíce oleje

bylinky

koření

zakysaná smetana na ozdobu

 

Postup: 

 

Postup je víceméně podobný jako u cuketové polévky. 

Očistíme si zeleninu, nakrájíme na kostky, cibuli na jemno a postupně restujeme v hrnci. Začínáme cibulkou, dýní, pak přidáme mrkev, brambory, bylinky. Zalijeme vývarem (opět jen tolik, aby zelenina byla ponořená, ne více). Přidáme rajčata (oloupaná) a vaříme, dokud není zelenina měkká. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme a dochutíme.

Teplou polévku můžete dozdobit na talíři lžící zakysané smetany a lístky bazalky, petrželkou...dle Vaší chuti

 

Má krásnou barvu dýně a chuť zajímavou. Dá se opět jíst i studená...

 

Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 10. 1. 2020

tento typ polévek mám moc ráda

Odpovědět
Ovace
Ovace 26. 11. 2016

Luxusní

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 27. 11. 2016

opravdu, zkuste a uvidíte

sipeji
sipeji 2. 10. 2016

Cuketovou neznám a určitě zkusím,ale až loni,poslední cuketa je dnes k obědu.-)

Odpovědět
moravačka aja
moravačka aja 2. 10. 2016

Já cuketu nemusím,ale proč ne.Já dříve nejedla ani špenát,ale když uvařila moje kolegyně špenátovou polévku a ochutnala jsem,hned jsem si od ní vzala recept a od té doby je u nás nejoblíbenější.Určitě tu cuketovou polévku zkusím.Má se zkusit vše ne?

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 10. 2016

špenátovou polévku taky občas udělám..ani já ho jako dítě nejedla, ale pak jsem se naučila dělat ho po svém, přidávám muškátový oříšek a tak mi chutná...hlavně cibuli na jemno a ne jak všude do toho dávají velké kusy...a pak je to v pohodě

grenadka
grenadka 1. 10. 2016

Cuketovu som este nerobila, ani nejedla.... ale určíte su vyborne obě

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 10. 2016

Jsou dobré obě, cuketová vypadá jako hrášková, ale chuť je jiná, svěží...a dýňovou my prostě můžeme...

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 029
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.