
Milé čtenářky,
dneska jsem si pro vás připravila dvě naše oblíbené letní polévky. Jejich výhodou je, že jsou zdravé, pouze zeleninové a navíc se dají jíst i studené, což u nás vyzkoušel jako první manžel.
Polévka č. 1. - zelená cuketová
Ingredience:
2 menší domácí cukety
3 brambory (na zahuštění)
1 cibule
2 lžíce oleje
zeleninový (nebo jiný) vývar
bylinky a koření
šlehačka, příp. zakysaná smetana
Postup:
Cuketě ukrojíme oba konce, umyjeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme na tác, posolíme
a necháme asi 30 min. odstát a vypotit. Potom každý kousek omyjeme od soli a nakrájíme na kostičky.
Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
Brambory rovněž očistíme a nakrájíme na kostičky.
Do hrnce dáme olej a po jeho rozpálení cibulku a necháme krátce osmažit. Přidáme cuketu a potom brambory, vše orestujeme. Nakonec zaijeme vývarem (jen tolik, aby byla zelenina ponořená). Přidáme bílý pepř a po snítce rozmarýnu
a tymiánu. Nebo bylinky dle Vašich chutí. Necháme vařit cca 15 - 20 minut, dokud není zelenina měkká. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké hmoty. Můžeme osolit a dokořenit.
Když to máte rádi, můžete ještě zjemnit smetanou.
Manžel v těchto polévkách miluje opražená slunčenicová semínka, takže též můžeme přidat a nakonec snítku máty.
A podáváme. Pokud je polévka horká, přidáme lžíci zakysané smetany. Pokud jíme studenou, tak asi ne.
(zde je nahoře zbytek smetany, kterou jsem nedala do polévky, ale až na ozdobu)
Polévka č. 2. - červená dýňová s mrkví
Ingredience:
1 dýně hokaidó
3 mrkve
3 brambory (na zahuštění)
1 cibule
2 - 3 rajčata nebo plechovka loupaných rajčat
4 stroužky česneku
2 lžíce oleje
bylinky
koření
zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Postup je víceméně podobný jako u cuketové polévky.
Očistíme si zeleninu, nakrájíme na kostky, cibuli na jemno a postupně restujeme v hrnci. Začínáme cibulkou, dýní, pak přidáme mrkev, brambory, bylinky. Zalijeme vývarem (opět jen tolik, aby zelenina byla ponořená, ne více). Přidáme rajčata (oloupaná) a vaříme, dokud není zelenina měkká. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme a dochutíme.
Teplou polévku můžete dozdobit na talíři lžící zakysané smetany a lístky bazalky, petrželkou...dle Vaší chuti
Má krásnou barvu dýně a chuť zajímavou. Dá se opět jíst i studená...
Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
tento typ polévek mám moc ráda
Luxusní
opravdu, zkuste a uvidíte
Cuketovou neznám a určitě zkusím,ale až loni,poslední cuketa je dnes k obědu.-)