Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 1. 10. 2016
Líbí se mi

Zdravé barevné polévky

hudlenka
hudlenka
Vloženo 1. 10. 2016
Líbí se mi
Zdravé barevné polévky

Zdravé barevné polévky

Milé čtenářky,

dneska jsem si pro vás připravila dvě naše oblíbené letní polévky. Jejich výhodou je, že jsou zdravé, pouze zeleninové a navíc se dají jíst i studené, což u nás vyzkoušel jako první manžel.

 

Polévka č. 1. - zelená cuketová

 

Ingredience:

2 menší domácí cukety

3 brambory (na zahuštění)

1 cibule

2 lžíce oleje

zeleninový (nebo jiný) vývar

bylinky a koření

šlehačka, příp. zakysaná smetana

 

Postup:

Cuketě ukrojíme oba konce, umyjeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme na tác, posolíme 

a necháme asi 30 min. odstát a vypotit. Potom každý kousek omyjeme od soli a nakrájíme na kostičky.

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.

Brambory rovněž očistíme a nakrájíme na kostičky.

Do hrnce dáme olej a po jeho rozpálení cibulku a necháme krátce osmažit. Přidáme cuketu a potom brambory, vše orestujeme. Nakonec zaijeme vývarem (jen tolik, aby byla zelenina ponořená). Přidáme bílý pepř a po snítce rozmarýnu

a tymiánu. Nebo bylinky dle Vašich chutí. Necháme vařit cca 15 - 20 minut, dokud není zelenina měkká. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké hmoty. Můžeme osolit a dokořenit. 

Když to máte rádi, můžete ještě zjemnit smetanou.

Manžel v těchto polévkách miluje opražená slunčenicová semínka, takže též můžeme přidat a nakonec snítku máty.

 

A podáváme. Pokud je polévka horká, přidáme lžíci zakysané smetany. Pokud jíme studenou, tak asi ne.

 

 

(zde je nahoře zbytek smetany, kterou jsem nedala do polévky, ale až na ozdobu)

 

Polévka č. 2. - červená dýňová s mrkví

 

Ingredience: 

 

1 dýně hokaidó

3 mrkve

3 brambory (na zahuštění)

1 cibule

2 - 3 rajčata nebo plechovka loupaných rajčat

4 stroužky česneku

2 lžíce oleje

bylinky

koření

zakysaná smetana na ozdobu

 

Postup: 

 

Postup je víceméně podobný jako u cuketové polévky. 

Očistíme si zeleninu, nakrájíme na kostky, cibuli na jemno a postupně restujeme v hrnci. Začínáme cibulkou, dýní, pak přidáme mrkev, brambory, bylinky. Zalijeme vývarem (opět jen tolik, aby zelenina byla ponořená, ne více). Přidáme rajčata (oloupaná) a vaříme, dokud není zelenina měkká. Potom tyčovým mixérem rozmixujeme a dochutíme.

Teplou polévku můžete dozdobit na talíři lžící zakysané smetany a lístky bazalky, petrželkou...dle Vaší chuti

 

Má krásnou barvu dýně a chuť zajímavou. Dá se opět jíst i studená...

 

Dobrou chuť Vám přeje Hudlenka 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 21. 6. 2020

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 2. 4. 2020

super

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 10. 1. 2020

tento typ polévek mám moc ráda

Odpovědět
Ovace
Ovace 26. 11. 2016

Luxusní

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 27. 11. 2016

opravdu, zkuste a uvidíte

sipeji
sipeji 2. 10. 2016

Cuketovou neznám a určitě zkusím,ale až loni,poslední cuketa je dnes k obědu.-)

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 390
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.