Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Jana Siff Srami
Jana Siff Srami
Vloženo 4. 3. 2021
Líbí se mi

Zapomenutá zelenina našich babiček

Jana Siff Srami
Jana Siff Srami
Vloženo 4. 3. 2021
Líbí se mi
Zapomenutá zelenina našich babiček

Zapomenutá zelenina našich babiček

 Nejspíš tyhle tři krásky považujete za plevel, a přesto je tomu docela jinak. A které mám na mysli? Ve hře je:

 

  • šrucha zelná (Portulaca oleracea), které se říká také také portulák

  • řeřicha setá (Lepidium sativum), která je známá i jako zahradní

  • potočnice lékařská (Nasturtium officinale), jíž můžeme dodnes v některých botanických atlasech najít pod názvem řeřišnice bílá

 

Možná na to nevypadají, ale všechny tři poslouží jako skvělá listová zelenina. Šrucha je trochu nakyslejší a hodí se do salátů i do pomazánek. Řeřicha je ostřejší a nezáleží na tom, zda ji pěstujete na parapetu nebo na záhonku. A potočnice je jemná asi jako baby špenát, přičemž snese i tepelnou úpravu nebo dokonce mražení.

 

Ovšem blanširovat a dusit můžete i řeřichu, dělali to koneckonců už staří Římané. Uvidíte, jak skvěle ozvláštní vaše zeleninové přílohy nebo třeba polévky.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 4. 3. 2021

řeřichu si sama pěstuji, denně ji máme na chlebu, a okurky, které jsou na fotu, ty taky jíme často

Odpovědět
kosanka
kosanka 4. 3. 2021

řeřicha snad vypadá jinak

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 4. 3. 2021

aha....a já měla za to, že na fotce je okurka hadovka....

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
96 086
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.