Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 28. 2. 2021
Líbí se mi

Zajímavosti o vejcích

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 28. 2. 2021
Líbí se mi
Zajímavosti o vejcích

Zajímavosti o vejcích

  • Slepice snese v závislosti na plemeni 200 - 325 vajec ročně. Pro „výrobu“ jednoho vejce potřebuje 24 - 26 hodin.
  • Slepice mohou snášet vejce i bez kohouta, avšak kuřátka se z nich nevylíhnou.
  • Čím jsou slepice starší, tím větší vajíčka snášejí. Věkem slepice se skořápka vejce ztenčuje.
  • Slepice při hnízdění otočí vajíčko v hnízdě denně až 50 krát.
  • Slepice plemene Araucanía se nazývají také „velikonoční slepice“, protože snášejí modrá, zelená, růžová a hnědá vejce.
    • Vaječné bílkoviny mají přesně tu správnou směs všech esenciálních aminokyselin, které člověk potřebuje k budování tkání. Z tohoto hlediska je lepší už jen mateřské mléko.
    • Žloutek je jednou z mála potravin, které přirozeně obsahují vitamin D. Obsahují ho také sardinky, losos, tresčí játra a mléko.
    • Ze syrových vajec nečekejte velký užitek. Pokud budete jíst vejce syrové, využijete asi jen polovinu jeho bílkovin. Nejlepší je proto jíst vajíčka tepelně upravená
      • Navařili jste vejce natvrdo a pomíchaly se vám se syrovými? Roztočte vajíčko a když se bude točit hladce, je uvařené natvrdo. Tekutina v syrovém vajíčku způsobí, že se bude během točení hýbat.
      • Kuchařská čepice má prý tolik záhybů, kolik je způsobů vaření vajec.
      • Skořepina vajec má tenoučkou bílkovinovou ochrannou vrstvu, aby se přes ni dovnitř nedostali cizí mikroorganismy. Při mytí vajíček se tato vrstva zničí, proto se doporučuje vejce mýt až těsně před jejich použitím. V Americe však na to nedbají a do obchodů se dostávají jen pořádně umytá vajíčka. Proto musí být skladovány výlučně v chladničce, kdežto evropská vejce zvládnou mimo dosah slunečních paprsků i teploty kolem 15 °C bez újmy.
      • Na jedné vaječné skořápce je přes 17 tisíc pórů.
      • Přes póry ve skořápce vejce absorbují pachy. Proto se může stát, že když je máte v lednici blízko aromatických potravin, vaše vejce natvrdo nebo míchaná vajíčka budou chutnat třeba jako banány nebo zralý sýr.
      • Proč některá plemena snášejí modrá, zelená či hnědá nebo červená vajíčka? Mohou za to dva typy barviva. Protoporfyrin IX je zodpovědný za červené a hnědé odstíny skořápky a také za její větší pevnost, biliverdin IXa zas barví skořápky vajec modře a zeleně a ochraňuje vejce před volnými radikály. Tato barviva se do skořepiny vylučují ze žláz ve stěně dělohy a chrání vajíčko před ultrafialovým zářením ze slunce.
      • Největším světovým producentem vajec je Čína. Ročně jich vyprodukuje více než 160 bilionů.
      • V Číně ještě chvíli zůstaneme. Číňané dokážou vyrobit napodobeninu všeho, i slepičích vajec. Jsou k nerozeznání od pravých a vyrábějí se ze směsi pryskyřice, enzymů, škrobu a barviva. Jeden člověk jich denně dokáže vyrobit až 1500.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Li
Li 12. 3. 2021

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 7. 3. 2021

Děkuji

Odpovědět
Jana Siff Srami
Jana Siff Srami 6. 3. 2021

ve hnízdě jsou tedy čiperné

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 3. 2021

to jsou věcí, díky moc...

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena

Celý život se člověk dozvídá novinky.

Kahomar
Kahomar 2. 3. 2021

zajímavé povídání, díky

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
96 086
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.