Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 22. 3. 2021
Líbí se mi

Zajímavosti o paprice.

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 22. 3. 2021
Líbí se mi
Zajímavosti o paprice.

Zajímavosti o paprice.

Co to je?

Paprika je lilkovitá rostlina s exotickým původem ve Střední a Jižní Americe. Naštěstí ji ale v 16. století někdo přepravil i k nám do Evropy, takže jsme o ni nezůstali ochuzeni. Dnes si bez ní neumíme představit ani českou, natožpak třeba maďarskou nebo balkánskou kuchyni.

Druhy paprik

Zatímco nepálivým paprikám říkáme kapie, ty nejpálivější známe pod pojmem chilli. Nejrůznější stupně pálivosti si už od dávných dob nacházejí své obdivovatele a konzumenty a my se nedivíme, že se jednoho dne tato zelenina ve formě koření dostala i na brambůrky. 

Co dělá chuť?

Chuť, kterou na různých odrůdách paprik a na chilli papričkách tak zbožňujeme, dodává kapsaicin. Právě on způsobuje kýžené pálení, ať už to na jazyku šimrající, nebo to absolutně pekelné. Pálivost paprik je dána obsahem této látky, která jednak oblažuje naše chuťové buňky a jednak je prospěšná našemu zdraví.

Jaký má vliv na lidské zdraví?

Červená paprika je skvělou zásobárnou vitamínu C. Jen málo se o ní ví, že ho nabízí asi 4x více než citróny nebo pomeranče a že konzumací 100 g papriky pokryjeme doporučenou denní dávku tohoto vitamínu i třikrát!

K dalším prospěšným složkám patří také vláknina, která se stará o bezproblémové zažívání,
a zmínit musíme i flavonoidy, protizánětlivé antioxidanty, jež udržují v kondici naši oběhovou soustavu a jsou účinnou prevencí vzniku rakoviny.

Léčba chilli papričkami je neodmyslitelnou součástí tradiční indiánské medicíny. Obsažený kapsaicin totiž tiší bolest, stimuluje srdce a podporuje trávení a správnou funkci štítné žlázy.

Jak se dostane až k nám?

Paprika je poměrně zhýčkaný druh zeleniny. Nesnáší teplotní výkyvy, je teplomilná a ne všichni nadšení zahrádkáři ji na konci svého úsilí doopravdy sklidí. Ještě štěstí, že v obchodě stačí sáhnout pro čerstvý nebo naložený plod, případně pro sušenou papriku ve formě koření. Tak se dostaneme k paprice sladképálivé nebo uzené.

Zatímco běžně se nechávají papriky sušit jen tak na vzduchu, ideálně zavěšené, aby k nim měl vzduch přístup ze všech stran, k uzení se využívá sušení studeným kouřem.

Zajímavosti a fakta, které jste o paprice nejspíš nevěděli

  • Kapsaicin jako takový pomáhá i zvnějšku, oblíbené jsou třeba kapsaicinové náplasti na bolavé svaly.
  • V roce 2005 hlasovali Britové o nejoblíbenější zeleninu a paprika se umístila na 4. příčce!
  • Paprika se hodí do diety. Je totiž nízkokalorická a z 93,3 % ji tvoří voda.
  • Zatímco většině savců kapsaicin ve stravě vadí, ptáci ho klidně konzumují. Příroda si tak šikovně zařídila roznášení semínek.
  • Nosíte u sebe pepřový sprej? Nenechte se zmást, není v něm pepř. Tyto obranné prostředky se vyrábějí právě z paprik.
  • V menších dávkách působí jako afrodiziakum
  • Největší množství papriky tradičně produkuje Čína.

A ještě perlička na závěr...Paprika sloužila i jako výchovný prostředek. Staré indiánské kultury, například Aztékové, využívaly její silné štiplavosti jako nástroj k poslušnosti. Jedním z fyzických trestů bylo, že se neposlušné děti vystavovaly dýmu z hořících papriček. Ten byl prý extrémně štiplavý a tudíž i extrémně výchovný.

Měla jsem vždy za to, že jeden z největších producentů papriky je Maďarsko. Dobrá, beru v potaz že je to Čína ale já jak mám možnost, vozím si zásobu papriky přímo z Maďarska...a na kila. Édes sladkou, csemege lahůdkovou, csemege csípos-pálivá, paprikové pasty na guláš. 

Navštívila jsem speciální prodejnu se zaměřením pouze na výrobky s paprikou a papriku v jakékoli podobě. Nevěděla jsem co dříve do košíku. 

A už mi lezou v truhlících kapie, kozí rohy, pálivé svíčky a pokusně i nějaké "břitvovité" Habanero. Pěstování ZDAR!!

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar

Ahojte, já jsem si nedávno také četla nějaké ty informace o paprikách a všem takovémto možném a došla jsem k tomu, že třeba je hrozně moc zajímavé si zjišťovat různé zajímavosti na internetu... Třeba zde na těchto stránkách - https://www.atlaso.cz/zajimavosti/ mají těch zajímavostí tak moc, že pomalu ani nevíte, kdo jste Opravdu!

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 25. 4. 2021

Dík, prohlédnu.

sasidlo
sasidlo 2. 4. 2021

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 25. 3. 2021

papriky máme rádi, je to jedna z druhů zeleniny, která je u nás v lednici po celý rok

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 25. 3. 2021

Děkuji za zajímavé počtení, papriku mám ráda - nejvíce masitou červenou kapii a pak kvalitní sušenou

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 25. 3. 2021

Červené kapie nakládám s olejem...miluju to od dětství.

lemur
lemur 25. 3. 2021

Papriku máme rádi.- sušenou, čerstvou červenou kapii nebo i chilli.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.