Zatímco my pleteme vánočky, kroutíme vanilkové rohlíčky do měsíčků, vyklepáváme pracny z formiček, hloubíme vařečkou díry do vosích hnízd, promazáváme linecké, ztrácíme nervy u kokosek nebo vymýšlíme, kdy nejlépe udělat perníčky, aby pro jednou nebyly tvrdé jak beton, s čím se asi tak kuchtí hospodyňky u našich blízkých i na hony vzdálených sousedů?
Francie a Vánoční polínko – Bûche de Noël

Ve Francii a v mnoha dalších frankofonních zemích se štědrovečerní hostina zakončuje zákuskem, kterému se říká vánoční polínko. Původně byl zvyk ten, že se na Štědrý den zapálilo v krbu mohutné polínko, a cílem bylo, aby vydrželo hořet co nejdéle, nejlépe však do Nového roku. Takové polínko mělo ochránit rodinu před zlými duchy nebo zajistit dobrou úrodu. Postupně se z opravdového polínka stal vánoční zákusek. Jedná se o jakousi piškotovou roládu s čokoládovým krémem.
Indonésie – variace na vanilkové rohlíčky

V Indonésii to někdo rád hodně sladké! Alespoň tak působí zdejší vánoční cukroví. Konzumují se zde buďto Putri Salju, které vypadají dost podobně jako naše vanilkové rohlíčky, anebo se zde vyrábí ananasové dortíky (Nastar). Putri Salju se dělají z mouky, kukuřičného škrobu, másla a žloutků, a na vrh se bohatě cukrují. Ananasové dortíky jsou z máslového těsta a jsou plněné ananasovou marmeládou. Tato marmeláda se vyrábí pomalou karamelizací čerstvého ananasu, který se smíchá s cukrem a kořením (skořice, anýz a hřebíček).
Brazílie – Rabanada

Trochu překvapivě vyšlo najevo, že tak exoticky znějící Rabanada, je ve skutečnosti pokrm podobný tomu, co u nás známe pod názvem francouzský toust (na sladko). Jedná se tedy o večku namočenou ve směsi mléka, vajec a vanilky, a následně osmaženou na pánvičce. Nakonec se může pocukrovat, pokapat medem nebo posypat skořicí.
Anglie – Vánoční puding

Recept na anglický vánoční puding tak trochu připomíná recept na dort pejska a kočičky. Najdeme v něm například kandované ovoce, oříšky, koňak, strouhanku, koření a hovězí lůj. Podle pověry má být puding správně vyrobený ze 13 ingrediencí, které mají zastupovat Ježíše a dvanáct apoštolů. Každá rodina má svůj tradiční, oblíbený recept. Podle zvyku míchají puding postupně všichni členové rodiny a přimíchává se do něj mince. Kdo pak při konzumaci minci objeví, bude mít celý rok štěstí!
Italský Panettone!

Tento italský krasavec je původem z Milána a jedná se o sladký chléb plněný kandovaným ovocem a rozinkami. Dalo by se říci, že má tvar velkého muffinu a většinou se dělá 12-15 cm vysoký. Na vánočních tabulích ho krom Itálie můžeme objevit i v některých zemích Jižní Ameriky.
Sladké a veselé Vánoce!*gift*
 
Zdroj Pinterest
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account