Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Verra
Verra
Vloženo 24. 9. 2015
Líbí se mi

Tajemství koření: Kouzelná vůně a chuť skořice

Verra
Verra
Vloženo 24. 9. 2015
Líbí se mi
Tajemství koření: Kouzelná vůně a chuť skořice

Tajemství koření: Kouzelná vůně a chuť skořice

Když se řekne skořice… všichni si jistě vybavíme pohodu podzimních a zimních dnů, kdy zmrzlýma rukama dychtivě objímáme horké hrnečky plné svařáku či čaje a zakusujeme voňavý štrůdl. I když jsme u nás zvyklé skořici používat především při přípravě sladkých pokrmů, nenechte se tím zmást. Skořice je totiž, hned po pepři, druhým nejpoužívanějším kořením na světě! A to nám napovídá, že u sladkých pokrmů využití skořice rozhodně nekončí.

Stručně o skořici

Jedná se o aromatickou kůru tropických stromů (skořicovníků), z nichž ty nejkvalitnější se nacházejí na ostrově Cejlon (Srí Lanka). Cejlonská skořice je velmi aromatická, jemná, sladká, prostě příjemná. Hojně rozšířená je i skořice čínská, ta je ale celkově štiplavější a drsnější chuti. 

Skořice v kuchyni

Jak již bylo řečeno, u nás skořici využíváme především při přípravě sladkých receptů, a to v její čisté pudrové podobě. Je tomu tak proto, že ovoce (především jablka a hrušky) tvoří se skořicí zcela nenahraditelnou chuťovou kombinaci, na kterou jsme tu zvyklí a moc nám chutná. Nesmíme ji však zapomenout dát i do neovocných moučníků, jako je perník, nebo ji smíchat s cukrem a obalit v ní tvarohové šátečky. Také je skvělá na lívance či palačinky. Francouzský šéfkuchař Olivier Roellinger, proslulý svou znalostí koření a oceněný třemi Michelinskými hvězdami, posvětil vybíravost našich chuťových pohárků tím, že prohlásil následující:

 „Skořice umocňuje kouzlo ovoce a citrusů, jejím nejlepším přítelem však navždy zůstane čokoláda.“

V kuchyních jako jsou například asijská, arabská, turecká či latinskoamerická, najdeme skořici hojně i ve slaných receptech. Tehdy je většinou součástí směsí koření. Mezi nejznámější a nejoblíbenější tak patří například čínské koření pěti vůní (kuře či kachna po sečuánsku) či indická Garam masala (nejlepší s kuřecím nebo se přidává např. do Pilafu)Skořice dále nesmí chybět v pravé řecké musace.

Skořice léčí a podporuje hubnutí

To, že v chmurném počasí rády pijeme svařák či „horké jablko“ (v obojím je skořice), není žádná náhoda. Skořice má totiž schopnost rozproudit krev a lépe tak prohřát celé tělo. Kromě toho má také dezinfekční a antibiotické účinky. To vše nám bezesporu v „usmrkaném“ podzimu přijde vhod. Skořice je rovněž prospěšná při trávení. Trávicí soustavu pročistí a zároveň i zmírní bolest žaludku. Zajímavé je, že toto voňavé koření dokáže aktivovat energii potřebnou ke cvičení a umožňuje lepší spalování tuků. Mluví se i o tom, že by měla být efektivním pomocníkem v boji s cukrovkou.

Nejlepší cestou, jak konzumovat skořici, aby měla co největší účinky, je podávat ji společně s medem. Buďto si oboje rozmíchat v čaji či vlažné vodě, nebo si jen tak dát na lžíci.

Jaké jsou vaše oblíbené "skořicové" pokrmy? U nás skořice rozhodně nesmí chybět na krupicové kaši a ve všech jablečných koláčích! Nicméně společně s trochou nastrouhaného perníku ji dáváme pro zjemění i do rajské omáčky.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 1. 7. 2020

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 5. 4. 2020

miluji skořici

Odpovědět
Ovace
Ovace 29. 12. 2016

Skořice

Odpovědět
katnyss
katnyss 23. 10. 2015

Odpovědět
Dee
Dee 8. 10. 2015

Jablka a skořice to je vůně podzimu ♥

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 418
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.