Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Verra
Verra
Vloženo 19. 9. 2018
Líbí se mi

Tajemství koření: Čím ochutit rybu?

Verra
Verra
Vloženo 19. 9. 2018
Líbí se mi
Tajemství koření: Čím ochutit rybu?

Tajemství koření: Čím ochutit rybu?

Ryby si pomalu ale jistě dobývají své místo na našich stolech, ale za klasikami jako je kuřecí a vepřové ještě značně pokulhávají. Možná je to tím, že úprava ryb nám nebyla dána do vínku tak, jako národům, které omývá moře či oceán. Proto je třeba se u nich inspirovat, abychom uměli chuť ryb zvýraznit pomocí široké škály bylinek a koření, aniž by se v nich ztratila. Jak vybrat k rybě správné bylinky? Ať už tradiční nebo originální spojení – vždy Vám bude chutnat!

K rybímu masu se nejvíce používá kopr, estragon, fenykl, bobkový list a tymián. Často se přidává i rozmarýn či šalvěj, ale pouze v malém množství, protože jejich výrazné aroma by mohlo jemné rybí maso potlačit. S módou asijské kuchyně do Evropy přišly rovněž recepty na rybí marinády, ve kterých dominuje koriandr či kokosové mléko

Kopr

Kopr je nejlepší k přípravě syrové ryby. Buďto se dává do marinád nebo na ovonění ryby, jež se za syrova rovnou konzumuje. Například skandinávská pochoutka - tzv. Gravlas, je syrový losos, který se před konzumací několik dní marinuje ve směsi hrubozrnné mořské soli a čerstvého kopru. Koprem se též dochucuje tatarák či carpaccio z lososa. 

Koriandr

Tato svěží bylinka s citrónovou až anýzovou příchutí se nejvíce hodí do marinád k rybám, které mají světlé maso a málo výraznou chuť (treska, pangasius, kapr, cejn, apod.). Koriandr je rovněž nenahraditelný v asijských rybích receptech – například v receptu na rybí kari. Velmi se hodí i k tuňáku či sardinkám, pokud připravujeme jejich syrovou variantu. 

Estragon

Estragon špatně snáší vysoké teploty! Nejvíce se tak používá na ochucení syrových ryb, a když už se má použít do tepelně upravené varianty, je dobré ho přidat až na poslední chvíli. Nejčastěji estragon najdeme v tzv. Béarnéské omáčce, která se skvěle hodí k rybím terinám. Estragon je výborný i k lososu ve smetanové omáčce.  

Fenykl

Tato aromatická bylinka je vhodná do nádivek ke grilovaným rybám či rybám pečených v troubě. Skvěle ochutí třeba cejna či parmici. 

Bobkový list a tymián

U nás to moc známé není, ale někde se pro přípravu ryb a mořských plodů používá jakýsi vývar, ve kterém se ryby krátce povaří (Court-bouillon). A právě v tomto vývaru nesmí chybět bobkový list a tymián. Tyto dvě bylinky určitě použijte, pokud v troubě pečete cejna či mníka. Tymián samotný je také výtečný se sladkovodními rybami, jako je siven. 

Stručně & chutně: losos a kopr, mořský jazyk a petržel, cejn a fenykl, mník a tymián, treska a bazalka, kambala a koriandr

A jaký je váš nejoblíbenější rybí recept?  Napište nám.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 3. 6. 2020

Odpovědět
avatar
Nina Červenková 27. 5. 2020

Musím souhlasit. Při přípravě ryb je koření prostě základ. My doma například ryby jíme často. Hlavně teda kapry, protože ty manžel chytá nejčastěji. Teď ale zrovna chytat nechodí, protože se mu rozbil jeho naviják na kapry. Prý už má ale objednaný nový z https://www.azfishing.cz/kaprove-navijaky/

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 29. 3. 2020

super

Odpovědět
avatar
Ivana Navrátilová 20. 1. 2020

Paráda, takové rady mi celkem příjdou vhod. Můj manžel totiž poměrně často chodí rybařit, takže doma ryby jíme často. Jednou dokonce chytil takový úlovek, že o něm psali v tomto rybářském magazínu: http://sportcarp.cz/

Odpovědět
avatar
Daniela Labužíková 2. 11. 2019

Manžel je rybář, takže si na správně udělané rybě celkem potrpí. Připravuju mu je proto podle receptů z https://www.zachytame.cz/rybarska-kucharka , které už máme vyzkoušené a všem to podle nich opravdu moc chutná.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
91 528
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.