Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Verra
Verra
Vloženo 19. 9. 2018
Líbí se mi

Tajemství koření: Čím ochutit rybu?

Verra
Verra
Vloženo 19. 9. 2018
Líbí se mi
Tajemství koření: Čím ochutit rybu?

Tajemství koření: Čím ochutit rybu?

Ryby si pomalu ale jistě dobývají své místo na našich stolech, ale za klasikami jako je kuřecí a vepřové ještě značně pokulhávají. Možná je to tím, že úprava ryb nám nebyla dána do vínku tak, jako národům, které omývá moře či oceán. Proto je třeba se u nich inspirovat, abychom uměli chuť ryb zvýraznit pomocí široké škály bylinek a koření, aniž by se v nich ztratila. Jak vybrat k rybě správné bylinky? Ať už tradiční nebo originální spojení – vždy Vám bude chutnat!

K rybímu masu se nejvíce používá kopr, estragon, fenykl, bobkový list a tymián. Často se přidává i rozmarýn či šalvěj, ale pouze v malém množství, protože jejich výrazné aroma by mohlo jemné rybí maso potlačit. S módou asijské kuchyně do Evropy přišly rovněž recepty na rybí marinády, ve kterých dominuje koriandr či kokosové mléko

Kopr

Kopr je nejlepší k přípravě syrové ryby. Buďto se dává do marinád nebo na ovonění ryby, jež se za syrova rovnou konzumuje. Například skandinávská pochoutka - tzv. Gravlas, je syrový losos, který se před konzumací několik dní marinuje ve směsi hrubozrnné mořské soli a čerstvého kopru. Koprem se též dochucuje tatarák či carpaccio z lososa. 

Koriandr

Tato svěží bylinka s citrónovou až anýzovou příchutí se nejvíce hodí do marinád k rybám, které mají světlé maso a málo výraznou chuť (treska, pangasius, kapr, cejn, apod.). Koriandr je rovněž nenahraditelný v asijských rybích receptech – například v receptu na rybí kari. Velmi se hodí i k tuňáku či sardinkám, pokud připravujeme jejich syrovou variantu. 

Estragon

Estragon špatně snáší vysoké teploty! Nejvíce se tak používá na ochucení syrových ryb, a když už se má použít do tepelně upravené varianty, je dobré ho přidat až na poslední chvíli. Nejčastěji estragon najdeme v tzv. Béarnéské omáčce, která se skvěle hodí k rybím terinám. Estragon je výborný i k lososu ve smetanové omáčce.  

Fenykl

Tato aromatická bylinka je vhodná do nádivek ke grilovaným rybám či rybám pečených v troubě. Skvěle ochutí třeba cejna či parmici. 

Bobkový list a tymián

U nás to moc známé není, ale někde se pro přípravu ryb a mořských plodů používá jakýsi vývar, ve kterém se ryby krátce povaří (Court-bouillon). A právě v tomto vývaru nesmí chybět bobkový list a tymián. Tyto dvě bylinky určitě použijte, pokud v troubě pečete cejna či mníka. Tymián samotný je také výtečný se sladkovodními rybami, jako je siven. 

Stručně & chutně: losos a kopr, mořský jazyk a petržel, cejn a fenykl, mník a tymián, treska a bazalka, kambala a koriandr

A jaký je váš nejoblíbenější rybí recept?  Napište nám.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
ruttinka
ruttinka 22. 9. 2018

Pro mě je nepřekonatelnou kombinací sůl, máslo, mletý kmín, saturejka (okyselí - mně nevyhovuje chuť citronu) a rozmarýn (rozloží pach rybiny). K tomu kořenová zelenina, brusinky a smetana, ale to už je jen třešinka na dortu.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 20. 9. 2018

U nás ryby zásadně chystá manžel, já ji mám ráda až na talíři. Bylinky střídá, zkouší, co je dobré a co ne, mně to pokaždé chutná. Milujeme pstruhy

Odpovědět
matejm
matejm 19. 9. 2018

Mám většinou připravené koření z různých bylin

Odpovědět
konatovka
konatovka 19. 9. 2018

Kopr k rybám používám pravidelně, mám ráda lososa a tuňáka a pravidelně ryby konzumuji každý víkend. Díky za pěkný článek, z kterého budu čerpat.

Odpovědět
Tamara
Tamara 19. 9. 2018

Mít ráda ryby a nebát se kostí mne naučili mí rodiče. Takže pro mne vše, co jen trošku "smrdí rybou či mořem" je pochoutka. Ale taky rozumím tomu, že ryby jsou poměrně drahé a kvalitní ryby jsou hodně drahé. A tím pádem pro někoho až nedostupné. Zodpovědně mohu tvrdit, že 90% nabízených rybích produktů - myslím mražené filé - nemá s rybou nic společného. A tak si raději dám sem tam kus dobré, chlazené ryby (viz. některé nabídky ) než levnější varianty - jakési pokusy o rybu. O tom vedu letitý spor se známými, ale nakonec mi stejně dali za pravdu. Dobrá ryba - drahá ryba. A o pangasiu se asi nemá význam ani zmiňovat. Miluji dobrou rybu, sama jsem RYBA. Možná jsem šlápla do "vosího hnízda"

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 202
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.