Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hrebycek
hrebycek
Vloženo 14. 2. 2016
Líbí se mi

Tvarožník aneb poraďte mi, prosím.....

hrebycek
hrebycek
Vloženo 14. 2. 2016
Líbí se mi
Tvarožník aneb poraďte mi, prosím.....

Tvarožník aneb poraďte mi, prosím.....

Vážené dámy, paní, dívky a tak vůbec. Jste určitě v kuchyňské oblasti mnohé z Vás o hodně zkušenější nežli já. A tak prosím o radu.

Od jedné své známé, kamarádky a spolumatky ze třídy našich robátek Majky, jsem zhruba před rokem vyškemral recepis na úžasnou sladkou záležitost, kterážto se zove Tvarožník. Papír se zápisem recepisu jsem si tenkrát tak dobře uložil, že jsem jej marně hledal asi tak půl dalšího roku. Uff . Ale našel!! Našel ... . Na tom pergamenu je ještě nadepsáno, že Tvarožník má Majka od své tety Marty z Borku. To je docela důležitý údaj. Jednak víme, kam s obrátit, kdyby to úplně nevyšlo a druhak víme, že se návod předává v rodině z ženy na ženu po generace. Je tedy prověřený.

Jelikož jsem svým založením i podle horoskopů skeptik k autoritám, jal jsem se tvarožník  upravovat. Ne moc. Spíše doladit do bezlepkové podoby.... místo pšeničné krupice, jsem dal kukuřičnou srtrouhanku a o jeden žloutek víc, aby "to drželo". Ale!! A tady je ten kamínek úrazu..... jak udělat bezlepkovou drobenku? Máte vyzkoušené? Poradíte? Já Vám zatím za Vaše rady prozradím recept. Abyste si mohly tvarožník vyzkoušet (výsledek je trochu obdobou "klasického" tak zvaného švédského koláče, kdy se těsto na plech vlastně sype.......

Tak tedy:

Hospodyňko, připrav sobě 4 vejce - to podle tety Marty (moje varianta 5). Odděl zkušenou a jistou rukou jemně žloutky od bílků a obé odlož. (Škořápky uschovej a použij na vápnění záhonu aneb daruj sousedě až od ní budeš další vejce kupovati . Odvaž 250 gramů cukru a dej spolu se žloutky do mísy. (Doporučuji veeeelkou mísu, do které se pak následně vejde všechno ostatní. Já jsem teď ve fázi zabydlování nového doupěte a nejen mísy mám ještě na starém  místě a dost jsem nadával..... na sebe, přirozeně.)  Dále připrav sobě 150 gramů másla, šlehač a láhev vína. Divíte se, proč víno? Protože jste si máslo nevyjmuly z chladničky dříve a budete čekat, až Vám povolí!

Otevřete láhev a nalijte si sklenku. Čekání na polevení tuhosti másla vyplníte jistě např. klábosením s kamarádkou na nějakém chatu (čti "četu"). Štrykování ani čtení detektivek nedoporučuji. Protože jste máslo daly na radiátor, systém hladce - obrace - ubrat - přidat - zkusit - vypárat anebo Perry Mason dokážou způsobit relativní nekonečnost času a roztečení másla po onom radiátoru až na podlahu, následně Vaše nadávání a zbytečné úklidové činnosti. A navíc... kamarádka bude zvědavá a požene Vás po půlhodině pokračovat!!

Dobrá, vypily jste dvě, tři, čtyři(?) deci... no pane jo! Máslo povolilo, může žlouitky, cukr a máslo vyšlehat do pěny. Přidejte - podle tety Marty 6 - 8 lžic krupice, podle mne kukuřičné strouhanky. Jeden prdopeč nebo cca dvě lřičky sody a kilogram tvarohu. Tj. 4 balíčky tvarohu. Ale tady pozor! Balíčky. To znamená takové ty mokré, oblemcané kusy něčeho, co trochu zavání a dělá to sajrajt v nákupní tašce i v chladničce.... Vaničky fakt ne!!  Zamíchejte. A nakonec přidejte opatrně a jemnými, krouživými tahy Vašich štíhlých zápěstí   sníh z oněch odložených bílků. To vše přijde vlít na vymazaný (no ... používám olej ve spreji.... dají se jím i prostříknout panty u dveří do kuchyně) pekáčový plech.

A navrch má přijít drobenka  nebo žmolenka. Jak která chcete. A teď!! Dá se nahradit klasická, v syrovém stavu mazlavá, protože  pak upečená křupe , drobenka něčím zdravým? Ale se stejným výsledkem!! Jejda... jsem zapomněl.... do mísy ještě klidně přidejte  rozinky. Ale měly by být močené v rumu alespoň měsíc... dva.... prostě dostatečně nabubřelé.... A citonovou kůru. Čerstvou nebo z postupně odíraných plodů skladovanou a kandovanou.... Jste šikovné, poradíte si!

 

Pečtě v troubě na asi tak 180 - 200 stupňů vyhřáté. Trvá to ... dejme tomu ... další 4 deci vína..... Pro kybernetky ... cca 45 minut (nebo 46??).

 

Čekám na Vaše rady, děkuji.

A vlastně.... všem Vám, které vnímáte Valentýna jako svátek (píšu v neděli 14.2.), přeju jen růžové dny, sametové sny a s Vašimi rytíři krásne hry.....

Váš Hřebýček....

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Ovace
Ovace 1. 1. 2017

Mňam

Odpovědět
benca
benca 15. 2. 2016

ja robims struhany tvarohovy

Odpovědět
Petra H.
Petra H. 15. 2. 2016

Tvarožník neznám a moc ráda vyzkouším Díky! A k vašemu dotazu, Tondo - koukněte sem: http://www.jimejinak.cz/bezlepkova-drobenka/ nebo sem: http://www.mytaste.cz/v/bezlepkov%C3%A1-drobenka.html

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 15. 2. 2016

Tvarožník také dělávám, je to vynikající zákusek

Odpovědět
Petra H.
Petra H. 15. 2. 2016

Leni, recept by nebyl, prosím?

hudlenka
hudlenka 15. 2. 2016

Petruš, zapíšu si to a brzy ho sem dám, ale dneska to už nebude...

Petra H.
Petra H. 16. 2. 2016

Moc díky, Leni. Nespěchá.

Amanda
Amanda 14. 2. 2016

Tvaroznik je vynikající, miluju od dětství, dělala maminka moji kamarádky

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 165
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.