Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Amanda
Amanda
Vloženo 10. 2. 2020
Líbí se mi

Sladká valentýnská inspirace

Amanda
Amanda
Vloženo 10. 2. 2020
Líbí se mi
Sladká valentýnská inspirace

Sladká valentýnská inspirace

Skořicové šneky na Valentýna

 

 

 

 

 

 

Skořicoví šneci jsou nejznámější švédskou sladkostí, průměrně prý každý Švéd sní ročně přes 300 šneků.

 

 

Ve Švédsku je speciální den věnovaný  tomuto skořicovému pokušení – Mezinárodní den kanelbullar se slaví vždy v říjnu. Kanelbullar je švédský výraz, který  znamená “skořicové bochánky“.

Švédská firma, specializující se na pečicí potřeby hledala vroce 1999 způsob, jak oslavit 40 let své existence. A taky přišly na svět skořicové šneky, nejprodávanější a neoblíbenější sladké pečivo vzemi, kteří slaví  4. října, svůj den.

Ke kafi, nebo na tzv. fika,  ve Švédsku dost často  dostanete  nadýchaného  šneka plného voňavé skořice.

Lze koupit i v Ikea, mražený.

Domácí jsou nejlepší na Valentýna je možno připravit šneky ve tvaru srdce.

To už je pak v podstatě hjärtbullar - srdcový bochánek.

 

 

 

 

Skořicoví šneci (30 - 35 ks)

Těsto:

  • 150 g změklého másla
  • 90 g cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky kardamomu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 800 - 840 g hladké mouky

Náplň:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 2 vrchovaté lžíce skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 lehce rozšlehané vejce
  • perlový nebo krystalový cukr na posypání
  1. Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, sůl a kardamom.
  2. Mléko v hrnci ohřejte na 37 stupňů, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, aby se rozpustily a pak mléko nalejte do směsi másla.
  3. Přidejte po částech mouku a zpracujte do mírně lepivého těsta. S moukou opatrně, jakmile jí dáte moc, budou šnečci příliš suší. Ideální konzistence je, když se těsto ještě maličko lepí na prsty. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout 45 - 60 minut.
  4. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo na náplň a přidejte oba cukry, skořici a kardamom.
  5. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě stejně velké části. Jednu část odložte bokem a z druhé vyválejte plát o velikosti cca 40x50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně. Nechejte chvíli zatuhnout, je-li náplň příliš tekutá.
  6. Těsto přeložte jako dopis, aby na sobě ležely tři vrstvy. (Jako při skládání dopisního papíru -tedy střední třetina papíru leží dole, vrchní je přeložená přes ni a spodní třetina je přeložená před druhou horní třetinu.) Nakrájejte na proužky asi 2 cm široké, krájejte z užšího konce. Každý kousek těsta zatočte kolem prstů do podoby uzlu tak, aby konce byly schovány dole. Opakujte i s druhou polovinou těsta.
  7. Nechejte všechny šnečky kynout ještě půl hodiny.
  8. Troubu předehřejte na 200 °C. Potřete šnečky vajíčkem a posypejte cukrem.
  9. Pečte asi 10-15 minut podle jejich velikosti. Nechte zchladnout na plechu.

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 20. 5. 2020

Mnam

Odpovědět
Denča75
Denča75 3. 5. 2020

vypadají úchvatně

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 25. 3. 2020

mňam

Odpovědět
lemur
lemur 11. 2. 2020

Šneky určitě vyzkouším. To bude dobrota.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 10. 2. 2020

já vždy pekla dort do srdcové formy, ale teď už sladké nepeču...., tak ještě nevím,co na pátek a víkend udělám za dobrotu

Odpovědět
Amanda
Amanda 10. 2. 2020

Srdcovou pizzu....

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 303
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.