Vánoce jsou za dveřmi a k svátkům samozřejmě patří i kapr. Už víte, co s ním letos uděláte? Usmažíte ho, či připravíte na přírodno? Kapra je třeba nejdříve správně zbavit šupin, vykostit, vykuchat a připravit filety. A to nejdůležitější! Zbavit ho kůstek, které se tak rády zapichují do krku. Jak na to nám řekl šéfkuchař Milan Václavík z brněnské restaurace Tivoli.
Blíží se Vánoce a příprava kapra nás pravděpodobně nemine. Kdo miluje ryby, tak ví, že nejlepší jsou bez kostí. Nikoho nebaví si během večeře vytahovat neustále kosti z každého sousta. Vykostit kapra je ovšem oříšek i pro zdatné kuchaře. Nakonec to ale zvládne každý, jen musíte vědět, jak na to.
1. Krok – očištění kapra
Ať už máme lysce nebo šupináče, musíme ho nejprve zbavit šupin. „Tuto práci doporučujeme dělat ve dřezu nebo vaničce, jinak váš vánoční úklid přijde vniveč, a budete ještě v létě nacházet šupiny po celé kuchyni,“ řekl Milan Václavík z restaurace Tivoli v Brně.
Nejprve uchopíme kapra do utěrky, aby nám neklouzal, a tupým nožem proti směru šupin je odstraníme. Potom co kapra zbavíme šupin, je potřeba ho vyvrhnout.
2. Krok – vykuchání kapra
To je obzvláště neoblíbená činnost a také riziková. Je třeba nezajet nožem příliš hluboko a dát pozor na žluč, aby se nevylila a nezkazila chuť masa. Je důležité ploutví za hlavou seříznout a podél páteře sjíždět. „Použijeme ostrý krátký tenký nůž, hadrem kapra přidržíme a od řitního otvoru mu pomalým pohybem rozřízneme bříško a kapra vyvrhneme. Jikry nebo mlíčí schováme na polévku,“ vysvětlil šéfkuchař Václavík.
Kapra zbaveného šupin a vnitřností můžeme porcovat. Začneme rovným řezem od hlavy podél páteře, kopírujeme celou páteř až k ocasu, odřízneme kolem hlavy, a pak od páteře přes žebra stahujeme celý filet. Hlavu, ocas, ploutve a zbylý skelet také schováme na polévku.
3. Krok – začištění bříška
Poslední částí je začištění bříška, zbavení ploutví a nařezání na finální porce. Filet položíme kůží dolů, odřízneme ploutve a spodní tučnou část. “Ypsylonkové” kůstky, které se rády zapichují do krku, zneškodníme tak, že filet nařízneme v horní páteřní části po zhruba třech milimetrech, až uslyšíme jemné křupnutí. Komu vadí kůže, může ji stáhnout, tím pádem ale nebudeme nařezávat kůstky, protože by se rozpadl.
Z kapra 2,8 kg živé váhy jsme získali 900 gramů čistého masa.
„Pokud se Vám ani po našem jednoduchém návodu do kuchání kapra nechce, máme ve vánoční nabídce ryb máme kapra, lososa, tresku, candáta, tuňáka a pražmu, vše již balené a porcované. Mezi nejprodávanější druhy patří pochopitelně kapr a losos. Ceny ryb jsou srovnatelné s loňským rokem,“ řekl Jiří Bareš, nákupčí ryb společnosti Tesco.
Ať už si kapra připravujete sami, nebo si rybu koupíte v obchodě, máme pro vás tip. Aby maso zkřehlo a nebylo příliš cítit rybinou, použijte mléko nebo citron – ale pozor, jen pokapat – citron vám maso uvaří. Přejeme vám ať se kapr podaří, žádné kosti v krku a šťastné a veselé Vánoce!
Rychlý návod krok za krokem: Jak vykostit kapra, stáhnout z kůže, zbavit šupin a především „ypsilonkových“ kůstek?
-
Vánoční věneček
Marie Kostelecká||-, Bydlení a domácnost
První adventní neděli již máme za sebou, ale stále není pozdě na adventní věnce. Pokud jste ještě nestihli vyvěsit...
-
Osteospermum čili paprskovka, kapská kopretina, modroočko: půvabná letnička
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
Osteospermum, květina zvaná paprskovka či modroočko, zaujme krásnými, pravidelnými květy v různých barvách – žluté, růžové, červené, fialové a...
-
Předvánoční nákupy s dobrým pocitem
NikolaAllal||-, Bydlení a domácnost
Snaha pomáhat ostatním a zapojit se do charitativních projektů se v nás před Vánoci objeví většinou sama. Pokud hledáte...
-
Většina Pražanů ví, jak správně likvidovat olej, polovina to přesto dělá špatně
Kristýna Solničková||#, Bydlení a domácnost, vaření, zajímavosti
Velké množství oleje, které je zpravidla spotřebováno při přípravě svátečního vánočního menu, jen tak nezmizí. Správnou likvidací zamezíte ucpání...
-
Dýňová polévka – letos u nás prvně
Lenka Hudečková||Bydlení a domácnost
Konečně jsem se dočkala a v obchodě narazila na čerstvé dýně Hokaidó. Ihned jsem po jedné chňapla a dělala...
-
Štěstíčko
Marie Kostelecká||-, Bydlení a domácnost
Vzpomínáte na štěstíčko z pouti? Byla to tajuplná krabička s čápem, která schovávala pouťové poklady, nejčastěji prstýnek, ještě ho...
-
Vánoční úklid, jak se patří
VeronikaNováková||-, Bydlení a domácnost
Vánoce patří k nejkrásnějším svátkům v roce. Stejně jako k Vánocům patří cukroví, tak tradice velí připravit se na ně velkým vánočním...
-
Přichází čas na zazimování zahradní techniky. Jak správně na to?
Roma Franck||-, Bydlení a domácnost
Nastává konec zahradnické sezóny a nástroje, které po měsíce pomáhaly s údržbou zahrady kolem domu nebo chalupy, nyní vyžadují důkladný...