Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kahomar
Kahomar
Vloženo 17. 2. 2021
Líbí se mi

Potravinářské oleje a jejich druhy - Slunečnicový olej

Kahomar
Kahomar
Vloženo 17. 2. 2021
Líbí se mi
Potravinářské oleje a jejich druhy - Slunečnicový olej

Potravinářské oleje a jejich druhy - Slunečnicový olej

Velmi dobře pamatuji ještě ty časy, kdy na pultech obchodů byl k mání tak maximálně olej slunečnicový či řepkový. Tenkrát bylo vcelku rychle nakoupeno, vzala se první lahev, která člověku přišla pod ruku, a mohlo se jít.

Před pár dny se mi však dostal prvně v životě do rukou olej kokosový a ten mne navedl na myšlenku, podívat se blíže na všechny ty oleje, které jsou v současnosti k mání a něco málo si k nim třeba zjistit.

V našich končinách asi nejznámějším olejem bude olej slunečnicový.

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.

Vyrábí se několik typů slunečnicového oleje, například s vysokým obsahem kyseliny linolové, s vysokým obsahem kyseliny olejové nebo se středním obsahem kyseliny olejové. Olej s vysokým obsahem kyseliny linolové jí obsahuje obvykle nejméně 69 %. Olej s vysokým obsahem kyseliny olejové jí obsahuje alespoň 82 %. Na profil nenasycených mastných kyselin má silný vliv genetika a podnebí. V posledním desetiletí byl ve Španělsku vyvinut také slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny stearové, aby se nemusely v potravinářství používat hydrogenované oleje.

Slunečnicový olej je při pokojové teplotě kapalný. Rafinovaný olej je čirý a slabě jantarově zbarvený, má slabý tukový pach.

Pro svou chuť a vysoký obsah účinných látek je slunečnicový olej vhodný ke každodennímu užívání, a to jak samostatně nalačno, tak i jako základní surovina do studené kuchyně, zejména zeleninových salátů a pomazánek.

Slunečnicový olej lisovaný za studena se nedoporučuje ke smažení a fritování.

Slunečnicový olej má esenciální mastné kyseliny, vitamín E a jiné tělu prospěšné látky. Esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová a olejová) snižují hladinu cholesterolu v krvi a zabraňují tím rozvoji kornatění cév. Vitamín E je silným antioxidantem, který zabraňuje degeneraci cév a je prevencí proti infarktu. Kyselina linolová a vitamin E zlepšují elastičnost pokožky, posilují vlasy i nehty, pomáhají při ekzémech, suché a zanícené pokožce.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jana Siff Srami
Jana Siff Srami 6. 3. 2021

používám do saláztů

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 6. 3. 2021

Tak olivový olej je jen pro studenou kuchyni, tedy do salátů, na nakládání masa atd. Slunečnicový podobně, ještě do krémů atd. My na smažení, a to v malém používáme řepkový.

Odpovědět
lemur
lemur 4. 3. 2021

Používám ráda slunečnicový olej. Na smažení je prý lepší řepkový. Ale kupuji oba.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 3. 3. 2021

Zajímavé, já jsem za mlada používala Vegetol, ale po pravdě nevím, z čeho byl vyrobený, jiný olej asi nebyl k mání, pak jsem léta používala slunečnicový, přidala jsem olivový a posledních několik let kupujeme i řepkový. Každý používám na něco jiného.

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 3. 3. 2021

jj, Vegetol si také pamatuji a jinak většinou kupuji ten olej, který je zrovna v akci, no a olivový, ten jsem zkusila jednou a víckráte opravdu ne, absolutně mi nechutná a nechápu, co na něm kdo vidí Je pravda, že já tedy ani olivu nepozřu.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
96 086
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.