
Dýňový olej se získává obvykle z rostliny tykve obecné (nazývá se lidově také dýně obecná, což je asi častější označení), jejíž latinský název je Cucurbita. Jedná se o jednoletou, popínavou rostlinu z řádu tykvotvaré pocházející ze Střední Ameriky, kde patřila odjakživa mezi základní kulturní plodiny.
Do Evropy ji přivezli kolonisté na přelomu 15. a 16. století. Známý je Štýrský dýňový olej, který se vyrábí již velmi dlouho a původně právě z tykve obecné. Avšak dnes se olej získává z její varianty tykve obecné-olejné. Charakteristický je pro ni vysoký obsah vody a minerálních látek (vody až 90 %, z minerálních látek je třeba zmínit hořčík, draslík, železo či sodík).
Samotný olej se lisuje za studena ze semen této rostliny. Má specifickou chuť (někdo uvádí, že ořechovou) a specifické aroma, charakteristický je tmavě zelenou, až tmavě červenou barvou (to je dané obsahem barviv – chlorofylu a karotenoidů).
Obecně se udává, že by měl pomáhat řešit problémy s vysokým cholesterolem, chránit cévy, řešit některé kožní problémy (mimo jiné by měl zrychlovat hojení ran). Z dalších účinků se udává pomoc při vypadávání vlasů a lámavosti nehtů, v některých článcích na internetu se mluví i o protizánětlivých účincích. Je toho opravdu hodně, co by vám měl dýňový olej pomoct řešit.
Dýňový olej je vhodný pro použití ve studené kuchyni, k tepelné úpravě se nehodí.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
No ale ten je vynikající.
ještě jsem ho nekoupila, ale vím o něm..
, tak až koupíš, podej hlášení
mám a používám, do zeleninových polévek super
Vyzkoušeno nemám.
Ještě jsem ho nezkoušel