Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kahomar
Kahomar
Vloženo 23. 3. 2021
Líbí se mi

Potravinářské oleje a jejich druhy - Arganový olej

Kahomar
Kahomar
Vloženo 23. 3. 2021
Líbí se mi
Potravinářské oleje a jejich druhy - Arganový olej

Potravinářské oleje a jejich druhy - Arganový olej

Arganový olej je rostlinný olej z plodů argánie trnité. Je hojně používán v tradiční kuchyni jihozápadního Maroka. Je bohatý na tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny, využívá se i pro kosmetické účely. V současnosti je arganový olej jedním z nejdražších a nejcennějších olejů používaných v kosmetickém průmyslu.

Jak již bylo řečeno, arganový olej se vyrábí z plodů stromu Argania Spinosa, který roste pouze v jihozápadní části Maroka. Plody Arganie jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je velmi časově náročný. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až 30 kg plodů arganie, což odpovídá zhruba 4-5 stromům. Výroba jednoho litru arganového oleje zabere až 20 hodin. Pro srovnání výroba jednoho litru olivového oleje spotřebuje jen 5 kg oliv. Arganový olej je jedním z nejvzácnějších olejů na světě vzhledem k velmi omezené oblasti rozšíření argánie.

Existují dva druhy arganového oleje, potravinářský a kosmetický. Pro potravinářské účely se semena nejprve praží, aby se zbavila nahořklé chuti, a proto má potravinářský olej tmavší barvu a výraznější aroma. Používá se běžně při vaření. Je velmi výživný a používá se k výrobě amlou, krému určeného k natírání na chléb. Tato pasta, skládající se z arganového oleje, drcených mandlí a medu, je častou součástí tradiční marocké snídaně.

Arganový olej je v kulinářském umění cenný díky svým organoleptickým vlastnostem. Chuť mandlí a ořechů, získaná slabým pražením plodů, obohacuje pokrmy jako kuskus, ryby a omáčky. Při použití arganového oleje je pozorována stabilizace hladiny cholesterolu v krvi.

V kosmetickém průmyslu je arganový olej využíván pro vysoké procento účinných látek (tokoferoly, karoten, esenciální mastné kyseliny vitamín A, E a F). Vitamín A podporuje oběhový cévní systém. Vitamín E je silný protizánětlivý antioxidant který chrání buňky před UV zářením. Tím zabraňuje jejich degradaci a zpomaluje jejich stárnutí. Vitamín F hydratuje pokožku a zpomaluje proces stárnutí buněk pokožky. Vysoký obsah tokoferolů chrání pokožku a vlasy před volnými radikály, přičemž aktivně zpomalují proces stárnutí. Arganový olej je používán při léčbě kožních onemocněních, ekzémech, akné, popáleninách. Arganový olej zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 8. 4. 2021

v kosmetice ho mám ráda, ale v kuchyni jsem ho zatím neměla

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 8. 4. 2021

ani já ne a ani jsem netušila, jak vypadají plody, z kterých se olej lisuje

ohnivázenaMagdalena

Tak arganový olej znám jen v souvislosti s kosmetikou. Vida, i v potravinářství.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
96 089
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.