Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 11. 4. 2021
Líbí se mi

Petržel – oblíbená superpotravina, která by na talíři neměla chybět

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 11. 4. 2021
Líbí se mi
Petržel – oblíbená superpotravina, která by na talíři neměla chybět

Petržel – oblíbená superpotravina, která by na talíři neměla chybět

Petržel se hojně pěstovala i v antickém Řecku. Řekové ji považovali za posvátnou rostlinu. Nepoužívali ji však při vaření, ale byla uctívána jako symbol zapomnění a smrti i jako pohřební bylina. Rostlina byla spojována s řeckou bohyní Persephone (bohyně jara a paradoxně i podsvětí).

Petržel používaly v kuchyni již antické národy, pro které byla zároveň symbolem radosti a slávy, proto z ní Řekové vyráběli věnec a dávali ho vítězům ve sportovních kláních. Pro její silné aroma ji staří Římané používali k odstranění mrtvolného zápachu při pohřbívání. Petrželka pochází z východní části Středomoří a o její rozšíření do Evropy se postaral Karel Veliký. Petržel obsahuje i řadu zdraví prospěšných látek, a proto byla a stále je používána v lidovém léčitelství. Nyní je často součástí urologických čajů pro její blahodárný vliv na ledviny a močopudné účinky. O petrželi se traduje, že má také silné afrodiziakální účinky.

Petržel obsahuje řadu cenných vitamínů a stopových prvků, zejména pak vitamín C, kterého je v petrželi až 3x více než v pomeranči a který je důležitý pro náš imunitní systém. Dále obsahuje například draslík, hořčík, vápník a železo. Díky vysokému obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti. Jako superpotravina je petržel označována zejména pro její silně detoxikační účinky. Petržel funguje jako „čistič“ krve a zároveň podporuje krvetvorbu. Petržel funguje i jako antioxidant, a to díky vysokému obsahu flavonoidů. Také působí močopudně, čímž snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Pomáhá i při řadě trávicích obtíží, ať už se jedná o nadýmání, zácpu nebo nechutenství. Petrželka je taktéž zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná zejména pro těhotné ženy.

Petrželka je nejlepší v čerstvém stavu, ale dá se i zamrazit nebo nasušit. Jde o nenáročnou bylinku, proto se dá bez problému pěstovat na zahrádkách i v domácnostech a to celoročně. Při zamrazení je vhodné petrželku omýt vodou a důkladně osušit. Poté ji nahrubo nasekejte, vložte do zipového sáčku, z kterého vymačkejte vzduch a nechte zamrazit. Sušenou petrželku můžete rozdrtit a používat ji jako koření. Jde ji také naložit do sladkokyselého nálevu.

Kořen se neodmyslitelně používá zejména do svíčkové omáčky nebo i různých polévek. S pomocí cibule a další kořenové zeleniny jako je mrkev a celer si můžete připravit výbornou bezmasou polévku. Kořen petržele lze využít i při pečení a dušení masa nebo k dochucení vařeného rybího masa.

Petrželka je u nás hojně používaná bylinka, a to zejména k dozdobení pokrmů, ale i jako koření do polévek. Její kořen má v kuchyni také své místo jisté, ať už jako součást svíčkové omáčky nebo zeleninových polévek. Pro její zdraví prospěšné účinky byste ji měli do svého jídelníčku určitě zařadit.
Petržel je přírodním antihistaminikem. Jak na její pěstování?

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 13. 4. 2021

Používáme, jako mrkev a celer

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 13. 4. 2021

Kahomar
Kahomar 13. 4. 2021

používám více zelenou petrželku, kořenovou jen do polévek a pod svíčkovou

Odpovědět
lemur
lemur 13. 4. 2021

Petržel hodně používám.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.