Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

moly
moly
Vloženo 2. 6. 2021
Líbí se mi

Pampeliškový med

moly
moly
Vloženo 2. 6. 2021
Líbí se mi
Pampeliškový med

Pampeliškový med

Ještěže alespoň na začátku května bylo relativně teplo a sluníčko, aby nám mohla vykvést ta žlutá sluníčka, co jim říkáme pampelišky. Vyrazila jsem proto s dětmi a nasbíraly jsme přes 400 hlaviček, abychom si mohly vyrobit pampeliškový med. 

 

Krom pampelišek jsme ještě potřebovaly jeden pomeranč, jeden citrón, 2 kg třtinového cukru (lze použít i krystal) a samozřejmě vodu a to celé dva litry. Hlavičky jsme opláchly a naložily do vody s pomerančem a citrónem, které jsme nakrájely na plátky. Já ještě ostrouhám vždy kůru, kterou pak usuším a používám třeba na ovonění koláče. Při sušení krásně zavoní. 15 minut jsme celý obsah povařily a nechaly celý den a noc louhovat. Poté jsme scedily tekutou část do většího hrnce a nasypaly cukr. Teď přišla ta nejdelší část, v receptu psali asi 1,5 hodiny nechte probublávat a redukujte. Já jsem probublávala celý večer a ještě pak i druhý den, než jsem se dostala na mnou požadovanou konzistenci a barvu. Důležité je dostat se zrhuba na poloviční objem. Ještě horký med jsem stočila do vyplachnutých sklenic a otočila dnem vzhůru. Doma se docela ujal, dcera ho každé ráno snídá. Přelila jsem si ho do praktické nádobky s dírkou, takže stačí obrátit a aplikovat na chleba s máslem. Jednoduché a rychlé. 

Vyzkoušíte také? U nás si jistě najde svoje místo i příští rok. Lze použít všude tam kde klasický med nebo i trochu nalít do skleničky jako sirup a udělat si osvěžující limonádu.

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Siraellen
Siraellen 16. 7. 2021

Mám moc ráda

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 3. 6. 2021

dříve jsem ho hodně vařila, nyní jsem na pampelišky alergická, tak je obdivuji jen z dálky...

Odpovědět
moly
moly 9. 6. 2021

Jé, to je škoda. U nás ho zatím konzumuje víceméně jen dcera, ale až pride zima a nachlazení, tak se na něj těším

hudlenka
hudlenka 9. 6. 2021

manžel ho taky má rád, já používám jen občas lesní med, jiné se neodvážím, ale především používám med do pečení...

Kahomar
Kahomar 3. 6. 2021

dříve jsme ho dělávaly s mamkou

Odpovědět
sipeji
sipeji 3. 6. 2021

Já už mám hotový, ale pouze tři skleničky.

Odpovědět
lemur
lemur 3. 6. 2021

Moc dobrý med. Také jsem ho dělala.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
100 219
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.