Pokud se chystáte grilovat jinde než na své zahradě či terase, dobře promyslete, co všechno si s sebou vzít a jak celou přípravu pojmout. Určitě není příjemné zjistit uprostřed Stromovky, že jste zapomněli maso, nůž nebo zápalky.
Kapitola první: Jaké zvolit maso
Na mase rozhodně nešetřete a pořiďte si kvalitní kousek. Předem naložená masa ze supermarketu chutnají tak nějak podobně a nepoznáte, jestli se jedná o kuřecí nebo vepřové. Marináda navíc mnohdy zakrývá nedostatky a horší kvalitu.
Potrpíte-li si na hovězí z farmy nebo jiného místa, kde garantují původ daného masa, vybírejte z býčka, volečka nebo jalovičky, v žádném případě nekupujte maso z krávy. Ta není určená na maso, a tak ho nikdy na grilu neuděláte měkké. Vepřové je na gril nejvhodnější, a to nejlépe tzv. mramorované. Maso lehce prorostlé tukem zkrátka zajistí chuťový zážitek jako žádné jiné.
Kapitola druhá: Jak připravit suroviny
Když máte opravdu dobré maso, ušetříte spoustu času. Kvalitní maso totiž nemusíte příliš dlouho marinovat, jednoduše ho připravíte několik hodin předem. Nakrájíte ho na souměrné tvary a přidáte trochu oleje, bylinek nebo dobře namíchaného koření. Naložit ho stačí jednu až šest hodin, ryby dokonce potřebují jen 20 minut. Méně hodnotná masa, jako jsou kližky nebo krky, je třeba marinovat pomalu a dlouho. Nechte je uležet klidně i den, a to v marinádě, která maso lehce „rozloží“. Maso změkčí a ke grilování skvěle připraví směs obsahující kyselinu octovou, citronovou šťávu, víno nebo tvrdý alkohol.
Marinády se nejvíce hodí ke kuřecímu masu, nicméně dobře doplňují i vepřové nebo divočinu. Avšak chuťově skvěle vyladí i další potraviny. Na grilu můžete připravovat také sýry, zeleninu nebo ovoce. I sýry a zelenina, která je u Čechů stále oblíbenější, vyžadují řádné dochucení, a to v dostatečném předstihu. Zrajícím sýrům neuškodí, pokud je ve směsi necháte naložené i několik dní. Plátky cukety, řepy či kedlubny v marinádě stačí jen lehce vykoupat.
V případě všech zmíněných surovin však platí, že koření by mělo být použito s mírou. Nejdůležitější je, aby vynikla hlavně jejich chuť.
Kapitola třetí: Co (ještě) nezapomenout?
Do piknikového koše si přibalte také nápoje, pečivo a steakové omáčky. Mezi další položky na grilovací seznam patří i talíře/tácky, kelímky, příbory, nebo alespoň kapesní nůž, ubrousky, deky, propriety ke grilu (pohrabáč, kleště), podpalovač, zápalky a topivo. Je dobré se informovat dopředu, zda si na vybraném grilovišti můžete zakoupit uhlí, musíte-li si donést vlastní, nebo jestli se můžete poohlédnout po dřevě v okolí (pokud je gril k topení dřevem uzpůsobený). Velkou výhodou jsou i toalety se zdrojem (pitné) vody nebo hřiště v okolí.
Kapitola čtvrtá: Kam vyrazit?
Maso máte naložené, piknikový koš narvaný k prasknutí a nevíte, kde ve svém okolí najít volně přístupné grilovací místo? Klikněte na www.grilujemevemeste.cz, kde najdete mapu grilovacích míst i s detailními informacemi, které usnadní přípravy. A pokud objevíte skvělé místo, které na mapě ještě není, můžete ho přidat!
Na grilovačku s plnou výbavou aneb na co nezapomenout
-
Kdo je vynálezce adventního věnce
Amanda||Bydlení a domácnost
Za vynálezce adventního věnce je považován německý teolog, sociální pedagog a reformátor vězeňství Johann Hinrich Wichern! V roce 1839 poprvé...
-
Jak správně skladovat III – jablka a hrušky
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Natrhaná jablka a nebo hrušky ukládáme do čerstvě vybíleného sklepa při teplotě 3 – 10 ºC a relativní vlhkosti...
-
Fantastické Vánoce
FrantisekPisa||Bydlení a domácnost
Neodolali jsem a i u nás spustili vánoční pečení. Fantastické měkoučké medové perníčky s chutí skořice. Na zdobení ještě...
-
Bylinky – Majoránka
MarcelaKapounová||Bydlení a domácnost
O majoránce se říkalo, že umí přičarovat lásku. Zároveň se ale tato voňavá bylinka už od dob antiky uplatňovala...
-
Plstění jako skvělá relaxace
Jana Burešová||Bydlení a domácnost
Plstění je technika, při které se zpracovává ovčí vlna neboli rouno. Existují dva způsoby, jednomu se říká mokré plstění...
-
Mumlava a Mumlavský vodopád
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
Cestou z Jizerky jsme stihli ještě i krátký výlet do Harrachova. Při naší poslední návštěvě zde, jsme nestihli odlovit...
-
Cínový šperk- minikurz
zuzklap||Bydlení a domácnost
Co dělat s mušlemi vonícími dálkou? Od moře jsem si přivezla kamínky hladké jak mimnkovská… , mušličky a mušle...
-
Znáte Dušičky?
Jaroslava Korpášová||Bydlení a domácnost
To, že svátek Všech zemřelých, známý u nás především jako Dušičky, měl i své vlastní pečivo, tak o tom...
bohužel, jsme v paneláku, tak ke grilování používáme pouze domácí kontaktní gril 🙂
Maso dáváme taky čistě na rozpálený gril ale pak hodně na zeleninu využíváme tyhle ty tácky hliníkové https://www.ecofol.cz/tac-hlinikovy-alu-na-gril-35×23-cm-ideal-pack–detail-1C90000101.aspx příde mi to lepší . A ty grilovací místa super TIP před létem!