Moje maminka má v květnu narozeniny a protože ona všem dorty připravuje, rozhodla jsem se i já jí dort upéct. Letos jsem chtěla změnu od nepečeného dortu. Jako první mě nevím proč napadl cheesecake. Pročetla jsem proto recepty a vytvořila jsem si zase trošku vlastní cestu. Rady z Kuchařkaprodceru.cz jsou ale skvělé!
 
Surovin je potřeba překvapivě málo (ingredience jsou na dortovou formu o průměru 24 cm):
balení máslových sušenek 140 g – po mé zkušenosti bych použila dvě balení, příliš malá vrstva
60 g másla (pokud dvě balení sušenek, tak i dvakrát tolik másla)
2 měkké tvarohy kostka (jeden 250 g) a trošku mléka
130 g cukru
4 celá vejce
2 žloutky
Sušenky je potřeba nasekat, nejlépe mixérem, a smíchat s rozměklým máslem, nejlépe rozpuštěným máslem. Do dortové formy jsem dala pečící papír, lze vystřihnout kolečko na dno. Na pečící papír upěchujte hmotu sušenek s máslem. Nejlepší je dát formu zchladit do lednice než si připravíte krém. Krém jsem připravila z tvarohu – ten je potřeba vymíchat do hladka tak, aby se do něj dostalo co nejméně vzduchových bublinek. Následně je potřeba stejným způsobem rozmíchat tvaroh s cukrem a pak i vejci. Já jsem na začátku vymíchávání tvarohu přidala kapku mléka, protože byl tvaroh příliš tuhý. Tvarohový krém nechte pět minut odpočivat, aby ho opustily bublinky vzduchu a předhřejte troubu na 160 stupňů bez horkovzduchu.
Nejlepší je prý péct ve vodní lázni a výsledek je úplně jiný než klasika. Dobře, řekla jsem si, ještě jsem to nedělala, vyzkoušíme. Jako první je potřeba obalit formu alobalem a umístit do trouby plech, na který položíte formu. Uvaříte vodu a formu zalijete horkou vodou. Třicet minut je dobré nechat troubu zavřenou a pak jen lžičkou vyzkoušet, poklepat na formu z boku, když již krém není tekutý ale ještě se třese jako pudink, je hotový. 
Nejdůležitější je chlazení a to by mělo být minimálně 8 hodin. Četla jsem, že nejlepší je cheesecake až třetí den a mohu potvrdit, každý den chutnal trošku jinak, druhý, třetí ale čtvrtý den nám přišel nejlepší.
Kdyby Vám popraskal, lze krásně zamaskovat třeba šlehačkou, čokoládou nebo ovocem či jiným zdobením.
Dobrou chuť
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account