Moje maminka má v květnu narozeniny a protože ona všem dorty připravuje, rozhodla jsem se i já jí dort upéct. Letos jsem chtěla změnu od nepečeného dortu. Jako první mě nevím proč napadl cheesecake. Pročetla jsem proto recepty a vytvořila jsem si zase trošku vlastní cestu. Rady z Kuchařkaprodceru.cz jsou ale skvělé!
Surovin je potřeba překvapivě málo (ingredience jsou na dortovou formu o průměru 24 cm):
balení máslových sušenek 140 g – po mé zkušenosti bych použila dvě balení, příliš malá vrstva
60 g másla (pokud dvě balení sušenek, tak i dvakrát tolik másla)
2 měkké tvarohy kostka (jeden 250 g) a trošku mléka
130 g cukru
4 celá vejce
2 žloutky
Sušenky je potřeba nasekat, nejlépe mixérem, a smíchat s rozměklým máslem, nejlépe rozpuštěným máslem. Do dortové formy jsem dala pečící papír, lze vystřihnout kolečko na dno. Na pečící papír upěchujte hmotu sušenek s máslem. Nejlepší je dát formu zchladit do lednice než si připravíte krém. Krém jsem připravila z tvarohu – ten je potřeba vymíchat do hladka tak, aby se do něj dostalo co nejméně vzduchových bublinek. Následně je potřeba stejným způsobem rozmíchat tvaroh s cukrem a pak i vejci. Já jsem na začátku vymíchávání tvarohu přidala kapku mléka, protože byl tvaroh příliš tuhý. Tvarohový krém nechte pět minut odpočivat, aby ho opustily bublinky vzduchu a předhřejte troubu na 160 stupňů bez horkovzduchu.
Nejlepší je prý péct ve vodní lázni a výsledek je úplně jiný než klasika. Dobře, řekla jsem si, ještě jsem to nedělala, vyzkoušíme. Jako první je potřeba obalit formu alobalem a umístit do trouby plech, na který položíte formu. Uvaříte vodu a formu zalijete horkou vodou. Třicet minut je dobré nechat troubu zavřenou a pak jen lžičkou vyzkoušet, poklepat na formu z boku, když již krém není tekutý ale ještě se třese jako pudink, je hotový.
Nejdůležitější je chlazení a to by mělo být minimálně 8 hodin. Četla jsem, že nejlepší je cheesecake až třetí den a mohu potvrdit, každý den chutnal trošku jinak, druhý, třetí ale čtvrtý den nám přišel nejlepší.
Kdyby Vám popraskal, lze krásně zamaskovat třeba šlehačkou, čokoládou nebo ovocem či jiným zdobením.
Dobrou chuť
Můj první cheesecake
-
Upvest – mezaninový úvěr
DenisaMajáková||Bydlení a domácnost
V rámci Upvestu jsou nabízeny seniorní a mezaninové úvěry. Co však znamená mezaninový úvěr? V tomto případě si...
-
Dřevěný domeček pro panenky pro radost malých i větších holčiček
Jana Morávková||Bydlení a domácnost
Domeček pro panenky. Neznám žádnou malou holčičku, která by po něm netoužila. A nejen holčičky, i my dospělé ženy...
-
Makulka šije, díl první: Jak mě a šití vidí manžel
MarkétaGreenberg||Bydlení a domácnost
Napadlo mě poprosit mého nejmilejšího muže, aby, protože rád píše a jeho 14 knih o tom velmi dobře svědčí,...
-
Pes do bytu? Ano! Potřebuje hlavně péči a dostatek pohybu
Kateřina Tůmová||Bydlení a domácnost, domácí mazlíčci
Společnost psa vnáší do života spoustu radosti a pohody. Ale je pořízení psa nejlepším rozhodnutím pro ty, kdo žijí...
-
Co s vykoledovanými vejci? Praktické rady nejen na Velikonoce!
IvanaBachtíková/KUCHAŘI DO DOMU s.r.o.||Bydlení a domácnost
Řešíme to rok co rok, a tak tady pár tipů 😉 • nespotřebované žloutky zakápneme olejem a dáme do ledničky i...
-
Jak vyzdobit okna na podzim
LenkaPloníková||Bydlení a domácnost
Skoro každá z nás nejspíš zdobí okna hlavně na Vánoce – ať už papírovými vystřihovánkami, nalepovacími ozdůbkami nebo světelnými...
-
Šikovný pomocník do kuchyně…
JitkaValachovičová||Bydlení a domácnost
Milé kuchařinky, nedávno jsem vstala o hodinu dříve /špatně jsem se podívala na hodiny/, a tak jsem v...
-
Bonavita klub
renatasingh||Bydlení a domácnost
https://www.bonavitabody.cz/cs/products/?cid=34 klub, ktory mnohi uz poznate, ale predsa pre tych na pripomenutie, ktori nepoznaju, su aj urcite taki, z...