Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 7. 11. 2021
Líbí se mi

Kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků...

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 7. 11. 2021
Líbí se mi
Kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků...

Kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků...

 

Jak připravit vánoční perníčky 

perníčekČeská, moravská a německá kultura se vzájemně ovlivňovaly. Vždyť z Německa k nám přišla i tradice zdobení vánočního stromečku a také mnoho dalších vánočních obyčejů. Není divu, že jsme od našich německých sousedů převzali i zvyk pečení vánočních perníčků. První zmínky o pečení perníků se sice v Čechách datují k roku 1324, ale jednalo se o perníky vytlačované do formy, které se pekly v průběhu celého roku. O Vánocích dostával perník tvar Panny Marie, narozeného Ježíška ale stavěly se z něj i celé betlémy. Prostý lid vytvářel z perníkového těsta jednoduché tvary betlémských hvězd, koníků, husarů, srdíček a typických regionálních ornamentů a symbolů. Vánoční perníčky, jak je známe dnes, se začaly péci v průběhu 19. století.

Přitom právě jejich vůni si dnes s Vánocemi neodmyslitelně spojujeme. Drobnou vadou na kráse je fakt, že potřebují dostatek času na odležení. Ale jestliže je ještě nemáte upečené, vyzkoušejte náš recept na „vánoční perníčky na poslední chvíli“, které budou do Štědrého dne měkké a vláčné.

perníčekZe surovin budeme potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 celá vejce, 2 lžíce kvalitního tekutého medu, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 1 žloutek na potření perníčků po upečení a bílkovou polevu na ozdobení.

Všechny suché ingredience smícháme, pak přidáme tekuté suroviny a ručně zpracujeme na měkké těsto. Vytvořené těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici, v její spodní části. Troubu předehřejeme na 160 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Odleželé těsto vyválíme asi na 0,5 cm a pomocí formiček vykrajujeme perníčky. Pečeme asi 10 minut a po vytažení z trouby perníčky okamžitě potíráme směsí ze žloutku a 1 lžící vlažné vody. Po vychladnutí zdobíme.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 13. 11. 2021

Pečeme s vnoučaty...oni zdobí...a pak ten úklid.

Odpovědět
dasenaK
dasenaK 13. 11. 2021

Krásná tradice, ale já bych to takhle nedokázala

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 13. 11. 2021

Perníčky nepeču, ale jsou krásné

Odpovědět
Svata
Svata 13. 11. 2021

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 13. 11. 2021

zajímavý článek a krásné perníčky

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 491
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.