Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hrebycek
hrebycek
Vloženo 24. 12. 2015
Líbí se mi

Hubník

hrebycek
hrebycek
Vloženo 24. 12. 2015
Líbí se mi
Hubník

Hubník

Paní Petra H. má doma chlapa přes vánočky - příspěvek zde  (a asi ne jenom přes ně). Já si dovolím přidat v tento vánoční čas, do všeobecného vyměňování návodů, hubník. Podle reakcí mých známých a kolegů je to recepis ne zrovna tradiční. Pokud si vzpomínám, tak jsem jej poskládal a v průběhu let upravil podle sebe.

Takže, dámy, paní a slečny a vánočkový pane H., začnete tím, že budete krájet tři dny staré rohlíky. Ne tři dny krájet , ale ty rohlíky budou staré tři dny. Nebo i méně. Ale musí být klasické, tukové, druhý den gumové. Takové ty, co se dají oloupávat dokola.... Pamatujete?

Potřebujete jich 10. Jako míru dávky beru tzv. pekáčový plech, tedy plech na buchty, perník atp....

Těch 10 rohlíků pokrájených na kolečka máte ve větší míse. Možná ještě než začnete krájet rohlíky, chcete-li využít čas na maximum, úplně nejdříve dejte do rendlíku vařit houby v dlani rozdrcené na malé kousky. Vodu musíte osolit poměrně dost a přidat drcený kmín. Vařte zvolna, ale do měkka.

Do té velké mísy postupně přidejte 4 žloutky, na drobno pokrájené 2 větší cibule, 6 rozdrcených stroužků česneku, velkou hrst rozinek a velkou hrst vlašských jader. Pokračujeme s mlékem. Psáno v poznámkách mám 1/3 litru, určitě dejte půl a podle toho, jak jsem se sledoval včera, bylo ho asi 3/4 litru. Těsto musí být mlaskavé a rohlíky toho mléka dost vypijou. Sůl. To je těžké kolik. Dávám mořskou (tu posypovou silničářskou už nepoužívám) a z mlýnku se špatně určuje, kolik jí je. Asi 10x otočení mlýnku? Cukru 1 - 2 polévkové lžíce. Pepře cca dvě velké špetky. A nakonec vychladlé uvařené houby. Zatím bez vody, ve které se vařily.

Těsto propracujte měchačkou. Rohlíky se musí úplně vpít a jak říkám, těsto musí mlaskat . Ale ne téct. Pokud byste utopily (-i) mlynáře, zahustěte buď strouhankou nebo krupicí (stejné jako u sekané). Když ochutnáte, musíte vnímat slano, ale jen tak, aby bylo zřejmé, že už by se sůl neměla přidávat. Vnímat budete i sladko, ale ne moc, takže nasládlo. A pepř potom nakonec vytvoří ten štiplavý jazýček. Dosolit můžete i vývarem z hub, i proto musíte houby dost osolit.

Připravený pekáčový plech vymažte nebo vystříkněte olejem ve spreji. Máte-li litinový smaltovaný pekáč, předehřejte jej a budete mít sqělou kůrku! Do nádoby vlijte těsto, urovnejte povrch a šoupněte do trouby.

Jak dlouho péci... Každá trouba je jiná, každé těsto je taky. Takže raději pomalu, aby se tekutina v těstě stihla vypařit. Tak třeba 170 stupňů. Po asi hodině těsto už bude tužší a malinko by se mělo zdrcnout od krajů. Máte připravenou špejli a zkoušíte, jestli se lepí. Pokud už ne, přidejte teplotu třeba na 200 stupňů a vyrobte kůrku navrchu i okolo. Včera jsem hubník dal do trouby a šel si lehnout po noční směně. Počítám, že jsem klimbal tak asi dvě hodiny. Hlavně rozinky, které koukají ven, nesmí být spálené.

Hotový hubník (či hubovec) můžete konzumovat čerstvě z trouby vytažený nebo i druhý den studený. Podle libosti.

Dobrou chuť! 

(Výrobní servis dokážu poskytnou prostřednictvím běžných komunikačních kanálů, tak ať se dílo daří... 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Ovace
Ovace 1. 1. 2017

Skvěle

Odpovědět
benca
benca 28. 12. 2015

moze byt dobre

Odpovědět
Afrodita
Afrodita 25. 12. 2015

Tak tohle já nevyzkouším. Houbičky já nerada .

Odpovědět
Petra H.
Petra H. 25. 12. 2015

Bezva, milý Hrebycku, díky za recept. Tohle ráda vyzkouším. Krásné svátky!

Odpovědět
Amanda
Amanda 25. 12. 2015

To je fakt kombinace

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 165
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.