
Konečně jsem se dočkala a v obchodě narazila na čerstvé dýně Hokaidó. Ihned jsem po jedné chňapla a dělala doma naši oblíbenou dýňovou polévku.
(Přes zimu sice trvale supermarkety nabízejí máslovou dýni, ale ta nám vůbec nechutná, ani barvu nemá hezkou)
Celou dýni jsem umyla a pokrájela na menší kostky i se šlupkou. Také asi 5 menších brambor, 3 rajčata, několik stroužků česneku. Vše jsem si očistila a pokrájela. Nesmí chybět ani jedna cibulka, najemno nakrájená.
Uvařila jsem vývar z jedné kostky zeleninového bujonu.
Natrhala jsem si vlastní bylinky - rozmarýn - 2 větvičky a tymián - 3 snítky.
Do hrnce jsem dala kapku olivového oleje a nechala ho rozpálit, pak jsem přidala cibulku a po jejím mírném osmahnutí dýni a brambory. Vše jsem řádně promíchala a podusila, přidala bylinky a pak zalila vývarem. Jen tolik, aby zelenina byla ponořená. Nechala jsem asi 15-20 minut vařit. Dokud nejsou dýně a brambory měkké.
Ke konci jsem přidala oloupaná rajčata a česnek osolila, opepřila.
Když je vše měkké, stáhnu to z ohně a tyčovým mixérem rozmixuji na jemnou a hustou hmotu. Vrátím zpátky na plotnu a za stálého míchání vliju jednu šlehačku (smetanu ke šlehání).
Nakonec ještě dochutím, je-li potřeba.
Na pánvi si skoro na sucho opražím slunečnicová a dýňová semínka, kterými polévku nakonec dozdobím. Ještě lžičku zakysané smetany a snítku máty a polévka je na světě.
Dá se jíst i studená, což nám za pondělního horkého dne přišlo k duhu.
Hudlenka
P.S. manžel si tuto polévku nemůže vynachválit
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
dýni zbožňuji
super
milujeme jí, už mám svůj vychytaný recept
S rajčaty a rozmarýnem ji neznám a určitě zkusím, jinak dělám pravidelně (jen tymián dávám citrónový - je trochu jinčí, než klasický)
Vendulko, taky jsem dávala citronový, mám ho na balkoně , je opravdu jiný, ale dříve jsem ho neměla, takže obyčejný a oba jsou v dýňovce dobré...