Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 20. 2. 2016
Líbí se mi

Dort na plech

hudlenka
hudlenka
Vloženo 20. 2. 2016
Líbí se mi
Dort na plech

Dort na plech

Máme-li jen obyčejný svátek a čekáme návštěvu, není třeba vyrábět nebo shánět složité zákusky nebo dorty. Poradíme si sami. Buď občerstvení vyřeším roládou nebo dortem na plech.

Minulý týden jsem k valentýnskému pohoštění vyrobila srdíčko s jahodami a želé. Moc nám to doma chutnalo  a donesla jsem v pondělí i kolegyním a chválily. (Vždy se dělíme s tím, co napeču, protože bychom se jinak nevešli s manželem do dveří .

Zítra mám svátek, přijdou mi popřát moje milé švagrové, a tak jsem upekla dort na plech, aby to bylo jednodušší.

 

Těsto jsem použila jako na roládu:

6 vajec

170 g moučkového cukru

150 g polohrubé mouky

špetku soli

 

Žloutky oddělím od bílků, přidám k nim moučkový cukr. Nejprve ale z bílků a špetky soli vyšlehám tuhý sníh.

Potom šlehám žloutky s cukrem, dokud nejsou krásně spojené a zpěněné, pak přidávám po troškách mouku  a sníh a lehce vmíchám. Hmota je krásně lehká, skoro pěnová.

Na plech si dám pečící papír, který potřu slabou vrstvou oleje a na to směs vyliju. Hezky rozložím, s plechem trochu zaklepu, aby vyšly bunlinky a těsto bylo rovnoměrně rozložené.

Pak šoupnu do trouby na 180°C zhruba na 12 - 15 minut. Těsto musí mit zlatavou barvu. Po upečení ho převrátím na navlčenou utěrku, sloupnu pečící papír a nechám chvíli vydýchat. Pak vrátím na plech na čistý pečící papír.

Potom podle zvoleného ovoce potřu placku marmeládou. Nyní jsem použila broskve, takže marmeláda je       v barvě broskví (i když je ananasovo-mangová). Mezitím si uvařím 2 pudinky vanilkové (nebo dle chuti)         v 600 ml mléka, mírně osladím. Nechám asi tak napůl vychladnout.

Krém:

Měkký tvaroh ušlehám s máslem a trochou cukru, postupně pak přidávám puding a vytvořím krásný, hladký krém.

Krém potom navrstvím na placku, protože je hustý, nikde mi neteče a hezky drží. Nahoru vyskládám ovoce (nyní kompotované). Broskve jsem nakrájela na měsíčky.

Nakonec zaliju želatinou, kterou vyrobím dle návodu na ní napsaném. Minule jsem měla od Dr. Oetkera, připravovala se jinak než nyní od Haase. Želatinu kapu postupně, nejprve na všechna místa lžící, nechám chvíli zatuhnout a znovu, tak dlouho, než ji vyčerpám. Pokud se podaří, že želatina mezitím v hrnku ztuhne, tak ji znovu rozhejřeji.

 Výsledek je nevídaně chutný, vypadá luxusně a dneska se mohu těšit na své návštěvy.

Hudlenka

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 21. 11. 2018

tento je u nás v rodině hodně oblíbený

Odpovědět
Rainbow
Rainbow 22. 2. 2016

mňamka

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 22. 2. 2016

určitě...nedělám to moc sladké, takže všem chutnalo

Amanda
Amanda 21. 2. 2016

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 21. 2. 2016

Paráda děvčata, jen zkuste, u nás je už jen zbytek k nedělnímu kafi

Odpovědět
gustawka
gustawka 20. 2. 2016

Vyborne

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
87 979
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.