Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 24. 3. 2021
Líbí se mi

Bylinky - Rozmarýn lékařský

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 24. 3. 2021
Líbí se mi
Bylinky - Rozmarýn lékařský

Bylinky - Rozmarýn lékařský

Čeleď Hluchavkovité (Lamiaceae)

Rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská je bylinka široce využívaná v kuchyni i pro zdraví. Tento druh bylinky pochází ze Středomoří, kde roste často u mořského pobřeží. Je to vytrvalý keř, ovšem v naší zeměpisné šířce nepřežívá zimu, tak se musí zazimovat. Ve své domovině dorůstá až 3 metrů.

Co se sbírá

Sbírá se nať – nedřevnaté vrcholky nebo listy nejlépe po odkvětu. V té době má nejvíce účinných látek.

Jak se rozmarýn pěstuje

rozmarýn

  • rozmarýn má rád písčitou propustnou půdu, spíše vápnitou
  • nemá rád přemokření, hrozí zahnívání kořenů, rostlina vadne a tak to láká rostlinku zalít aby se vzpamatovala, ale tím jí hrozí úplná likvidace
  • nesnáší mráz, musí se přes zimu dát na chladnější místo – kolem 15 °C (může být i méné, ale ne pod 5 °C), umístěte ji na jižní stranu, potřebuje i v zimě dostatek světla a hlavně omezte zálivku
  • v létě jí dopřejte plné slunce (na jaře postupně otužujte – nevystavujte ji okamžitě na slunce, aby neutrpěla šok. Po zmrzlých ji dejte nejprve cca na 14 dní někam do polostínu.
  • Účinky rozmarýnu

    • upravuje trávení
    • působí proti nadýmání, nechutenství
    • desinfekční účinky – působí proti mnoha mikroorganismů, které způsobují infekce, například při poranění kousem rozmarýnu rozemněte a přiložte na ránu,  používá se také jako kloktadlo, či ústní voda
    • prokrvuje dělohu – ženy, které chtějí podpořit vyvolání menstruace, by měli užívat rozmarýn, neměly by jej naopak užívat těhotné ženy
    • nachlazení – při zahlenění průdušek, plic a dutin z důvodu nachlazení, chřipky nebo také kvůli alergii. Rozmarýn snižuje otok sliznice.
    • zlepšuje prokrvení – jedná se o prokrvení vnitřních orgánů, jako je srdeční sval, játra, děloha, mozek, čímž podporuje také jejich činnost

    Nejčastěji se  užívá ve formě čaje – jedna čajová lžička sušeného rozmarýnu se zalije čtvrt litrem vody a nechá se 10 minut luhovat. Pijeme maximálně 2x denně.

  • Rozmarýn v kuchyni

    Rozmarýn má velice silnou aromatickou chuť, proto je třeba dávat opravdu pozor při dávkování.

    Je přidáván hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny – hlavně k telecímu, skopovému, králičímu i drůbežímu. Opékanému masu na rožni dodá slabě uzenou příchuť.

    Přidává se také k zelenině smažené na olivovém oleji.

    K čemu se rozmarýn hodí

    Je dobrý s baklažánem, cibulí, rajčaty, pastiňákem, se zelím, s čočkou, houbami, s výše uvedeným masem, bramborami, s vejci, rybami, smetanovým sýrem.

    Je také dobrý v ovocných nápojích, s meruňkami.

    S jakým kořením se kombinuje

    Dobře se kombinuje s bobkovým litem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 25. 3. 2021

Musím koupit novou sazenici...krásně voní.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 25. 3. 2021

rozmarýn mám ráda, jen trochu a ovoní celé jídlo

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 25. 3. 2021

šikovná bylinka

Odpovědět
lemur
lemur 25. 3. 2021

Mám ho ráda. Používám ho na maso - kuřecí, králičí.

Odpovědět
Svata
Svata 25. 3. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 248
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.