Pampeliška žlutý elixír pro ledviny, játra a žlučník

Pampeliška lékařská – Taraxacum officinale

 

    Osvědčené recepty:

Odvar z kořene pampelišky

Suroviny:
Kořen pampelišky
Kořen čekanky
Oddenek pýru
1 lžíce fenyklu (semeno)

Postup:
Dvě lžičky nadrobno pokrájené a smíchané směsi bylin zalijte půl litrem vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 15 minut. Nechte vychladnout a denně vypijte 2 šálky odvaru.

Užití:
Odvar je účinným pomocníkem při pročišťování krve.

Pampeliškový čaj

Suroviny:
Sušený kořen pampelišky
250 ml vody

Postup:
Sušený kořen drobně nařezejte a dvě lžičky zalijte vodou. Nechte projít varem a poté cca 15 minut louhujte. Nakonec přeceďte čaj do čistého hrnečku.

Užití:
Čaj je doporučeno pít při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, onemocnění slezin a jater. Pomáhá také při zácpě a nechutenství.

Pampeliškový sirup/med

Suroviny:
2 plné hrsti pampeliškových květů
1 kg cukru
½ citrónu
1 litr vody

Postup:
Dvě vrchovaté hrsti květů vsypte do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Hrnec odstavte a nechte stát přes noc. Následující den sceďte šťávu přes síto, nechte odkapat a květy ještě vymačkejte. Poté přidejte cukr a půlku citrónu bez kůry, nakrájeného na plátky. Ohřejte, aby se tekutina odpařila (nesmí se vařit). Nechte opět vychladnout a ještě jednou či dvakrát postup opakujte. Výsledkem by měl být hustě se táhnoucí sirup.

Užití:
Lze podávat po lžičkách, ale i k namazání na rohlík či chleba s máslem. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání.