Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Amanda
Amanda
Vloženo 19. 10. 2020
Líbí se mi

Anona, čerimoja čili smetanové jablko, graviola

Amanda
Amanda
Vloženo 19. 10. 2020
Líbí se mi
Anona, čerimoja čili smetanové jablko, graviola

Anona, čerimoja čili smetanové jablko, graviola

Čerimoja (Annona cherimola) - které se také někdy říká chirimoya nebo cukrové či smetanové jablko, patří k nejběžnějším druhům láhevníku a lze ji koupit i u nás. Plod nemá zcela pravidelný tvar, velikostí připomíná pěkné jablko a má zelenou matnou slupku. Na první pohled není příliš vzhledný, bílá nebo narůžovělá dužnina je v plné zralosti měkká a sladká. Vůní a chutí připomíná banány s jahodami dohromady.

 

Původ čerimoji

 

Čerimoja je název pro plody stromu Annona cherimola, jehož český název zní láhevník čerimoja. Jeho původní domovinou je sever Jižní Ameriky, a to konkrétně pohoří Andy. Tento opadavý menší strom, který roste v horách tropů a subtropů, dobře znali a znají jihoameričtí Indiáni (včetně Inků). Nejenže jsou totiž jeho plody velmi chutné, ale obsahují také velké množství zdraví prospěšných látek.

 

Čerimoja je zároveň některým lidmi považována za nejchutnější ovoce na světě. Cestovatel Stanko Vráz, jenž ji jako jeden z prvních Čechů v 19. století ochutnal, si např. její chuť nemohl vynachválit.

 

„Poskytujeť bílá dužnina plodní, jsouc proniknuta sladce nakyslou šťávou, velice chutné, v tropech značně oblíbené ovoce,“ referoval český botanik v roce 1908.

František Polívka tak psal o láhevníku v knize Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí následující. Uvedl i toto: „Odvary z kůry a listů užívají se v tropech jako thé a léku.“

 

Anona síťkovaná (Annona reticulata) - nebo též ramphal, býčí srdce či bullock’s heart, je chutí i vzhledem podobná čerimoji. V konzumní zralosti má hnědozelenou slupku. Zralé plody nejsnáze jíme lžičkou: plod nejprve rozřízneme na půlku a bílou, moučnatou a aromatickou dužninu vyjídáme. Pozor na lesklá černá semena, ta jedlá nejsou

 

 

Graviola – anona ostnitá

Graviola nebo také anona ostnitá u nás není příliš známá. Protože konzumace tohoto ovoce, stejně jako vědecké studie, přináší zajímavé informace o zvládání infekcí, ale také třeba o prospěšnosti při boji s rakovinou, začíná vzbuzovat pozornost.

 

Další označení gravioly

Graviolu (Annona muricata) můžeme najít i pod dalšími názvy angl. Soursop, guyabano, v Latinské Americe guanábana, česky také láhevník ostnitý, láhevník měkkoostenný, anona ostnitá, anona měkkoostenná, brazilsky Paw Paw, francouzsky Corossol, španělsky Guanavana.

 

Nejznámější z anon – čerimoja

V současné době se pěstují především vyšlechtěné odrůdy tří základních druhů:

  • anona ostnitá, (Annona muricata),
  • anona šupinatá (Annona squamosa),
  • anona čerimoja Annona cherimola).

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lenin
lenin 9. 11. 2020

Neznám, zajímavé.

Odpovědět
lemur
lemur 25. 10. 2020

Zajímavé ovoce.

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 21. 10. 2020

Zas jsem poznala něco nového

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 20. 10. 2020

znám jen asi z Master Chefa, díky za nové rozšíření obzoru

Odpovědět
sipeji
sipeji 20. 10. 2020

Tak zase vím něco novédo

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 998
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.