Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 22. 3. 2021
Líbí se mi

10 zajímavostí, které možná nevíte o rajčatech

ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena
Vloženo 22. 3. 2021
Líbí se mi
10 zajímavostí, které možná nevíte o rajčatech

10 zajímavostí, které možná nevíte o rajčatech

Věděli jste, že rajčata jsou zdravější než jablka? A že Američané milují česká rajčata ze Stupic?  A je rajče ovoce, nebo zelenina? Tady je 10 zajímavostí o rajčatech, které jste možná nevěděli.
 
1) V Česku jsou nejoblíbenější červená rajčata. Je to tím, že k nám rajčata přišla relativně nedávno a bylo to zrovna v době, kdy se za odpovídající rajče považovalo červené. Přitom původní rajčata ve Střední Americe byla malá a žlutá. S různými barvami rajčat pracuje například šéfkuchař Michal Göth v beskydské restauraci v hotelu Miura, která je certifikovanou restaurací Czech Specials.

2) Rajčata jsou zdravější než například jablka. Mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C.

3) Čím starší odrůda, tím lepší chuť. Odrůdy z 19. století tak hravě strčí do kapsy většinu moderních. V anglicky mluvících zemích jsou tyto staré odrůdy známé jako „heirloom tomatoes“. V Americe mezi toto populární „dědictví“ patří například česká odrůda Stupice.

4) Rajčata na větvičce nikdy nemohou uzrát najednou. Pokud takové vidíte v supermarketu, máte jednoznačný důkaz o tom, že rajčata byla utržena za zelena a barvu jim dodalo umělé osvětlení.

5) Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Nejvíc ho lidské tělo dokáže získat z tepelně upravených rajčat.

6) Šťavnaté plody pěstovali už Mayové a do Evropy je přivezli španělští mořeplavci. Rajčata jsou nejběžnější ingrediencí hlavně ve Středomoří, ale i české kuchyni má několik tradičních rajčatových jídel - rajskou omáčku, lečo, rajčatový salát s cibulkou...

7) Rajčata se nehodí ke skladování, po dozrání vydrží jen pár dnů. Mějte je v chladu, například ve sklepě; teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 stupňů Celsia; v lednici je příliš chladno.

8) Před příchodem prvních mrazů, otrhejte všechny ještě nedozrálé plody. Když je uložíte v teplotě okolo 10-13°C, budou dozrávat až do Vánoc.

9) Dozrávání rajčat lze urychlit, když mezi ně rozmístíte zralá jablka. Uvolňují etylén a ten podporuje dozrávání.

10) Je rajče ovoce, nebo zelenina? Různě vědní obory na to mají rozdílné názory. Nejvyšší soud Spojených států ve sporu Nix vs. Hedden v roce 1893 rozhodl, že rajče je zelenina. Tento zdánlivě banální problém měl své ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. Naopak Evropský parlament ho v roce 2011 zařadil mezi ovoce. Lilek rajče, jak se správně nazývá rostlina, jejímž plodem je rajské jablko, a z tohoto pohledu je proto rajče ovocem.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
sasidlo
sasidlo 2. 4. 2021

Odpovědět
kosanka
kosanka 26. 3. 2021

samá zajímavost, dík

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 26. 3. 2021

rajčata jsme si nyní pár let zpětně pěstovali v paneláku na balkoně, mini rájčátka, balkonová, atd. Ale letos jsme to zavrhli, Máme daleko vnoučka a raději budeme jezdit za ním, než muset někoho shánět, aby zaléval naše rajčata

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 26. 3. 2021

Také je pěstuji...červená i žlutá.

Kahomar
Kahomar 26. 3. 2021

zajímavé...no dost mě mrzí to s tím dozráváním na větvičkách, že to nejde naráz...., neb ta hlavně mini rajčátka mám nejraději

Odpovědět
Svata
Svata 26. 3. 2021

Prima

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
97 249
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.