Kumquat nebo nagami – Fortunella je citrusům příbuzné ovoce, připomíná miniaturní
pomeranče. Tento trpasličí pomeranč je 2-4 cm dlouhý. Plody jsou oranžové a jedlé.
Pochází z Východní Asie a Jižní Číny. Rostou na stálezeleném keři nebo 3 m vysokém
stromě. Kumquat je mírně nahořklý. Kumquatů je několik druhů, nejsladší je druh
Meiwa. Odrůdy Marumi, Nagami a Hong Kong jsou kyselejší. Jsou dostupné
celoročně, nejvyšší sezona je od listopadu do června. Mladé větve mají ostny, listy
jsou kopinaté se zubatým okrajem. Jsou oboupohlavné, mají malé bílé květy, které
sladce voní. 
 
Pěstuje se na řeckém ostrově Korfu ( Kerkyra), kde se z něho vyrábí alkoholický
likér. Plody jsou velmi aromatické a používají se při pečení masa. Hodí se k jídlům z
jehněčího a drůbežího masa, též k plodům moře. Jedí se i syrové se sladkou slupkou.
Semena mají nahořklá a je dobré je vyndat. Nachází se blízko konce, na opačné
straně než je stopka. Používají se na ozdobu koktejlů a různých nápojů. Také jsou
dobrá do zelených salátů. Dobrá je i uvařená marmeláda, která je sladká. Kumquaty
se dají také zavařit. Jsou dobré naložené na týden do vodky. Je možné je také
přisladit. 
 
Obsahují hodně vitaminu C, podporují imunitní systém a stimulují růst nových
buněk. Obsahují také kyselinu listovou, pantothenovou, vitamin B1, B2, B6, E a
stopové prvky – K, Mg, Mn, Ca, Na, Cu, Zn, Fe a flavonoidy. Kumquat je vhodný při
redukčních dietách. 
 
Kunquat se u nás pěstuje jako okrasná rostlina v bytech a zimních zahradách.
Rostlina vyžaduje hojnou zálivku, ale při nadměrném zalévání shazuje listy. V létě
můžeme rostlinu umístit ven, v zimě by měla být teplota okolo 10°C.
 
V Číně a jiných asijských zemích symbolizuje štěstí. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account