Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

lemur
lemur
Vloženo 24. 3. 2020
Líbí se mi

Kakaovník velkokvětý

lemur
lemur
Vloženo 24. 3. 2020
Líbí se mi
Kakaovník velkokvětý

Kakaovník velkokvětý

 

 

 

Kakaovník velkokvětý - Theobroma grandiflorum - patří do čeledi slézovitých a do

rodu teplomilných stálezelených stromů. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Byl

rozšířený z povodí Amazonky až k jižní hranici Mexika.

 

Neopadavé stromy dorůstají do výšky 5-8 metrů. Kmen ve výšce 1-2 m přestává růst

a z jeho vrcholu začnou růst šikmo 4 větve a 1 z nich kolmo vzhůru jako pokračování

kmene. Proces se stále opakuje. Větve jsou ve spirále porostlé řapíkatými listy. Na

kolmých větvích jsou dlouze řapíkaté, symetrické. Na odbočných větvích jsou krátce

řapíkaté a nesymetrické.

 

Malé květy oboupohlavné vyrůstají ve vrcholičnatých květenstvích. Jsou barvy bílé,

žluté až červené. Květy jsou opylovány drobným hmyzem, mouchami, mravenci,

komáry, mšicemi a větrem. Květy rozkvétají v průběhu roku a stejně tak dozrávají

plody.

 

Plody jsou nepukavé bobule s tvrdou vnější vrstvou oplodí.  Bývají kulovité, vejčité,

dlouhé 6-35 cm, široké 5-12 cm a obsahují 1-60 semen. Semena jsou vejčitá, obalená

hořkosladkou, vonnou bílou dužinou, kterou mají ráda zvířata.

 

Nejobvyklejší způsob rozšiřování kakaovníku je, že opice a různí hlodavci poruší

tvrdý obal plodu, sežerou dužinu a semena roznesou. Dužina obsahuje alkaloid

theobromin. 

 

Kakaovníky se používají od dob Mayů, kteří ze semen připravovali obřadní nápoj.

Semena obsahují škrob, tuk, lepek, tanin. Po objevení Ameriky se rozšířilo v Evropě

používání kakaového prášku i tuku pro výrobu cukrovinek a nápojů. K těmto účelům

se používá kakaovník pravý, který byl rozšířen do Afriky a Asie.

 

Největšími producenty kakaa jsou Ghana, Pobřeží Slonoviny, Indonésie, Ekvádor,

Kamerun a Nigérie. Semena se fermentují 1-6 dní. Fermentace probíhá působením

vysoké teploty a kyseliny octové. Pak se suší při teplotě 80-130°C a melou na

kakaovou hmotu. Z té se lisováním oddělí kakaové máslo. Kakaový prášek je výchozí

surovinou při výrobě čokolády. Kakaové máslo se používá na výrobu čokoládových

cukrovinek. Plody kakaovníku se používají též v kosmetice a ve farmacii při výrobě

čípků. Největšími konzumenty čokolády jsou Britové, Irové a Švýcaři.

 

Obsažené látky mají vliv na fyzický a psychický stav člověka. Obsahují Mg, Fe, K, Cr,

Mn, Ca, Zn a Cu. Obsahují vitamíny, A, B, C a E. Syrové kakao obsahuje mastné

kyseliny a aminokyseliny. Také je v něm tryptofan, který zvyšuje produkci

serotoninu, dávající pocit štěstí a spokojenosti. 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 25. 3. 2020

zajímavé

Odpovědět
lemur
lemur 26. 3. 2020

Děkuji.

Kahomar
Kahomar 24. 3. 2020

pěkný, zajímavý článek, díky za něj

Odpovědět
lemur
lemur 25. 3. 2020

Moc děkuji. Není zač.

Ovace
Ovace 24. 3. 2020

Zajímavé

Odpovědět
lemur
lemur 25. 3. 2020

Děkuji.

Siraellen
Siraellen 24. 3. 2020

Moc pěkné

Odpovědět
lemur
lemur 25. 3. 2020

Děkuji.

hudlenka
hudlenka 24. 3. 2020

Ten jsme jeden čas pěstovali i doma, tedy rodiče...a já chvilku, měla jsem asi 3 květy a zrnka, ale pak to zašlo a už jsem se znovu nepokoušela

Odpovědět
lemur
lemur 24. 3. 2020

Tento je focen v Thajsku na ostrově Ko Samui. My jsme doma zase pěstovali kávovník. Nosila jsem ho děvčatům do práce.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 750
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.