
Švédsko je šampion v ochraně ovzduší a nejen v tom. Člověk kouká v úžasu na tu čistotu na silnicích a ve městech. Nikdo si tam nedovolí vyhodit třeba pneumatiku či zakládat černé skládky. Viděla jsem u silnic místa určená na odpad, kde Švédi odloží neekologické produkty a jejich "technické služby" to odváží.
Co se týká potravin, jsou opravdu kvalitní...ale na co si dát pozor. Například chléb. Chtěli jsme si koupit chléb a až při konzumaci jsme zjistili že je ochucen medem. Což se salámem nebyla zrovna vynikající chuťová variace. Obvyklý je chléb kváskový nebo kvasnicový a liší se od konzistence po chuť.Klasický chléb připomíná hranatou vánočku a je velmi sladký. Koupit se dá i toustový bez cukru, .na obalu označovaný jako osötat - tedy neslaný. Ale není běžně k dostání. Co mají opravdu vynikající je sladké pečivo. Různé koláčky, dortíky atd. Opravdu stojí za ochutnání.
Mezi tradiční pokrmy a nejoblíbenější jsou masové kuličky. Známe je díky jídelnám IKEA. Podávají se s hnědou omáčkou, bramborami a brusinkovou zavařeninou. Ve Švédsku jsou známé jako Köttbullar. Třeba Kroppkakor jsou velké bramborové knedlíky plněné masem. Také patří mezi tradiční jídlo.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
dala bych si
Jsou výborné.
Moc dobré.
ještě nikdy jsem je nejedla, tedy ty pravé....
Jak chutnají tam vím, tady jsem je nejedla . Jídelna IKEA stačila jednou.
taky bych si dala... mňam