Salát z mrkve a řepy.

Vytisknout recept
Příprava salátu je velice jednoduchá a také i rychlá. Očištěnou mrkve i řepu na jemno nastrouháme. Zde upozorňuji , že to musí být doopravdy na jemno, tím pak výsledný salát dostane svou zvláštní vlhkost a objemnost.
Obě složky není zatím potřeba míchat, to vše zvládneme pak v jednom kroku společně s kořením a bylinkou.
Přidáme tedy koření, na jemno nakrájený pórek, který doporučuji po nakrájení krátce spařit vařící vodou, to především pro ty z vás, co mají již trávení oslabeno, jinak se spařovat nemusí.  Salát v míse pokropíme umeoctem, přidáme bazalku, kmínový panenský olej a sojovou omáčku „Tamari“ a vše teprve nyní promícháme dvěma vidličkami.
Jde to trošku hůře, protože je vše nastrouhané na jemno, ale vidličky proti sobě nám pomohou „rozcupovat“  🙂 tuto směs a více či méně ji sjednotit do uvedené podoby.
Kmínový panenský olej je výborný do salátů, velmi pomáhá zažívání, ale nemáte-li ho právě v dosahu, tak lze použít jakýkoliv jiný panenský olej, olivový bude určitě také vhodný.*heart*
Na závěr nastříháme roketu setou, kterou si předpěstovávám na buničině na misce. Je cenným zdrojem tak potřebných vitamínů a chlorofylu. Přidáme ji jak do salátu tak nahoru na ozdobu. Její množství si řídíme dle naší chuti. Roketa je lehce nahořklá, ale v salátu se to ztratí a výsledná chuť je pak pikantní.
Nemáte-li ji, stačí i řeřicha nebo trošku petrželky. Ta ale výslednou chuť lehce pozmění.
Salát můžete jíst jen tak s kváskovým pečivem, ale je dobrý i jako příloha k dalším pokrmům. Výborný je i vychlazený, ale s jeho konzumací se nemusí vůbec otálet…
 
Poznámka : Salát bude vhodný pro všechny zdravé milovníky salátů, ale i do mnoha diet jak složením tak vzhledem k jemné konzistenci. Je velmi dobře stravitelný  a osvěžující. Samotný bez pečiva je vhodný i pro celiatiky a alergiky na mléko. Tmavá barva salátu nás nesmí odradit, protože i mrkev se řepou obarví a výsledná barva je tmavočervená. Ale žaludek oči nemá a tak mu to vadit určitě nebude 🙂
Mrkev v syrové podobě na jemno nakrájená s řepou je vhodná i pro oslabenou slinivku, ale s množstvím salátu to nesmíme přehánět. Bude stačit 100 – 150 g jako příloha k jinému jídlu nebo k pečivu.
Inspirace z webu.
300g - syrové červené řepy
150g - očištěné syrové mrkve
20g - pórku
20g - mražené nebo čerstvé bazalky (nebo sušené cca 7)
1,5lžíce - ocet
1lžička - mletý kmín
1lžička - mořská sůl
1lžíce - panenský kmínový olej
1lžíce - sojové omáčky
1lžička - rokela,sekaná
příprava - 40
vaření - 0
Kategorie Salát
Uvařila MarcelaSoukupová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account